Szerző: Ady Krisztián

2008. április 11. 10:31

Kipróbáltuk: hálózati meghajtó, nyomtatószerver és BitTorrent-kliens egyben a Netgeartől

A Netgear inkább otthoni, mint irodai környezetbe szánt hálózati adattárolóját követően most egy nagyságrenddel drágább, tehetős otthoni felhasználók, de inkább inkább kisvállalatok számára megfelelő háttértároló vendégeskedett szerkesztőségünkben.

A Netgear inkább otthoni, mint irodai környezetbe szánt hálózati adattárolóját követően most egy nagyságrenddel drágább, tehetős otthoni felhasználók, de inkább inkább kisvállalatok számára megfelelő háttértároló vendégeskedett szerkesztőségünkben. A ReadyNAS NV+ eredetileg az Infrant Technologies terméke, e cég azonban tavaly óta a NetGear tulajdona.

4 x 500

A nálunk járt tárolóba szerencsére nem kellett merevlemezeket kutatni, a tesztelt 4450-es változat gyárilag négy darab 500 gigabájtos diszkkel érkezik, összesen tehát 2 terabájtnyi kapacitást nyújt. A négy merevlemezt az adatátviteli sebesség érdekében akár RAID 0 -- ezt gyorsan felejtsük is el --, a biztonságért pedig RAID1 és RAID 5 tömbökbe szervezhetjük. A ReadyNAS NV+ támogatja a Netgear saját X-RAID megoldását is, az alapbeállítás is ez. Az X-RAID előnye, hogy anélkül cserélhetjük a merevlemezeket, növelhetjük a rendelkezésre álló tárhelyet, hogy a közben a RAID-tömböt meg kellene bontanunk és újra kellene építenünk.

NetGear ReadyNAS NV+

Amennyiben kinőnénk a rendelkezésre álló tárkapacitást, bármelyik merevlemezt egyetlen mozdulattal kiemelhetjük -- a helyére behelyezett nagyobb, akár egy terabájtos merevlemezt a rendszer automatikusan beilleszti a RAID-tömbbe, átmásolja rá a redundánsan tárolt adatokat, és kész is, a kapacitás megnőtt. Ugyanígy bővíthetjük a kisebb, 2x 500 gigabájtos merevlemezzel szerelt 4250-es típus tárterületét is, csak egy újabb merevlemezt kell behelyezni a házba. Az 4450-es elméleti 2 terabájtnyi kapacitásából az X-RAID körülbelül 700 gigabájtot vesz el, 1,3 terabájtnyi biztonságos területtel számolhatunk.

Netgear ReadyNAS NV+ 2 TB

A ReadyNAS NV+ komolyságát tömege is bizonyítja, merevlemezek nélkül is közel 5 kilogrammot nyom. A tömeg jelentős részét a fém ház, illetve a ventilátormentes beépített tápegység adja. Az előlapot kinyitva férhetünk hozzá a menet közben is cserélhető SATA-csatolójú -- SATA II is támogatott! -- merevlemezekhez, a hátoldalon pedig a gigabites Ethernet port mellett két USB-kaput találhatunk. Ezekbe nem csak nyomtatót, USB-s merevlemezt, pendrive-ot, hanem Wi-Fi-adaptereket is gyömöszölhetünk, így a vezeték nélküli elérés is biztosított. A készülék alapvető beállításait, a kapott vagy beállított IP-címet, a rendelkezésre álló tárhelyet az előlapi LCD-kijelzőről is leolvashatjuk.

Netgear ReadyNAS NV+ 2 TB

Mindent tud

A ReadyNAS NV+ sorozathoz képest a Storage Central Turbo csak játékszer. Ennek a háttértárolónak nem gond a vegyes környezet, hiszen natív támogatást nyújt Macintosh gépekhez és hálózathoz is, ismeri a Bonjour prokollt sok egyéb mellett, illetve linuxos gépekkel is tökéletesen használható. A Universal Plug'n'Play támogatás windowsos környezetben levesz némi konfigurációs terhet a felhasználó válláról. A ReadyNAS NV+ működhet AV-szerverként is, szót ért Windows Media Centerrel és azok Extendereivel, például az Xbox 360-nal is. Állományainkat hálózaton kivülről FTP-szerveren keresztül is elérhetjük, a biztonságot pedig HTTP helyett HTTPS elérés is erősítheti.

