:

Szerző: Bizó Dániel

2008. április 28. 12:37

Piacra dobta nyílt üzleti PC-platformját az AMD

Piacra dobta első üzleti kliensplatformját az AMD. Az Intel megközelítésével ellentétben a vállalat gyakorlatilag csak előírásokat fektet le, a processzoron kívül a platform bármely összetevőjét szállíthatja harmadik fél is. Az AMD természetesen igyekszik majd saját chipsetjeivel és grafikus processzoraival teret nyerni a piacon, de legfőbb célja processzorüzletének versenyképesebbé tétele az üzleti szegmensekben, és piacrészesedés szerzése a hagyományosan az Intel terepének számító területen.

[HWSW] Piacra dobta első üzleti kliensplatformját az AMD. Az Intel megközelítésével ellentétben a vállalat gyakorlatilag csak előírásokat fektet le, a processzoron kívül a platform bármely összetevőjét szállíthatja harmadik fél is. Az AMD természetesen igyekszik majd saját chipsetjeivel és grafikus processzoraival teret nyerni a piacon, de legfőbb célja processzorüzletének versenyképesebbé tétele az üzleti szegmensekben, és piacrészesedés szerzése a hagyományosan az Intel terepének számító területen.

Kiszámíthatóság kicsiknek és nagyoknak

Ma hivatalosan is bejelentette üzleti célú felhasználásra szánt desktop PC platformjának elérhetőségét az AMD. A Business Class nevet elnyerő platform kizárólag a processzorok körét határozza meg, akár a chipset és a grafikus chip is lehet más gyártótól származó. Ez a nyílt megközelítés kontrasztban áll az Intelével, mely a processzor mellett a komplett chipsetet, integrált grafikus magot, és saját távfelügyeleti (Active Management Technology) megoldást is szállít vPro platformjához, valamint sajátmárkás alaplapjaival is versenyez partnereivel.

Az AMD jelenleg hét Business Class processzormodellt kínál, melyeket a számsort követő "B" jelölés különböztet meg. Phenom X4 9600 (2,3 GHz), Phenom X3 8600B (2,3 GHz), Athlon X2 4450B-5400B (2,3-2,8 GHz) és Athlon 1640B (2,8 GHz). A Business Class termékekért némi, mintegy 5 százalékos felárat kell fizetni, cserébe az AMD hároméves garanciát vállalt, és garantálja a most piacra dobott modellek hozzáférhetőségét legalább egy, de akár 2 éven keresztül, míg a családba kerülő új termékek piacra kerülésüket követően egy évig biztosan elérhetőek lesznek folyamatosan. A gépparkok későbbi homogén bővítése így biztosított a vállalatok számára, ami egyszerűsíti a rendszerképek menedzselését.

Üzleti desktop platformjával a vállalat nemcsak az olyan vezető márkás PC-szállítókat célozza, mint a HP, a Dell, a Fujitsu Siemens vagy a Lenovo, hanem partnerei segítségével a kereskedelmi csatornákon keresztül a kisebb rendszerintegrátorokat is. Ennek megfelelően Business Class processzorai akár dobozos formában is hozzáférhetőek, valamint a Business Class validált alaplapok is megjelennek a disztribútoroknál és kereskedőknél különféle gyártóktól. Ilyen, az AMD 780V chipsetjére épülő lapokat már szállít az MSI, az ECS és az ASUS is, később pedig további gyártók is megjelennek majd.

Asztali AMD chipset mellett várható NVIDIA és mobil változat is

A 780V integrált Direct X 10 grafikus magot tartalmaz, mely a 780G-hez képest viszont alacsonyabb órajelen üzemel és nélkülözi az UVD-t (hardveres videodekóderek), több kijelzőt is támogat akár HDCP védelmen keresztül is -- természetesen dedikált, nagyobb teljesítményű videokártyával is bővíthető igény szerint. A 780V akár 12 USB 2.0-s eszközt, 6 SATA 2.0 meghajtót is kezelhet akár RAID tömbbe fűzve. A Business Class chipset támogatja ezenkívül a TPM chipeket és nyílt szabványokra épülő távfelügyeleti megoldásokat, mint például a DASH. A jövőben NVIDIA chipsettel szerelt alaplapok is várhatóak AMD Business Class minősítéssel.

A jelenleg folyó negyedévben, hamarosan várható az AMD első mobil platformja, a Puma, melynek szintén lesznek Business Class változatai is. A energiatakarékosságra optimalizált, K8-alapú, 65 nanométeres Griffin processzor az RS780M chipset társaságában üzemel majd, mely a 780G nevű asztali chipkészlet mobil változata. Az RS780M érdekessége a PowerXPress technológia, amely lehetővé teszi a chipsetbe integrált grafikus vezérlővel és diszkrét grafikus processzorral egyaránt szerelt noteszgépek számára, hogy újraindítás nélkül váltsanak a grafikus vezérlők között. A Puma szintén képes DASH-alapú távfelügyeletet támogatására.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 19:27

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.