:

Szerző: Bányai György

2008. március 25. 11:51

Commodore C64-et idéző Cybernet "egybeszámítógép"

A Cybernet bemutatta billentyűzettel egybeépített számítógépét, melynek megjelenése a 80-as évek legnagyobb példányszámban eladott gépét a 8 bites Commodore C64-et idézi, ám azzal ellentétben a burkolat alatt mai, igen erős hardver lapul.

[HWSW] A Cybernet bemutatta billentyűzettel egybeépített számítógépét, melynek megjelenése a 80-as évek legnagyobb példányszámban eladott gépét a 8 bites Commodore C64-et idézi, ám azzal ellentétben a burkolat alatt mai, igen erős hardver lapul.

A Cybernet ZPC-GX31 (Zero Footprint-PC) első ránézésre egy tapipaddal egybeépített multimédiás billentyűzetnek tűnik, vagy épp a fent említett C64 reinkarnációjának, amely a beépített hardverek helyigénye miatt éppúgy, mint a 80-as évek slágere, hátrafelé vastagodik. Valójában egy komplett PC rejtőzik a burkolat alatt, a bal oldalon kapott helyet egy optikai meghajtó, mely ferdén van beépítve, a burkolat felső élével párhuzamos. A gép belterében asztali számítógép-részegységek találhatók, hétköznapi 3,5 hüvelykes merevlemez felel az adattárolásért, az adatok feldolgozása pedig kiszereléstől függően Core 2 Duo, vagy Core 2 Quad processzorok feladata.

A ZPC-GX31 Intel G31 Express Chipsettel ellátott alaplapjába normál DDR2 memóriamodulok illeszthetők, ezek segítségével akár négy gigabájt rendszermemória is kiépíthető. A speciális gépház miatt a processzor hűtéséről a gyártó által fejlesztett rézalapú, hőcsöves hűtőegység gondoskodik, melynek bordáiról a helyhiány miatt egy nagy helyett két kicsi ventilátor vezeti el a termelt hőt a szabadba.

ZPC-GX31

A bővítések Mini PCI és PCI-e szabványok szerint csatlakoztathatók, utóbbi esetben normál magasságú kártya is alkalmazható, mert az egy olyan adapter segítségével csatlakoztatható az alaplaphoz, mely 90 fokban elfordítva az alaplappal párhuzamosan rendezi a kiegészítő kártyát. A ZPC-GX31 egy további, 2,5 hüvelykes kivehető merevlemezzel is kiegészíthető, és a korábbi évekre jellemző párhuzamos, illetve soros portra csatlakoztatható speciális kiegészítők is tovább használhatók vele, mert rendelkezik a hátoldalon az ehhez szükséges portokkal. A tápegység nem került bele a gépházba, külső egységként szállítja a működéshez szükséges 180 wattot.

A gépházon megtalálható egy multiformátumú kártyaolvasó is, amelybe CF kártyaváltozatot is illeszthetünk. A Cybernet nem csak otthoni felhasználásra ajánlja a hétköznapi dobozházban rejlő gépváltozatoknál kevesebb kábellel összekötendő kis helyigényű számítógépet, a célzott piaci területek között kórházak, államigazgatási szervezetek, vagy akár bankok -- a ZPC-GX31 bankkártya-olvasóval is rendelhető -- egyaránt megtalálhatók. A billentyűzet-PC 629 dolláros ártól vásárolható meg a tengerentúlon, alig többért, mint amennyit 1982-ben a C64-ért kellett fizetni.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 19:11

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.