:

Szerző: Bodnár Ádám

2008. január 3. 09:46

IdeaPad néven érkeznek a Lenovo fogyasztói piacra szánt noteszei

Belép a fogyasztói notebookok piacára a Lenovo, amelyhez teljesen új márkanevet is kínált. Az IdeaPad néven boltokba kerülő gépekben a ThinkPadekben megszokott technikai bravúrokat próbálják meg egyesíteni a fogyasztók számára is vonzó, divatos külsővel. A cél az, hogy az üzleti világban elért sikert a konzumer piacon is megismételje a Lenovo, hogy fel tudja venni a versenyt olyan márkákkal mint a HP vagy a feltörekvő Acer.

[HWSW] Belép a fogyasztói notebookok piacára a Lenovo, amelyhez teljesen új márkanevet is kínált. Az IdeaPad néven boltokba kerülő gépekben a ThinkPadekben megszokott technikai bravúrokat próbálják meg egyesíteni a fogyasztók számára is vonzó, divatos külsővel. A cél az, hogy az üzleti világban elért sikert a konzumer piacon is megismételje a Lenovo, hogy fel tudja venni a versenyt olyan márkákkal mint a HP vagy a feltörekvő Acer.

Az IdeaPad termékvonal jelenleg három gépből áll, köztük az ultrahordozható U110 modellből, a kifejezetten játékosoknak szánt Y710 noteszből, illetve az általános otthoni felhasználásra tervezett Y510 gépből. A Lenovo szándékosan a felső kategóriába lőtte be az IdeaPadek árát, ezzel is jelezve, hogy jó minőségű termékekről van szó. A vállalatnak nem célja versenyezni az Acer nyomott áraival -- mondta el a bejelentés kapcsán Craig Merrigam marketing-vezető.

Az aprócska U110 mindössze 1,04 kilogrammot nyom és 11 hüvelykes kijelzővel rendelkezik, és merevlemezzel vagy SSD meghajtóval is rendelhető lesz majd. A gép rendelkezik a ThinkPadekből már ismert Active Protection Systemmel, amely egy gyorsulásmérő segítségével a leejtés esetén védi a merevlemezt az adatvesztéstől. A ThinkPadek mattfekete külseje után biztosan érdekes lesz egy olyan Lenovo noteszt látni, amelynek borítása textilhatású metálvörös alumínium.

Lenovo IdeaPad U110
Lenovo IdeaPad U110

A 17 hüvelykes kijelzővel, Core 2 Duo processzorral, ATI mobility Radeon HD2600 videovezérlővel, 500 gigabájtos merevlemezzel és opcionálisan akár Blu-ray meghajtóval is rendelhető IdeaPad Y710 indulóára 1199 dollár. A brutális hangzásról négy beépített hangszóró és mélynyomó gondoskodik. Az otthoni felhasználásra szánt Y510 felépítését tekintve hasonló az Y710-hez, a kijelzője azonban csak 15,4 hüvelykes és hiányoznak belőle a kimondottan játékosoknak szánt szolgáltatások. A notebook szintén Core 2 Duo processzorra épül, azonban a megjelenítésről chipkészletbe integrált Intel X3100 videovezérlő gondoskodik és az optikai meghajtó is csak DVD-író lehet.

Lenovo IdeaPad Y710
Lenovo IdeaPad Y710

Az Y710 és az Y510 a billentyűzet felett egy érintőképernyővel rendelkezik, amelyen a multimédiás szolgáltatásokhoz tartozó gyorsbillentyűk érhetők el attól függően, éppen mire használjuk a gépet: zenelejátszásnál például állíthatunk a hangzáson, filmlejátszásnál pedig az ott megszokott feladatokat végezhetjük el. Az IdeaPad Y710 érdekessége, hogy a rendszer túlhajtását egy gyorsbillentyű segítségével hajthatják végre a felhasználók, emellett a billentyűzeten további gyorsgombok is helyet kaptak, amelyeket játékok alatt használhatunk ki.

Lenovo IdeaPad Y510
Lenovo IdeaPad Y510

Az IdeaPad sorozat mindhárom modelljében helyet kapott egy 1,3 megapixeles webkamera a kijelző felett, amelyet akár felhasználói azonosításra is bevethetünk: a VeriFace technológia az ujjlenyomat-olvasókhoz hasonlóan az arcképünket használja beléptetésre jelszó helyett. Az Y710 és Y510 már január végétől elérhető lesz, az U110 azonban csak áprilisban kerül a boltokba. Az EMEA régióban elsőként Franciaország, Oroszország és Dél-Afrika kap az IdeaPad gépekből, a magyarországi megjelenésre lehet hogy egészen 2009-ig kell várni.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 21:26

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.