:

Szerző: Bodnár Ádám

2007. november 7. 13:49

Piacon a Microsoft otthoni felhasználóknak szánt szervere

Előrendelhető a HP MediaSmart Server, az első kifejezetten otthoni felhasználásra szánt szerver, amelyet a januárban bejelentett Microsoft Windows Home Server működtet. A MediaSmart Server kétféle kivitelben lesz kapható, az 500 gigabájt tárkapactású változat 599 dollárba kerül, az 1 terabájtos kivitelért 749 dollárt kell fizetni.

[HWSW] Előrendelhető a HP MediaSmart Server, az első kifejezetten otthoni felhasználásra szánt szerver, amelyet a januárban bejelentett Microsoft Windows Home Server működtet. A MediaSmart Server kétféle kivitelben lesz kapható, az 500 gigabájt tárkapactású változat 599 dollárba kerül, az 1 terabájtos kivitelért 749 dollárt kell fizetni.

A korábban Quattro néven emlegetett Windows Home Servert személyesen Bill Gates jelentette be idén januárban, a Las Vegas-i Consumer Electronics Show-n. A Windows Server 2003 alapjaira épített szerverszoftvert kifejezetten olyan otthoni felhasználóknak szánják, akik több windowsos PC-t üzemeltetnek, és szeretnék állományaikat, multimédiás fájljaikat, zenéiket, képeiket, videóikat, esetleg a megosztott nyomtatót kényelmesebben elérni -- akár távolról, az interneten át, vagy a hálózatba kötött Xbox konzolról. Egy Windows Home Server legfeljebb tíz windowsos PC-t képes kiszolgálni, így elvileg akár kisebb vállalkozások is használhatják.

HP MediaSmart ServerA Windows Home Server fő funkciója emellett az adatok védelme lehet automatikus biztonsági mentések révén, ezáltal nem csak a rendszerösszeomláskor elveszett adatok pótolhatók, hanem akár a felhasználók által véletlen törölt állományokat is elő lehet keríteni. A Home Server fájlokat, vagy akár egész könyvtárakat képes előre beállított időközönként menteni. A szerver emellett tűzfalként is szolgál az otthoni hálózatban, illetve alapvető felügyeleti funkciókkal is ellátták.

A Microsoft Windows Server 2003-on alapuló otthoni szerverterméke, a Home Server már a nyáron elkészült, de a HP egészen mostanáig csiszolgatta a MediaSmart Servert, és szállítani is csak a hónap végétől fogja majd. Allen Bruckner, a HP termékmenedzsere elárulta, a késés oka az volt, hogy a lehető legegyszerűbbre tervezték a konfigurálást, és az utolsó pillanatban még módosították a hálózati beállításokhoz tartozó hibaüzeneteket.

Bruckner nem meglepő módon nagy sikert jósol a MediaSmart Servernek, szerinte minden olyan háztartásban szükség van rá, ahol több PC-t üzemeltetnek. Michael Gartnenberg, a Jupiterworld elemzője szerint az Egyesült Államokban minden második háztartásban legalább két PC van, minden negyedikben pedig háromnál is több. Gartnenberg szerint nem az a probléma, hogy szükség van-e a Windows Home Serverre, hanem hogy a felhasználnók rájöjjenek, ez egy hasznos dolog.

A Microsoft már korábban megállapodott a HP-val arról, hogy a cég kínálni fog Windows Home Servert futtató készülékeket az otthoni felhasználók számára, azonban azóta további gyártókkal bővül a partnerek köre: a Medion, a LaCie, a Gateway, az Iomega, valamint a Fujitsu Siemens is csatlakozott a gyártók sorába. Ezek a termékek várhatóan a karácsonyi szezonra jelennek meg a piacon.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 16:54

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.