:

Szerző: Ady Krisztián

2008. február 8. 13:08

Kipróbáltuk: megérkezett a Mio legújabb okostelefonja, az A702

Hosszabb várakozást követően végre hivatalos forráson, hazai disztribútoron keresztül is megérkezett hazánkba a Mitac új GPS-es okostelefonja, az A702 . Az előd 701-es modellt alaposan továbbfejlesztették, nem csak valamivel kisebb és könnyebb lett a windowsos készülék, de billentyűzettel, nagyobb felbontású kamerával és rengeteg memóriával is gazdagodott. Kipróbáltuk.

Hosszabb várakozást követően végre hivatalos forráson, hazai disztribútoron keresztül is megérkezett hazánkba a Mitac új GPS-es okostelefonja, az A702. Az előd 701-es modellt alaposan továbbfejlesztették, nem csak valamivel kisebb és könnyebb lett a windowsos készülék, de billentyűzettel, nagyobb felbontású kamerával és rengeteg memóriával is gazdagodott. Kipróbáltuk.

Telefonabb

Az öregebb típus és a trónkövetelő közötti különbség rögtön szembetűnő, a 702 sokkal "telefonabb" a korábbi, szimpla tenyérgép-bőrbe bújtatott változatnál. Az extraként felszerelt, normál kiosztású billentyűzet teljesen nokiás beütést ad a készüléknek, főként az oldalt és felül, keskeny sávban elhelyezett extra billentyűknek köszönhető ez az érzés. A billentyűzetet rögtön ki is vesézhetjük: érhetetlen, hogy a rendelkezésre álló rengeteg helyet miért nem használták fel nagyobb helyzetérzékeny gombok használatára, ezek a keskeny gombok meglehetősen nehezen kezelhetők. A viszonylag súlyos készüléken ráadásul meglehetősen alul van a billentyűzet, egy kézben használva vigyázni kell, nehogy kibillenjen a kezünkből a telefon.

Mitac Mio DigiWalker A702

A billentyűzet felett 2,7 hüvelykes, átlagos méretű és felbontású (240 x 320) kijelző található, a 3,2 megapixeles, autofókuszos, szintén teljesen átlagos kamera a hátoldalon kapott helyet. Némileg furcsa, hogy az érintőképernyő kezelésére mellékelt tollat nem a jobb, hanem a bal saroknál kell kihúzni a készülékből, ezt 1 hét alatt sem voltam képes megszokni. Második kamera nincs, mert az A702 nem támogatja a harmadik generációs hálózatokat, a leggyorsabb mobil adatátvitelt a GPRS és az EDGE technológia támogatása biztosítja. Az itthon piacra kerülő készülékekben elméletileg 2 gigabájtnyi beépített memória lesz, azért elméletileg, mert a nálunk járt változatban csak ennek fele volt megtalálható. Ez a tárhely MicroSD memóriakártyával bővíthető tovább.

A Windows Mobile operációs rendszer futtatásáról 200 MHz-es Texas Instruments OMAP processzor gondoskodik, amely éppen elegendő a szoftverek futtatásához, villámgyors működést nem várhatunk tőle -- éppen annyira szenved ez a készülék ezzel a processzorral, mint a HTC Touch a sajátjával. A gyors internetezésről azért nem kell lemondanunk, Wi-Fi-vezérlő és Bluetooth 2.0 is megtalálható a telefonban. Az akkumulátor névleges kapacitása 1130 mAh, ami a takarékos processzornak köszönhetően meglehetősen hosszú ideig elegendőnek bizonyult: 5 napos készenléti időt sikerült elérnem átlagos használat mellett. Természetesen nagyobb fényerő, a GPS mindennapos nyúzása, vagy gyakoribb Wi-Fi-használat jelentősen csökkentheti ezt az üzemidőt.

