:

Szerző: Bizó Dániel

2007. augusztus 31. 14:27

Kipróbáltuk: Lenovo ThinkPad X61s

A hazai, de inkább az európai sajnálatos notebookkínálati viszonyok mellett a ThinkPad X-sorozata a legtöbb esetben az egyértelmű befutó, már ami a valóban mobil számítógépeket illeti -- jól összerakott, megbízható igavonó, jó tömeg-akkuidő viszony, és jó ár-érték arány jellemzi az ultrahordozható gépet.

[HWSW] A hazai, de inkább az európai sajnálatos notebookkínálati viszonyok mellett a ThinkPad X-sorozata a legtöbb esetben az egyértelmű befutó, már ami a valóban mobil számítógépeket illeti -- jól összerakott, megbízható igavonó, jó tömeg-akkuidő viszony, és jó ár-érték arány jellemzi az ultrahordozható gépet. Ezen belül is a mobilitást kedvelőknek az "s" változat lehet a nyerő, mely könnyített kijelzővel, és alacsony fogyasztásra optimalizált processzorral érkezik. A Lenovo legújabb X61s gépe nem töri meg ezt a szép hagyományt, vagyis részben igen, ugyanis egyetlen lényeges szépséghibája kicsit borsos árcédulája -- cserébe a még készleten lévő X60-ak rendkívül jó áron vásárolhatóak meg.

Régi külső

Az X61s már az Intel negyedik generációs Centrino platformjára épül, melyet Santa Rosa kódnéven ismerünk. A platform az előzőhöz, a Napához képest számos újdonságot felvonultat, így gyakorlatilag a teljes chipkészlet alapjaiban újult meg, melyek közül a leglényegesebb változást az új mikroarchitektúrára épülő Core 2 Duo processzor, és a gyökeresen különböző grafikus chip képezik. A Santa Rosa különböző energiatakarékossági technikái nem mást ígérnek, mint a Napánál még energiahatékonyabb működést, miközben a teljesítménypotenciál számottevően emelkedett -- a Santa Rosát elméletileg már a Windows Vistát szem előtt tartva alkották meg, így ez lenne az ideális választás hozzá, de erről egy kicsit később.

Megjelenésben az X61s első pillantásra teljesen megegyezik elődjével. Közelebbi vizsgálódást követően is arra a megállapításra jutottunk, hogy a két gép praktikusan azonos, egy 12,1 hüvelykes kijelzőnek otthont adó házban lakik, és az egyetlen látható különbség a megújult logóban fogható meg: a gépről lekerült a jól megszokott IBM ThinkPad logo, és helyét egy új thinkpades vette át. A megjelenésen kívül a felhasznált anyagok is azonosnak tűnnek, vagyis továbbra is élvezhetjük a magnézium kijelzőfedél védelmét és kellemes tapintását, míg máshol az igen merev műanyaggal találkozunk. Az egyetlen kifogásolni valót a billentyűzet merevségében, valamint a felső gombsornál található, lágy és olcsó benyomást található elem képezi -- igaz, ez inkább kettő.

Ezt alátámasztandó az X61s tömege szinte hajszálra megegyezik az X60s-ével: nem patikapontos mérlegünk mindkét gépnél néhány grammal 1,6 kilogrammnál kevesebb mért a nagykapacitású akkumulátorokkal. Egy említésre méltó változást a felszínen azonban sikerült kiszúrnunk: az itt járt X61s kiosztásra és méretre ugyanolyan billentyűzete ugyanis az X60s-éhez képest kevésbé kopogós, sőt már-már lágynak lehetett nevezni a járását. Ez talán ízlés kérdése, de számunkra ez pozitívumot jelentett -- igaz nem zárható ki az a lehetőség sem, hogy ilyen különbség akár X60-ak között is lehet eltérő beszállító miatt.

Új belbecs

Mint a cikk elején említettük, az X61s leginkább belül különbözik az X60s-től. A Santa Rosa, az Intel Centrino platformja eddigi legnagyobb megújulásának tekinthető. Az alacsony feszültségű, 1,6 gigahertzes Core 2 Duo (Merom) processzor erőteljesebb felépítésű, mint az X60s Yonah kódnevű, szintén alacsony-feszültségű Core Duója, mely 1,67 gigahertzen ketyeg legfeljebb. Talán ennél is nagyobb különbség, hogy a Graphics Media Accelerator (GMA) X3100 videochip lehetővé teszi például a VC-1 kódolású 1080p videók zökkentőmentes visszajátszását is a processzor leterhelése nélkül, valamint az Intel által hegesztett új driverek segítségével drasztikusan jobb háromdimenziós teljesítményt is kínál. Szintén a teljesítményt hivatott javítani a 7200-as percenkénti fordulatú Seagate Momentus merevlemez, szemben az X60s-ben található 5400-as Fujitsu modellel.

Az X61s tehát bár nem tartozik napjaink csúcsteljesítményű számítógépei közé, két 1,6 gigahertzes, erőteljes maggal, akár 4 gigabájt DDR2 rammal, az X3100 grafikus chippel és 7200-as merevlemezzel a legtöbb felhasználási területet igencsak kielégítő teljesítményt képes leadni. Mindennek tetejébe a Santa Rosával az Intel és a Lenovo igyekezett az energiafogyasztást is lejjebb szorítani, így legfőképpen a chipek agresszívabb energiatakarékossági technikáin és tápellátásuk javított hatékonyságán keresztül. Az X3100 képes arra is, hogy váltottsoros módba kapcsolja a kijelzőt, mikor nem kell gyors mozgást megjelenítenie, ezzel is néhány tized wattot megspórolva.

