:

Szerző: Bodnár Ádám

2008. május 7. 11:12

Megnyugtató a Cisco harmadik negyedéves teljesítménye

Egészségesen nőtt a Cisco negyedéves bevétele, a nyereséget azonban lehúzták a felvásárlásokkal kapcsolatos kiadások. A jelenlegi negyedévre vonatkozó előrejelzés visszafogott volt, de megfelelt az elemzői várakozásoknak. A bejelentés nyomán 1 százalékkal nőtt a részvényárfolyam.

[HWSW] Egészségesen nőtt a Cisco negyedéves bevétele, a nyereséget azonban lehúzták a felvásárlásokkal kapcsolatos kiadások. A jelenlegi negyedévre vonatkozó előrejelzés visszafogott volt, de megfelelt az elemzői várakozásoknak. A bejelentés nyomán 1 százalékkal nőtt a részvényárfolyam.

Az április 26-án véget ért harmadik pénzügyi negyedévben a Cisco forgalma 10 százalékkal 9,79 milliárd dollárra nőtt, felülmúlva a Bloomberg által megkérdezett elemzők 9,75 milliárdos előrejelzését. A cég nettó profitja ugyanakkor 5 százalékkal 1,77 milliárd dollárra esett vissza, elsősorban a Nuova felvásárlásával kapcsolatos 246 millió dolláros egyszeri költség miatt. Az egyszeri tételeket kiszűrve a részvényenkénti eredmény 38 centet tett ki, ami 2 centtel magasabb az elemzői konszenzusnál.

A Cisco útválasztók forgalma 14 százalékkal 2 milliárd dollárra bővült, a switchek értékesítéséből származó bevétel viszont mindössze 3 százalékkal nőtt, és 3,2 milliárd dollárt tett ki -- az előző negyedévben ez a termékkategória még 11 százalékos bővülést produkált. Elemzők szerint a switch-eladások lassulásának oka a vállalati ügyfelek óvatoskodása. Az IP-telefóniát, illetve az otthoni termékeket is magukban foglaló Advanced Technologies Group forgalma 17 százalékkal nőtt, a szolgáltatások forgalma 15 százalékkal 1,6 milliárd dollárra emelkedett.

A piacot láthatóan megnyugtatták a Cisco eredményei és negyedik negyedéves előrejzése. John Chambers elnök-vezérigazgató 9-10 százalékos növekedést jövendölt a pénzügyi év utolsó negyedévére, ami egybeesett az elemzők prognózisával. Chambers mindazonáltal megjegyezte, egyes amerikai és európa ügyfelek különösen óvatosak a nagyobb beruházásokkal kapcsolatban. Az amerikai gazdasági bizonytalanság előtt a Cisco rendre 16-17 százalék körüli növekedést produkált.

Az Egyesült Államokban és Kanadában mindössze 5 százalékkal nőtt a Cisco forgalma a harmadik negyedévben, míg egy negyedévvel korábban a bővülés 14 százalékos volt. Chambers azonban sietett megnyugtatni a kedélyeket, és leszögezte, hogy az Egyesült Államokon kívüli piacok egészségesek, és hosszú távon semmi sem veszélyezteti a Cisco 12-17 százalékos éves forgalomnövekedését. A negyedik negyedéves forgalmi prognózis középértékét figyelembe véve a cég éves bevétele 39,5 milliárd dollár körül alakul majd, ami pedig tavalyhoz képest 13 százalékos bővülést jelent.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 16:55

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.