Mitac Mio DigiWalker A702

Szoftverek

A Windows Mobile 6 Professional operációs rendszer még éppen elfogadható sebességgel fut a DigiWalker A702 okostelefonon, valamivel talán gyorsabban, mint a szintén 200 MHz-es, de Samsung processzoros HTC Touch-on. A Professional felszereltsége az Office Mobile is, az Excel, a Word és a PowerPoint prezentációbemutató mobil változata, de természetesen megtalálható a Live Messenger és a Windows Media Player is.

A legfrissebb mobil Windowst számos extra szoftverrel egészítette ki a Mitac, melyek növelik a készülék használhatóságát. Az első és legfontosabb a beépített GPS-modult munkára fogó MioMap v3.3 alkalmazás. Ez rögtön feltelepül az első bekapcsolást követően, a beépített memóriából körülbelül 230 megabájtnyi helyet foglal el a Kelet-Európa térképcsomag, így itthon rögtön használható navigációs berendezést is vásároltunk az okostelefonnal. A GPS-vevő műholdra találását gyorsabbá teszi az a kis alkalmazás, mely három napra előre letölti az internetről a műholdak adatait, így az akár több perces hidegindítás néhány másodpercre csökken.

A hozzáadott szoftverek közé tartozik a teljes magyarítást, illetve a magyar kézírásfelismerést és billentyűzetkiosztást biztosító SunnySoft csomag is, illetve egy mértékeket is váltó számológép, egy világidő alkalmazás, a SIM-kártyás számok kezelését végző extra program. A Mio Tiltólista programmal SMS- és hívásszűrést is végezhetünk. A kapcsolatkezelővel gyorsan kapcsolhatjuk ki-be a Wi-Fi-t, a telefont, vagy éppen a Bluetooth-modult. A GPRS-beállítások megkönnyítését szolgálná egy apró segédprogram is, az azonban a hazai szolgáltatókat sajnos nem ismeri.

Mitac Mio DigiWalker A702

A Mitac az A702-höz hasonló Mio Menü felületet is rendelt, mint a HTC a Touch-hoz, azonban itt is pontosan ugyanabba a problémába futhatunk, mint a Touch-nál: bár a nagy menüpontok egyujjas kezelést is lehetővé tesznek, az onnan induló alkalmazások már nincsenek erre felkészítve, elő kell vennünk az apró tollat. A szoftver rádásul hasonlóan lassú, nehéz eldönteni, hogy azért nem indult el, mert nem "böktük meg" eléggé, vagy azért, mert még gondolkozik a készülék.

A készülék kamerája egyetlen képesség miatt érdemes szóra: elméletileg GPS-koordinátát tudna az elkészített fotókhoz rendelni, ez azonban tesztjeink szerint nem működött, még EXIF-adatokat sem mentett a képekhez a készülék, nemhogy szélességi és hosszúsági koordinátákat. Az elkészített képek bár viszonylag élesek az autofókusznak köszönhetően, zajosak, és még ennek ellenére is sok részlet hiányzik. Egy alacsonyabb felbontású, minőségibb kamera jobb választás lett volna.

Éppen elfogadható ár

Az A702 csomagjában a Mitac hagyományaihoz híven rengeteg kiegészítőt helyeztek el, gyakorlatilag mindent megkapunk, amire szükségünk lehet. A hálózati töltő mellett szivargyújtós töltő -- ez más mini USB-csatlakozós készülékek töltésére is alkalmas -- és autós tartó, sztereó vezetékes headset -- 2,5 mm-es csatlakozóval --, USB-kábel, igen jó minőségű hordtáska és képernyővédő fólia is a csomag része. A DigiWalker A702 bruttó végfelhasználói ára 120 ezer forint körül lesz itthon, ami a két év garanciát, a körítést, a navigációs szoftvert és a készülék képességeit figyelembe véve még éppen hogy elfogadhatónak tűnik.

A Mitac Mio DigiWlaker A702 okostelefont az LCP Systems bocsátotta rendelkezésünkre.

Véleménye van?

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 04:54

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.