:

Szerző: Bányai György

2008. január 30. 15:36

PMA: A Panasonic kompaktok széles skáláját jelentette be

A PMA kiállításon újdonsággal előrukkoló gyártók közül a Panasonic sem hiányzik, a japán cég nyolc új kompakttal már biztosan jelen lesz a rangos rendezvényen. Az újdonságok között egy olyan modellt sem találunk, amely nélkülözné az optikai rázkódásvédelem lehetőségét.

[HWSW] A PMA kiállításon újdonsággal előrukkoló gyártók közül a Panasonic sem hiányzik, a japán cég nyolc új kompakttal már biztosan jelen lesz a rangos rendezvényen. Az újdonságok között egy olyan modellt sem találunk, amely nélkülözné az optikai rázkódásvédelem lehetőségét.

A Panasonic a lencsetag-mozgatáson alapuló rázkódásvédelem nagy öregje, kompakt fényképezői között már 2003-ban megtalálhattunk a Lumix DMC-FX1 modellt, amely a felhasználó kezébe adta az akkoriban még igen ritka lehetőséget. A jelenlegi újdonságok mindegyike tartalmazza a lencsetag-mozgatáson alapuló megoldást, melynek segítségével két-három értékkel hosszabb záridő alkalmazása mellett is éles képek készíthetők.

LUMIX DMC-FS3

A Panasonic új kategóriát teremt a LUMIX DMC-FS3 géppel. Az FS sorozat az FX sorozatot alulról támogatja, tagjai azok számára készülnek, akik a prémiumkategória által megismert képminőséget alacsonyabb áron szeretnék megkapni. A készülék háromszoros közelítésre alkalmas, rázkódásvédett LEICA DC VARIO-ELMARIT optikája által rajzolt képet egy 8,1 megapixeles CCD képérzékelő veszi, amely együttműködik a Panasonic saját fejlesztésű VENUS képfeldolgozó áramkörének negyedik generációjával.

Panasonic LUMIX DMC-FS3

A hátoldal kijelzője 2,5 hüvelykes és 230 ezer képpont felbontású. Ezen a kijelzőn az intelligens automata módban, vagy a 21 körülményt átfogó komplex témaautomatika segítségével készített fotók mellett a maximálisan 848x480 pixel felbontású videók is visszanézhetők, melyeket a gép 30 képkocka sebességgel is képes rögzíteni az 50 megabájt belső memóriába, vagy a behelyezett SD/SDHC kártyákra. A 118 grammos készülékben alkalmazott akkumulátor lítiumion típusú.

LUMIX DMC-FS5 és FS20

Az új FS sorozat több taggal is indul, mert a fent ismertetett FS3 mellett az FS5 és az FS20 gépek is erősítik. Utóbbi két készülék széleslátószögű rázkódásvédett optikát kapott, melynek kisfilmes rendszerre átszámolt négyszeres zoomtartománya 30-120 milliméterrel írható le. Ezeken az optikákon keresztül mindkét modellben egy tízmillió képpontos CCD képérzékelő fogja a külvilág jeleit, meglovagolva a megapixel-őrületet.

Panasonic LUMIX DMC-FS5 és FS20

A kijelző 230 ezer képpontos felbontása a három modell esetében egységes, azonban az FS3-tól és FS5-ől eltérően az FS20 esetében a képpontok 3 hüvelykes kijelzőn jelennek meg. A két gép SDHC kártyákat is képes fogadni és lítiumion akkumulátorról kapják a működéshez szükséges energiát. Az FS5 és FS20 között a témaautomatika eltérő felépítését, valamint a külső megjelenést lehet említeni számottevő különbségként: az FS5 119 grammos és 94,9x53,4x22,5 milliméteres, az FS20 pedig 132 grammot nyom és 94,9x57,1x22,9 milliméter.

LUMIX DMC-LZ8 és LZ10

Az erősebb nagyítást kedvelők között lehetnek sikeresek a LUMIX DMC-LZ8 és LZ10 típusszámot viselő modellek, amelyek ötszörös zoomot kínálnak és 8,1 illetve 10,1 megapixel felvételére képesek. A készülékek képérzékelői nem egyedül a felbontásukban különböznek, hanem a fizikai méretükben is, így az LZ8 1/2,5 hüvelykes, valamint az LZ10 1/2,33 hüvelykes szenzorai előtt lévő 5,2-26 milliméteres gyútótávolságú optika kisfilmes rendszerre átszámolva 32-160, illetve 30-150 milliméteres értéket adnak.

Panasonic LUMIX DMC-LZ8

Az új LZ modellek két ceruzaelemmel, vagy ezekkel megegyező méretű AA akkumulátorral üzemeltethetők, és SD/SDHC kártyákra mentik a képeket illetve a videoállományokat, amelyeket ebben a párosban is a VENUS IV áramkör dolgoz fel. A külsőt illető adatok megegyeznek, mindkét fényképező 141 grammot nyom és 97,5x62,0x33,3 milliméter méretű.

LUMIX DMC-TZ4 és TZ5

Azok számára akik nem elégszenek meg az ötszörös közelítéssel, választhatnak majd a sikeres TZ sorozat két új készüléke közül. A TZ4 és a TZ5 egymástól a CCD képérzékelő nyolc, illetve kilenc megapixeles felbontásán túl a videoállományok minőségében is eltér: a TZ5 a 848x480 képpont mellett 1280x720 képpontos mozit is képes rögzíteni 30 képkocka másodpercenkénti sebességgel.

Panasonic LUMIX DMC-TZ5

A TZ sorozatra jellemző kis méret-tízszeres, (egy tükör segítségével a gépházzal párhuzamos tengelyen is terjeszkedő) optikai zoom kombináció e két újdonságban is megtalálható, éppúgy, mint a lencsetag mozgatásán alapuló rázkódásvédelem. A hátoldalon elterülő kijelző 2,5 hüvelykes és 230 ezer képpontos. A lítiumion akkumulátoros, 50 megabájt belső memóriával ellátott, SDHC kártyákat is fogadó 103,3x59,3x36,2 milliméteres gépek a tömeg tekintetében különböznek egymástól, a TZ4 208 gramm, ennél a 214 grammos TZ5 kismértékben nehezebb.

LUMIX DMC-FX35

A Panasonic a fentieken kívül még egy ultraszéles-látószögű készüléket is bejelentett. A LUMIX DMC-FX35 25 milliméteres látószögről indítja négyszeres közelítésre alkalmas LEICA DC VARIO-ELMARIT optikáját. Ehhez hasonlóan nagy látószög az 5 megapixeles Kodak V570, illetve 7 megapixeles V705 gépekben volt eddig elérhető, de ott csak duplaoptikás kialakításban, amelynek 23 milliméteres tagja fixfókuszos volt melyet egy háromszoros autofókuszos egészített ki.

Panasonic LUMIX DMC-FX35

A DMC-FX35 tíz megapixeles képérzékelőjét VENUS IV képfeldolgozó tartja kordában, adatai SD/SDHC kártyára kerülnek, amelynek hiányában az 50 megabájtos belső memóriát is használhatjuk. A készülék hátoldalán 2,5 hüvelykes kijlezőt találunk, amelynek felbontása meglepetést nem okoz, 230 ezer képpont. A lítiumion akkumulátorral működő készülék 125 grammot nyom és igen kicsi: 94,7x51,9x22 milliméter.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 22:47

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.