Javított akkumulátoridő

Ezeknek az erőfeszítéseknek az eredményeként az alapértelmezettként Windows Vista Business operációs rendszerrel érkező X61s a Vista háromdimenziós Aero Glass grafikus felülete és a korábbi riogatások ellenére nemhogy többet, de méréseink szerint kevesebbet fogyaszt, mint elődje XP Professionallel a fedélzetén (mindkét konfiguráció 1 gigabájt rammal szerelt). Wi-fi-s internetezés mellett az X61s Vistával körülbelül 10,5 wattal is beéri nyugalmi állapotban (nyitott böngészőablakokkal), vagyis 1 wattal kevesebbel, mint az X60s, míg az oldalak betöltésekor sem szökik nagyon feljebb 14 wattnál, míg a Napás gép 15 wattnál is többet eszik ilyenkor. Hasonló, akkumulátoros módban maximális fényerő mellett ezek az értékek 12 vs. 13,5, valamint 16 vs. 17 watt körül alakulnak nyugalmi állapotban és weblapok renderelésekor.

Ezek az értékek a 75 wattórás nagykapacitású akkumulátorral 15-37 perc extra üzemidőt jelenthetnek -- ismét hangsúlyozva, hogy azonos méret és tömeg mellett. Aktív Wi-Fivel és nyitott böngészőablakokkal így tehát 7 óra 10 perces üzemidő is elérhető, aktív használat mellett pedig realizálható a 6 óra, mégpedig felülről, míg az X60s inkább alulról közelíti meg. A fogyasztás alja valahol 9 watt környékén található a még használható, egyes fokozatú fényerő és kikapcsolt Wi-Fi mellett, ami 8 óra 20 percet jelent -- szöveg olvasásához például. Teljes terheléskor, a Battery Eater OpenGL rendertesztjénél (mely a grafikus chipet is kihajtja), maximális teljesítményre és fényerőre állítva 32 watt körül állapodik meg, ami 2 óra 20 percet jelent, takarékos (battery optimized) módban pedig, mikor a magok 1 gigahertzen lüktetnek 22 wattnál -- ez 3 és fél óra durván.

Melegedés, zaj, kijelző

Ezzel kapcsolatos az is, hogy az X61s hűtése hangosabbnak tűnik az X60s-nél, és a gépből érkező hangok alapján a hűtési rendszer is áttervezésre kerülhetett, amire a gép jobb oldalán, a csuklónál lévő új szellőzőnyílás is utal. A gépet tervező mérnökök úgy döntöttek, hogy ez egy elfogadható kompromisszum a hűvösebb működés és a hosszabb várható élettartam érdekében. Valóban, a gép tapintásra egyértelműen kevésbé melegedik, tartós használat után is mindössze kellemesen langyos -- ez ergonómiailag is jó döntésnek tűnik, hiszen a csukló körüli rész melegedése kellemetlen érzés, nem beszélve az ember lábának izzasztásáról, ha ölben használjuk a gépet. Az Everest tanúsága alapján terheletlenül a Core 2 Duo 48 fokos, míg az X60s-ben a Core Duo 54, vagyis a áttervezett légcserélés valóban hatásosabbnak tűnik.

Bár nem történt változás, említésre méltó az X61s remek, 4:3-as arányú kijelzője. Az X60s mellé téve látható némi eltérés a színhőmérsékletben, az X61s képe hidegebb és talán kevésbé kontrasztos, ezt ugyanakkor a különböző grafikus chipek és a driverek közötti különbségek is okozhatják -- az eltérés gyakorlatilag figyelmen kívül hagyható. A kijelzőt ugyanakkor nem a képminősége teszi naggyá, hanem az, hogy sok más gép monitorát használhatatlanná tévő direkt napsütésben is olvasható marad minimálisra tekert fényerővel is, sőt erős környezeti fényben kifejezetten segíti a direkt napfény a láthatóságot -- vagyis a panel megjelenítő rétege mögött reflektív réteg található. Aki sokat utazik, valószínűleg igencsak értékelni fogja ezt a tulajdonságot.

Konklúzió

Az X61s modell összességében véleményünk szerint az egyik, ha ugyan sokak számára nem a legjobb választás ultrahordozható gépnek -- masszív, könnyű, hosszú akkumulátoridő, remek kijelző. Továbbra is megtalálhatóak az olyan apróság, mint a sötétben a billentyűzetet megvilágító LED a kijelzőben, melyek a ThinkPadeknek lojális tábort építenek ki, vagy a pöcökegér. Szintén említésre méltó a ThinkVantage szoftvergyűjtemény, mely gépünk menedzselését segíti, méghozzá sikerrel.

Négyszázezer forint körüli nettó ára azonban már kissé megkérdőjelezi a legjobb ár-érték arányt. A HP Compaq 2510p nettó 320 ezer forintért hasonló képességeket, és beépített optikai meghajtót is kínál, ami sokak szemében jelentős előny lehet -- hátránya a lassú, 1,8 hüvelykes merevlemez. Szintén olcsóbb a Dell Latitude D430, és jóval olcsóbb, bruttó 330 ezer körül megszerezhető az Acer TravelMate 6292 is, szintén beépített optikai meghajtóval -- igaz, egy év garanciával, kissé nehezebb, és kevesebbet megy akkuról.

A ThinkPad X61s-ről készült Everest riport innen tölthető le (HTML, 2 megabájt).

Véleménye van?

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 13:30

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.