:

Szerző: Bizó Dániel

2007. november 15. 16:23

Felhagy a hálózati processzorok fejlesztésével az Intel

Felhagy az IXP hálózati processzorok tervezésével és gyártásával az Intel, és felszabaduló erőforrásait a sokkal nyereségesebb processzorok forgalmazását jobban támogató tevékenységekre csoportosítja át. Az eddig felhalmozott tudás és technológia ugyanakkor nem veszik el, a Netronome Systems licenceli az a chipgyártó óriástól.

[HWSW] Felhagy az IXP hálózati processzorok tervezésével és gyártásával az Intel, és felszabaduló erőforrásait a sokkal nyereségesebb processzorok forgalmazását jobban támogató tevékenységekre csoportosítja át. Az eddig felhalmozott tudás és technológia ugyanakkor nem veszik el, a Netronome Systems licenceli az a chipgyártó óriástól.

Egy exkluzív technológia licencelési megállapodással az Intel az IXP chipekhez fűződő szellemi jogokat átadja a Netronome-nak, mely ezzel átveszi az IXP vonal tervezését, gyártását és marketingjét egyaránt. Az új hálózati processzorok már valamelyik szerződéses félvezetőgyárban fognak készülni, nem az Intel üzemeiben. Az Intel a korábbi IXP modelleket továbbra is értékesíti, míg igény mutatkozik rá. A Netronome-hoz nem került át egyetlen Intel-alkalmazott sem. A hálózati processzorok piaca évi 300 millió dolláros piacán 25 százalék körüli részesedéssel bírt a vállalat, ami eltörpül az általános célú és grafikus processzorok, valamint chipsetek évi nagyjából 50 milliárdos üzletétől. A dotkom láz idején a hálózati processzorok piacát a jelenlegi tízszeresére prognosztizálták elemzések.

A Netronome elképzelései szerint az IXP-re alapozva olyan hálózati processzor fejlesztenek, mely szilíciumon implementálja majd a negyedik feletti hálózati rétegeket is (OSI modell alapján), melyekkel megvalósítható a jelenleg szoftveresen kezelt mély csomagvizsgálat, azaz a deep packet inspection. Az IXP jelenlegi csúcsváltozata az 2800 egy többmagos (16) processzor egy XScale vezérlővel, és kifejezetten nagy feldolgozóképességet igénylő környezetbe tervezték, ahol akár 10 gigabites másodpercenkénti forgalomnál is képes csomagvizsgálatra, amire nagyvállalati környezetben használt hálózatbiztonsági eszközökben, hálózati gyorsítókártyákon lehet szükség.

IXP 2800 blokkdiagramm

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 16:21

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.