:

Szerző: Bizó Dániel

2008. február 27. 17:44

Megérkezett az X300, mely a tökéletes ThinkPad a Lenovo szerint

Nagy felhajtás közepette Párizsban mutatta be új ThinkPad notebookját Európának a Lenovo. Az X300 a vállalat eddig legtitkosabb terméke volt, hangzott el, mely a cég reményei szerint nem csak a cég portfóliójában, de a piacon is új kategóriát teremt.

[HWSW] Nagy felhajtás közepette Párizsban mutatta be új ThinkPad notebookját Európának a Lenovo. Az X300 a vállalat eddig "legtitkosabb terméke" volt, hangzott el, mely a cég reményei szerint nem csak a cég portfóliójában, de a piacon is új kategóriát teremt.

Az ideális ultrahordozható?

Formátumából fakadóan az X300 első ránézésre egy bizalomgerjesztő vékony és könnyű kategóriájú modell (thin&light), hasonlóan például a Fujitsu Siemens LifeBook S-sorozatához. A Lenovo azonban nem restelli ultrahordozhatónak hívni a gépet, mely bár mérete miatt vitatható állítás, messze nem nélkülöz minden alapot. Az X300 ugyanis bár 13,3 hüvelykes szélesvásznú kijelzővel szerelt, a beépített DVD-író ellenére is legvékonyabb pontján 18,5 milliméter vastag, és tömege mindössze 1,42 kilogramm 3-cellás akkumulátorral, mely 3-4 óra üzemidőt biztosít -- a kivehető optikai meghajtó nélkül 1,33 kilogramm is elérhető. Igen impresszív paraméterek, egy X60s vagy X61s például vastagabb és valamivel nehezebb is azonos akkumulátoridő mellett.

A 13,3 hüvelykes széles kijelző révén természetesen azonban 2-2,5 ujjnyival ugyan szélesebb egy X60-nál, miközben mélysége nagyjából megegyezik, az X300 azonban így is rendkívül kompakt a piacon lévő modellek többségéhez viszonyítva. A Santa Rosa Centrino platformra épülő gép ugyanolyan kisméretű tokozást alkalmazó Core 2 Duo processzort alkalmaz, mint amilyen az Apple MacBook Airben debütált néhány hete -- az alacsony feszültségű chip órajele 1,2 gigahertz. Ésszerűnek tűnik feltételezni, hogy az X300-zzal a Lenovo olyan, természetesen főként üzleti felhasználókat céloz meg, akik nagyobb formátumú gépeket használnak, de igényelnék a nagyobb mobilitást -- kisebb tömeg és méret, hosszabb akkumulátoridő.

David McQuarrie termékmenedzser azonban a HWSW-nek elmondta, várakozásaik szerint a korábbi X-sorozat és más ultrahordozható használói közül fognak sokan váltani. Véleménye szerint azok, akik valóban sokat vannak úton, és idejük nagy részét irodán kívül töltik (extrém mobil felhasználók, ahogyan a cég nevezi a csoportot), értékelni fogják a nagyobb méretű és felbontású kijelzőt és kényelmesebb billentyűzetet.

Személy szerint ő is ezért fog váltani, közölte, pedig jelenleg egy X60-at használ. Kétségtelen, a WXGA+ (1440x900) felbontású, LED-háttérvilágítású panel lényegesen, közel 66 százalékkal nagyobb munkaterületet ad, mint a 12 hüvelykes XGA (1024x768) panelek, mely a mai világot jellemző hatékonyság- és termelékenységfétis közepette valóban segítséget jelenthet a munkavégzésben.

10 óra! 10 óra!

A Lenovo szerint az X300 a tökéletes ThinkPad, és szükségszerűen nagyobb szélességen kívül valóban nehéz fogást találni a papírformán. McQuarrie nem győzte eléggé sulykolni, hogy az X300 nemcsak legvékonyabb gépek egyike, hanem 10 órás üzemidő is elérhető vele -- ezt annyiszor hangoztatta, hogy valószínűleg a hostessek is megjegyezték előadása végére. A 10 órát egy nagykapacitású elsődleges, és a DVD-író helyére behelyezett másodlagos akkumulátorral együtt képes elérni, tömege ekkor 1,6 kilogramm.

Balra az X300, jobbra egy HWSW-s X60s, középen a vaku fénye

Kizárólag SSD-vel

A vékony forma és mobilitás érdekében a Lenovo húzott egy merészet: a gép kizárólag SSD-vel, vagyis flash memóriachipekből felépülő solid state drive-val hozzáférhető. Az indoklás kézenfekvő: az SSD-vel gyorsabb programindítások érhetőek el, miközben kevesebbet fogyaszt és kevésbé melegszik, mechanikus alkatrész hiányában megbízhatóbb, sokkal nagyobb sokkhatásnak is ellenáll, és teljesen hangtalan.

A merevlemezeknek azonban még jó ideig sokkal nagyobb kapacitást nyújtanak alacsonyabb áron. Az X300-ba épített 64 gigabájtos, 1,8 hüvelykes Samsung SSD ugyanis jócskán megdobja az X300 árát, mely ezzel a prémium kategóriába kerül -- induló ára 2000 euró körül lesz. McQuarrie szerint azonban a célpiac egyrészt megfizeti ezt, és igényli az SSD tulajdonságait, nem pedig öncélú technológia. Másrészt pedig, érvelt, olyan rohamos ütemben csökken az SSD-k ára, miközben növekszik a teljesítményük, hogy ez az árképzési hátrány hamar elolvad. A Lenovo az X300-zal volument igyekszik felépíteni az SSD-k mögé, ami segíti, erősíti ezt a tendenciát, mondta el, ezáltal pedig az adoptációt.

Csúcstechnikától töltve

Az SSD-n és LED-es háttérvilágítású panelen kívül az X300 további előremutató megoldásként UWB-t (vezeték nélküli USB-t), GPS-vevőt és WiMAX vagy HSDPA-vezérlőt is integrálhat. A gép vékony méretei és tömege ellenére Roll Cage merevítést alkalmaz, melynek anyaga nem magnézium ötvözet már, hanem szén- és üvegszál keveréke. A Lenovo szerint az X300 ThinkPadként természetesen továbbviszi az elődöknél megszokott megbízhatóságot és biztonsági funkciókat, így az ujjlenyomat olvasó, a letiltható portok és a titkosítható adattároló alapfelszereltség a ThinkVantage szoftvercsomaggal egyetemben. Piaci megjelenése tavaszra várható, a HWSW-nek pedig remélhetőleg a közeljövőben lehetősége nyílik egy kiadósabb tesztelésre is.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 19:09

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.