A hozzáférési megoldások az egyszerű, otthoni megosztástól (Share) a felhasználói szintű azonosításon át (user) az Active Directory Service támogatásáig terjednek, így a hálózati adattároló szinte bárhol megállhatja a helyét. A felhasználói szintű változatnál egyszerű felhasználói neveket és jelszavakat alkothatunk, meghatározhatjuk mennyi adatot tárolhatnak az egyes felhasználók, akik emellett a megosztott, általános könyvtárakhoz is hozzáférhetnek. Mindezt egyszerűen, webes felületről konfigurálhatjuk, platformtól teljesen függetlenül.

Netgear ReadyNAS NV+ 2 TB

Bittorrent

A ReadyNAS NV+-ban még Bittorrent-kliens is helyet kapott, mely a készülék 8080-as portján saját webes felülettel is rendelkezik. A sávszélességet automatikusan is képes menedzselni, de mi magunk is meghatározhatjuk a maximumokat. A torrentes állományokat egy általunk megadott könyvtárjába tölti le a NAS, de ez természetesen valamelyik általános célú megosztott könyvtár is lehet az.

A háttértárolót 100 megabites hálózatunkra kötöttük, az állományok másolása ezen keresztül 9,5-10 megabájt/s között ingadozott. A gigabites próbálkozásaink kudarcba fulladtak: bár a számítógép és a NAS között létrejött a gigabites kapcsolat, vagy a Vista, vagy a kábel, vagy valami más miatt az adatok csupán néhány kilobájttal voltak hajlandóal vánszorogni a gép és a készülék között.

Netgear ReadyNAS NV+ 2 TB

Retrospect

A NAS-hoz adatmentő szoftvert is kapunk, az 5 licenccel rendelkező, azaz 5 különböző gépre telepíthető EMC Retrospect 7.5 komoly hozzáadott értéket képvisel. A szoftver maces és linuxos kliensekkel is bír, így szintén tökéletesen alkalmazható vegyes környezetben. A szoftverrel mindenki saját mentést készíthet, az első mentést követően inkrementálisan is. Két darab, 32 + 10 gigabájtos partíció mentése több mint 4 órát vett igénybe, de ebben nem csak az adatok összeállítása, átmásolása, hanem utólagos tételes ellenőrzése is benne volt, így ez elfogadhatónak tűnt. A másnapra beütemezett, ellenőrzőösszegekre redukált összehasonlítással történő, körülbelül 6,7 gigabájtnyi adatot mozgató inkrementális mentés közel 1,5 órán át tartott.

Netgear ReadyNAS NV+ 2 TB Netgear ReadyNAS NV+ 2 TB Netgear ReadyNAS NV+ 2 TB Netgear ReadyNAS NV+ 2 TB Netgear ReadyNAS NV+ 2 TB Netgear ReadyNAS NV+ 2 TB Netgear ReadyNAS NV+ 2 TB Netgear ReadyNAS NV+ 2 TB Netgear ReadyNAS NV+ 2 TB

Szerettük, bár pici drága

A ReadyNAS NV+ megállhatja a helyét akár vállalati környezetben is egy adott munkacsoport nyomtatószervereként és adatmentő háttértárolójaként, de kisebb cégek, tehetősen otthoni felhasználók számára is tökéletes megoldás lehet arra, hogy adataink biztonságáról gondoskodjunk, vagy megosszunk állományokat másokkal.

A termék ára kicsit riasztó, üresen is körülbelül 200 ezer forintért vásárolható meg, a 2 terabájtnyi merevlemezzel ellátott verzióért pedig közel 400 ezer forintot kell a pénztárnál hagyni. Mindezért persze all-inclusive ellátást kapunk, beleértve az EMC Retrospect ötfelhasználós licencét is. A 4 x 500 gigabájtnyi Seagate merevlemez közel 170 ezer forintos felára azonban kissé túlzónak tűnik, meg lehet ezt úszni ennek feléből is, érdemes inkább egy "üres" házat venni, és a meghajtókat utólag beszerezni.

A Netgear ReadyNAS NV+ 4450 hálózati adattárolót az Amden Kft. bocsátotta rendelkezésünkre.

Véleménye van?

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról