:

Szerző: Bizó Dániel

2008. június 11. 14:17

25 éves az IBM DB2, a világ majdnem első relációs adatbáziskezelője

Szombaton ünnepelte 25. születésnapját a DB2, mely az IBM első, és a mai napig sikeres kereskedelmi relációs adatbázis rendszere. Valószínűleg nem véletlen, hogy az IBM tegnap jelentette be, DB2-alapokon újabb tranzakicókezelési világrekordot állított fel.

[HWSW] Szombaton ünnepelte 25. születésnapját a DB2, mely az IBM első, és a mai napig sikeres kereskedelmi relációs adatbázis rendszere. Valószínűleg nem véletlen, hogy az IBM tegnap jelentette be, DB2-alapokon újabb tranzakicókezelési világrekordot állított fel.

A IBM 1983. június 7-én bocsátotta útjára a DB2 (DATABASE 2) nevű adatbáziskezelőt, mégpedig a mai System z mainframe platform elődjére, melyet akkor MVS-nek tituláltak még. A DB2-t a System Relational, vagy System R előzte meg, melyet a '70-es évek során fejlesztettek ki. A System R lényegében az első relációs adatbáziskezelők prototípusának tekinthető, ugyanakkor csak szűk körben alkalmazta néhány nagyvállalat és az amerikai kormányzat, a szélesebb körű kereskedelmi sikert csak a DB2 aratott később. Bár az IBM a relációs adatbáziskezelőkkel és az SQL-lel kapcsolatos kutatások úttörőjének számít, az akkor még Relational Software néven ismert Oracle gyorsabban lépett végül a piacra, első terméke 1979-re datálható.

A szintén az IBM által kifejlesztett SQL-t használó DB2 kezdetben kizárólag a vállalat mainframe rendszerein volt elérhető, majd ezt követően indult meg a portolása más platformokra. Az IBM tíz évvel később, 1993-ban jelentette be a DB2-t OS/2 és az AIX operációs rendszerekre, majd ezt követően gyors ütemben portolta nem IBM rendszerekre is, így '94-ben HP-UX-on, és Solarison, '95-ben pedig már Windows NT-n is futott. Ez a platformfüggetlen megközelítés a mai napig jellemzi az IBM szoftveres erőfeszítéseit, és nem csak műszaki oldalról: a vállalat szoftverrészlege teljesen független a hardveresektől, így saját érdekeit szem előtt tartva támogatja a rivális szerver- és operációs rendszer szállítók platformjait is.

Konzervatív mainframe gyökerei ellenére a DB2 fejlesztéseinél az IBM folyamatosan törekedett a portolhatóságra és skálázhatóságra, valamint a legújabb technológiák támogatására. Így például az első Java-t és Java konnektort támogató adatbáziskezelő lett a DB2, ahogyan a web jelentőségének felismerésével még az ezredfordulót megelőzően felvétezték XML-kibővítéssel, de a Linuxnak is korai támogatói közé tartozik.

Az IBM rengeteg erőforrást ölt abba, hogy a DB2 a legkülönfélébb igényeknek is képes legyen megfelelni, legyen szó kritikus adatbázisok futtatásáról, nagyterhelésű fürtözött webes kiszolgálásról, vagy mindössze egy kéziszámítógépről, ahol a DB2 beágyazott motorja rendszerfeladatokat lát el. Az adatbáziskezelő magján kívül az IBM különböző menedzsment eszközöket és felületeket is kifejlesztett a különböző felhasználási területek lefedésére, így például az adatbányászat és analitika mellett a DB2 támogatja a hosszabb szövegeket, képeket, hang- és videoállományokat, vagy például biometrikus adatokat. Az IBM szerint a DB2 univerzális adatbáziskezelő.

A DB2 hagyományosan a magas követelményeket támasztó felhasználási területeken bír meghatározó jelenléttel. Az IBM állítása szerint a világ legnagyobb 25 bankjából 25, míg a 10 legnagyobb biztosítóból 9 használja a DB2-t -- a pénzügyi szolgáltatók egyébként is a vállalat erősségének számítanak. Hogy demonstrálja rendszereinek képességét, az IBM egy csúcskonfigurációjú Power 595 rendszerrel több mint 6 millió tranzakciót dolgozott fel percenként TPC-C alatt, másfélszer többet mint az eddigi HP Integrity Superdome rekord, természetesen.

Az IBM számára a DB2 stratégiai jelentőségű szereppel bír szoftverportfóliója értékesítésében, amit jól jelez, hogy a vállalat történetének legnagyobb felvásárlásáa szánta el magát az üzleti intelligencia szoftvereket fejlesztő Cognos 5 milliárd dollárt értékű akvizíciójával. Az üzleti intelligencia egyre inkább kulcselemévé válik az üzleti szoftverek piacának, melynek nagyságát a Gartner mintegy 40 milliárd dollárosra becsli, mely összeg nem tartalmazza a kapcsolódó hardvereket, szoftvereket és szolgáltatásokat.

A DB2-n kívül az IBM egy 2001-es felvásárlás révén rendelkezik egy másik adatbáziskezelő rendszerrel, az Informixszel, melynek fókusza a tranzakcionális feladatok. A Kék Óriás ezzel a két termékcsaláddal a relációs adatbáziskezelők piacának 21,3 százalékát szerezte meg az IDC becslése szerint, mellyel második a toronymagasan vezető Oracle mögött, és kevéssel a Microsoft előtt. A piackutató adatai alapján a vállalat tavaly 13,3 százalékkal, halványan a piaci ütem felett 3,95 milliárd dollárra növelte adatbázis-bevételeit.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 20:36

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.