:

Szerző: Bodnár Ádám

2007. december 20. 11:23

Sikerrel vette az Acid2 tesztet az Internet Explorer 8

Az Internet Explorer fejlesztés alatt álló 8-as verziója sikerrel vette az Acid2 tesztet -- adta hírül a hivatalos IE blogban Dean Hachamovitch, a Microsoft programmenedzsere.

[HWSW] Az Internet Explorer fejlesztés alatt álló 8-as verziója sikerrel vette az Acid2 tesztet -- adta hírül a hivatalos IE blogban Dean Hachamovitch, a Microsoft programmenedzsere.

Az Acid2 Test a Web Standards Project által gondozott weboldal, ahol a W3C HTML és CSS 2.0 szabványoknak maradéktalanul megfelelő böngészők egy sárga mosolygós arcot jelenítenek meg egy Hello World felirat alatt -- a smiley orra kékre változik, ha föléhúzzuk az egeret. Az Acid2 tesztoldal valójában nem is szabványos, a fejlesztők célja egy olyan oldal létrehozása volt, amelynek kódja szándékosan hibás -- az Acid2 lényegében azt vizsgálja, mit kezdenek a böngészők ezzel a hibás kóddal. Az ismertebb böngészők közül egyelőre csak a Safari, a Konqueror, valamint az Opera ment át az Acid2 teszten, valamint az 1.9-es Gecko motorra épülő szoftverek, köztük a béta állapotú Firefox 3. Az Internet Explorer eddigi változatai mind elhasaltak, mint ahogy a Firefox 1.5 és 2.x is, sok egyéb böngésző mellett.

Acid2 teszt
Így kell kinéznie

A Microsoftot számos támadás érte a webfejlesztői közösség részéről, az Internet Explorer miatt, amely nem felel meg maradéktalanul egyes szabványoknak, ezért a weboldalakat hozzá kell igazítani, mivel a felhasználók túlnyomó többsége ezt a böngészőt használja. Az Opera Software a múlt héten trösztellenes keresetet adott be a Microsoft ellen azt állítva, hogy a redmondi cég az Internet Explorer beépítése a Windowsba hátrányos helyzetbe hozza azon böngészők fejlesztőit, amelyek megfelelnek a szabványoknak. Ezeken a böngészőkön azonban hibásan jelennek meg az Internet Explorerre optimalizált oldalak, ami hátráltatja a szabványoknak megfelelő szoftverek terjedését -- érvel az Opera.

Az Acid2 teszt sikeres teljesítése azt jelenti a webfejlesztők számára, hogy az oldalaikat nem kell majd külön az Internet Explorer 8-ra optimalizálni, elég lesz csupán betartaniuk a szabványokat, és akkor lényegében garantált a hibátlan megjelenés. Az Internet Explorer 8-ról egyelőre igen kevés információ áll rendelkezésre, legalábbis hivatalosan. Az Acid2 teszt sikeres teljesítéséről szóló hírverés alkalmából a Microsoft annyit azért elárult az új böngészőről, hogy a bétaváltozata 2008 első felében érkezik, ez alapján a végleges verzió 2008 végén, vagy 2009 elején várható.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 20:45

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.