:

Szerző: Ady Krisztián

2008. január 3. 12:18

CES: bemutatkozik a Microvision hordozható, mini lézeres projektora

Újabb prototípus projektorral jelenkezik a jövő héttől induló Consumer Electronics Show rendezvényen a Microvision, mely kisméretű, zsebben elférő lézeres projektort fejleszt. A SHOW kódnéven bemutatott önálló készülék egy feltöltéssel 2,5 órán át képes vetíteni, akár 2,5 méteres képátlóval, 848 x 480 pixeles felbontással.

[HWSW] Újabb prototípus projektorral jelenkezik a jövő héttől induló Consumer Electronics Show rendezvényen a Microvision, mely kisméretű, zsebben elférő lézeres projektort fejleszt. A SHOW kódnéven bemutatott önálló készülék egy feltöltéssel 2,5 órán át képes vetíteni, akár 2,5 méteres képátlóval, 848 x 480 pixeles felbontással.

A SHOW kódnevű terméket a Microvision kifejezetten otthoni felhasználásra szánja, mely a már korábban megismert PicoP megjelenítő motorra épül. Az alig 5 köbcentiméternyi, 7 mm vékony lézeres, mikrotükrös megjelenítő rendszer egy nagyobb tenyérgép méretű házban kap helyet, melyben még akkora akkumulátor is elfér, hogy a készülék 2,5 órán át működhet majd egyetlen töltéssel. Az egész megjelenítő mindössze egy apró, egyetlen milliméteres tükörből, a három szín megjelenítését végző lézerdiódákból és egy "egyesítő" alkatrészből áll, mely a három különböző lézersugarat egyesíti egyetlen, teljes színskálát nyújtó pixelbe.

A színes kép létrehozására alkalmas projektor noteszgépekhez, mobiltelefonokhoz, digitális kamerákhoz, médialejátszó készülékekhez -- például egy második generációs PlayStation Portable konzolhoz -- csatlakozhat, a falon a távolságtól függően 30-250 cm-es képátlójú képet jeleníthet meg. Az élességállítás szükségtelen, a kép folyamatosan fókuszban marad.

A SHOW felbontása 848 x 480 pixel, mely bár ma már nem tűnik soknak, de 16:9 képarányt nyújt, és jóval magasabb, mint a hasonlóan kisméretű megoldások többnyire 320 x 240 pixelre csökkentett felbontása. A gyártó szerint a készülék maradéktalanul képes megjeleníteni egy DVD képét.

Kódnév: SHOW
Kódnév: SHOW

A Microvision szerint a PicoP lézeres megjelenítő motor nem csak ilyen önálló eszközökben tűnhet fel, mint a SHOW prototípusa, de akár közvetlenül a készülékekbe is építhető, így olyan mobiltelefonok, médialejátszók is megjelenhetnek a piacon, melyek saját projektorral rendelkeznek. Egy ilyen megoldással leküzdhetők a kisméretű kijelzők okozta hátrányok. A SHOW mintapéldányai 2008 első félévében lesznek elérhetők a rendszerépítők, gyártók számára, az első végleges termékek 2008 végén jelenhetnek meg a kereskedelmi forgalomban.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 17:49

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.