:

Szerző: Bányai György

2008. február 11. 10:34

Mindenki szeletet hasítana a mini noteszgépek tortájából

Újabb és újabb gyártók lépnek be az ASUS Eee PC noteszgépével létrehozott olcsó noteszgép piacra, már nem csak neves gyártók, kisebb cégek is meglovagolnák az újhullámot. Az 1996-ban alapított ausztráliai Pioneer Computers a VIA referencia-ajánlásától eltérő formatervű olcsó noteszgéppel törne be erre a piacra. Bár a belső ennél a gépnél is a VIA munkája, a megjelenés kerekdedebb és modernebb hatású a referenciánál. Az 1 GHz-es processzorral szerelt noteszgép 1,1 kilogrammot nyom.

[HWSW] Újabb és újabb gyártók lépnek be az ASUS Eee PC noteszgépével létrehozott "olcsó noteszgép" piacra, már nem csak neves gyártók, kisebb cégek is meglovagolnák az újhullámot. Az 1996-ban alapított ausztráliai Pioneer Computers a VIA referencia-ajánlásától eltérő formatervű olcsó noteszgéppel törne be erre a piacra. Bár a belső ennél a gépnél is a VIA munkája, a megjelenés kerekdedebb és modernebb hatású a referenciánál. Az 1 GHz-es processzorral szerelt noteszgép 1,1 kilogrammot nyom.

A Pioneer Computers a DreamBook Light IL1 modelljében próbálta egyesíteni a VIA platformját -- amelyet többek között a Packard Bell, az Everex is alkalmaz -- az Eee PC-hez hasonlatos modern, egyben robusztus külsővel. A VIA C7-M alacsonyfogyasztású processzora egy gigahertzen üzemel, mellé 512 megabájtnyi, vagy egy gigabájtnyi DDR2 rendszermemória választható. A kijelző a szokásos 800 x 480 képpont megjelenítésére alkalmas, amelyet a VIA VX800U lapkakészletbe integrált videoalrendszer lát el tartalommal.

A készülék parányi mérete nem tette lehetővé az optikai meghajtó beépítését, háttértárolónak azonban Eee PC-t idéző kettő-, négy-, vagy nyolc gigabájtnyi SSD, vagy jóval nagyobb kapacitású 1,8 hüvelykes merevlemez is választható, utóbbiak 40, vagy 80 gigabájtnyi tárterülettel.

A 928 grammos Eee PC-nél kismértékben nehezebb, 1,1 kilogrammos, 244 x 172 x 28,5 milliméteres DreamBook Light széles akkumulátorválasztékkal rendelhető, az áramforrások 3600 mAh-tól 7200 mAh-ig négy különböző lépcsőben állnak rendelkezésre. A mini noteszgép csatlakoztathatósága két USB2.0 kapuban, SD, MMC és MemoryStick változatok fogadására alkalmas kártyarésben, modem- és vezetékes hálózati csatlakozóban és monitorkimenetben merül ki, melléjük a külső mikrofoncsatlakozó társul a sztereo hangszórók mellett.

DreamBook Light IL1
DreamBook Light IL1

A 446 dolláros alapár (499 ausztrál dollár) nem tartalmazza a 802.11 b/g Wi-Fi adaptert, ezt felárért kaphatjuk, éppúgy mint a webkamerát, vagy az ujjlenyomat-azonosítót. Az IL1-hez a feláras Windows Vista és XP változatai, vagy az alapárban szereplő Ubuntu Linux egyaránt választható, de lehetőség van ezeket kombinálva több operációs rendszer telepítésére is. A két operációs rendszerrel és az összes, gépbe építhető extrával rendelt gép ára akár ezer dollárig is felkúszhat.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 04:17

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.