:

Szerző: Bodnár Ádám

2007. október 2. 11:52

Nem elég feltelepíteni a biztonsági szoftvereket, használni is kell őket

A PC-felhasználók nagyrésze a biztonság illúziójával áltatja magát, bár sokan állítják azt, hogy használnak víruskeresőt, tűzfalat vagy kémprogram-irtót, a valóságban a helyzet sokkal rosszabb.

[HWSW] A PC-felhasználók nagyrésze a biztonság illúziójával áltatja magát, bár sokan állítják azt, hogy használnak víruskeresőt, tűzfalat vagy kémprogram-irtót, a valóságban a helyzet sokkal rosszabb.

A biztonság illúziója

A McAfee és a National Cyber Security Alliance által közösen elvégzett kutatás során majdnem 400 amerikai internetezőt kérdeztek meg az általuk használt biztonsági szoftverekről. A megkérdezettek 92 százaléka állította, hogy naprakész víruskeresőt használ, tűzfallal már csak 73 százalék rendelkezik, kémprogram-irtóval pedig a válaszadók 70 százaléka. Adathalász-támadásokat (phishing) kiszűrni képes programmal csak a megkérdezettek 27 százaléka rendelkezett, négyből egy válaszadó viszont azt sem tudta, mi az a phishing.

A felhasználók gépén -- természetesen engedéllyel -- végrehajtott vizsgálat ugyanakkor azt mutatta, hogy víruskeresővel a megkérdezettek 94 százaléka rendelkezett, mindazonáltal a gépek több mint felén a vírusadatbázis egy hónapnál is régebbi volt. Tűzfal a felhasználók 81 százalékának volt a gépén, de csak 64 százalékánál volt bekapcsolva, a kémprogram-irtó pedig csak 55 százaléknál. Aktív phising-szűrőt csak a vizsgált gépek alig több mint tizedén talált a McAfee.

Összességében a válaszadók háromnegyedének a gépén vagy nem futottak a szükséges szoftverek, vagy elavultak voltak, így képtelenek lettek volna megállítani egy támadást. Meglepő eredménye a felmérésnek, hogy az idősebb korosztály általában felkészültebb a fenyegetések ellen mint a fiatalok. A 45 évesnél idősebbeknél 25 százaléka volt azok aránya, akik naprakész víruskeresővel, bekapcsolt tűzfallal és kémprogram-irtóval egyaránt rendelkeztek, míg a 44 évesnél fiatalabbak esetén ez az arány csak 18 százalék volt.

A válaszadók 98 százaléka ítélte kritikusan fontosnak az internetes biztonság szempontjából a naprakész szoftverek használatát, azonban a felmérés egyértelműen rávilágított arra, hogy a felhasználóknak csak kevesebb fele törődik azzal, hogy a gépére telepített programok működjenek és naprakész információkkal rendelkezzenek a legújabb fenyegetésekről. A felmérésből az is kiderült, hogy a felhasználók 9 százalékától már loptak el érzékeny személyes adatokat és kíséreltek meg visszaélést elkövetni.

Magyar helyzet

Egy, a Symantec megbízásából Magyarországon elvégzett kutatás szerint a felhasználók több mint 90 százalékát aggasztják az internetes csalások, valamint a bankkártyához és bankszámlához való illetéktelen hozzáférés, és már itthon is a felhasználók 5 százaléka volt áldozata ilyen tevékenységnek. A magyar netezőknek 95 százaléka használ vírusvédelmi megoldást, 86 százaléknak pedig tűzfala is van, a kémprogramok ellen védelmet nyújtó szoftver azonban már csak 54 százalékuk gépére van telepítve. Az adathalász támadások (phishing) ellen védelmet nyújtó megoldást csak az internetezők 19 százaléka használ, 53 százalékuk pedig még nem is hallott arról, hogy vannak ilyen termékek.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 12:19

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.