:

Szerző: Ady Krisztián

2008. június 16. 13:41

Zöld szellemben készültek a Samsung új telefonjai

[Techworld] Két új mobiltelefont mutatott be a Samsung, melyek zöld szellemben születtek, a készülékekben felhasznált műanyagokat növényi alapból, kukoricából készítették. A W510 a koreai gyártó első ilyen telefonja, mely emellett mentes olyan kártékony nehézfémektől is, mint az ólom, vagy a higany.

[Techworld] Két új mobiltelefont mutatott be a Samsung, melyek "zöld szellemben" születtek, a készülékekben felhasznált műanyagokat növényi alapból, kukoricából készítették. A W510 a koreai gyártó első ilyen telefonja, mely emellett mentes olyan kártékony nehézfémektől is, mint az ólom, vagy a higany.

A kukorica-alapú műanyag legalább olyan tartós rövid távon, mint kőolajszármazékból készített elődje, azonban idővel teljesen lebomlik, így nem szennyezi a környezetet. Több gyártó dolgozik hasonló anyagon, többek között az NEC és a Fujitsu Siemens Computers, mely noteszgépeinél is felhasználja ezeket az új műanyagokat. A kutatásokat nem csak a környezettudatosság sürgeti, hanem az emelkedő kőolajárak is, melyek a hagyományos műanyagokat is egyre drágábbá teszik.

A Samsung másik kukorica-alapú telefonja az F268, mely az első olyan készüléke a gyártónak, ami figyelmeztet, ha az akkumulátor teljesen feltöltött, és a készülék töltőjét ki lehet húzni a konnektorból -- ezzel is energiát lehet spórolni. Az F268 mobil nem tartalmaz semmilyen PVC- vagy BFR-alapú (tűzállóságot növelő) anyagot, melyek hasznosak, de igen kártékonyak a környezetre.

Samsung W510
Samsung W510

A Samsung tervei szerint tovább bővíti majd a környezetbarát termékcsaládot, de egyelőre nem árult el részleteket ezzel kapcsolatosan. Az európai felhasználók nem csak a zöldebb készülékekkel, de az ezt szem előtt tartó csomagolással is találkozhatnak majd. A Samsung 2010-ben már minden mobilkészülékénél megszabadulna a PVC- és BFR-tartalmú anyagoktól.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 16:41

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.