:

Szerző: Bodnár Ádám

2008. január 17. 09:50

A vártnál jobban nőttek a PC-eladások a negyedik negyedévben

A várakozások felett nőtt a PC-piac a negyedik negyedévben, az eltérő metodikát használó IDC és a Gartner egyaránt 15 százalék körüli bővülést jelentett be. A harmadik negyedévben is hasonló ütemben nőttek az eladások, akkor két éve nem látott bővülésnek örülhettek a gyártók.

[HWSW] A várakozások felett nőtt a PC-piac a negyedik negyedévben, az eltérő metodikát használó IDC és a Gartner egyaránt 15 százalék körüli bővülést jelentett be. A harmadik negyedévben is hasonló ütemben nőttek az eladások, akkor két éve nem látott bővülésnek örülhettek a gyártók.

Az IDC 15,5 százalékos növekedést és 77,4 millió eladott PC-t jelentett legfrissebb elemzésében, a Gartner 13,1 százalékos bővülésről és 75,9 millió gép eladásáról beszélt. A növekedés motorját továbbra is a notebookok szolgáltatják, az elemzőcégek szerint a vártnál jobb adatok annak köszönhetők, hogy az amerikai piac az év végi hajrában meglepően jól teljesített -- az IDC szerint 8,8 százalékkal, a Gartner szerint pedig 7,2 százalékkal nőttek az eladások, részben annak, hogy a Dell és az Acer megjelentek a legnagyobb amerikai kiskereskedelmi hálózatokban (pl. Wal-Mart, Staples).

A piacvezető HP növelte előnyét a versenytársakkal szemben, mindkét elemzőcég 19 százalékosra tette a vállalat piaci részesedését a negyedik negyedévben, miután 2006 negyedik negyedévéhez képest 23 százalékkal több gépet értékesített. A második helyezett Dell is a piaci átlag felett tudott nőni, a részesedése 14,5 százalék volt a Gartner szerint, az IDC szerint pedig 14,6 százalék. A bronzéremért folytatott küzdelemben az Acer győzőtt a Lenovo felett, mindkét elemzőcég 9,5 százalék körülire teszi a tajvani vállalat piaci részesedését, míg a kínaiakét 7,5 százalékra. A negyedik helyen a Toshiba futott be, a vállalat az eladások 4 százalékát szerezte meg.

Az Egyesült Államokban ugyanakkor továbbra is megkérdőzjelezhetelen a Dell dominanciája, a vállalat a piacnál kétszer gyorsabb növekedést könyvelhetett el, aminek köszönhetően a részesedése 30 százalék körülire nőtt (az IDC-nél 29,6 százalékra, a Gartnernél 31,4 százalékra). A második helyezett HP 26 százalékos részesedést szerzett, a Gateway-jel megerősödött Acer 9 százalékos részesedésével bronzérmes lett az amerikai piacon. Az USA-ban az Apple lett a negyedik legnagyobb PC-gyártó, a cég legerősebb piacán 28 százalékos növekedéssel 6,1 százalékos részesedést szerzett.

Az IDC szerint 2007-ben világszerte 269 millió asztali PC, notebook és x86 szerver talált gazdára, ami éves szinten a piac 14,3 százalékos bővülését jelenti. Az eltérő metodikával dolgozó Gartner 271,2 millió gép eladását jelentette, az ő becsléseik szerint a forgalom 13,4 százalékkal bővült éves összehasonlításban. Az eladások növekedése lassulni fog, bár még 2008-ban és 2009-ben is kétszámjegyű százalékos lehet a bővülés Loren Loverde, az IDC elemzője szerint.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 07:36

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.