:

Szerző: Bodnár Ádám

2007. augusztus 7. 12:34

Felturbózta Opteronjainak órajelét az AMD

Új Opteron processzorokat jelentett be az AMD, a 3,2 GHz-es chipek csupán pár héttel a következő generációs, Barcelona kódnevű lapkák várható premierje előtt jelentek meg. A kétfoglalatos rendszerekbe szánt Opteron 2224SE listaára 873 dollár, a négyfoglalatos gépekbe tervezett 8224SE-ért pedig 2149 dollárt kér az AMD. Amint az ismert, az SE (Special Edition) változatok termikus kerete 120 watt.

[HWSW] Új Opteron processzorokat jelentett be az AMD, a 3,2 GHz-es chipek csupán pár héttel a következő generációs, Barcelona kódnevű lapkák várható premierje előtt jelentek meg. A kétfoglalatos rendszerekbe szánt Opteron 2224SE listaára 873 dollár, a négyfoglalatos gépekbe tervezett 8224SE-ért pedig 2149 dollárt kér az AMD. Amint az ismert, az SE (Special Edition) változatok termikus kerete 120 watt.

Ezzel párhuzamosan új modellekkel bővült a 95 wattos "mainstream" termékvonal is, a 3 GHz-en működő Opteron 2222 és 8222 változatokkal, amelyeket 698, illetve 1514 dolláros listaáron lehet megvenni. Ilyen teljesítményű chipeket már április óta forgalmazott az AMD, azonban akkor még csak az SE termékvonalban voltak elérhetők a 3 GHz-es Opteronok. A vállalat továbbá bejelentette az egyprocesszoros gépekbe, főképp munkaállomásokba és belépő kategóriás szerverekbe szánt Opteron 1222 modellt, amely 360 dollárba kerül és 103 wattot fogyaszt.

A szóban forgó Opteronok még kétmagos felépítésűek és 2 megabájt másodszintű gyorsítótárat tartalmaznak. A régóta várt, eredetileg az év közepére ígért négymagos változatok első mintapéldányait már szállítja az AMD, a hivatalos bejelentés a hírek szerint augusztus végén esedékes, az új generációs chipekre épülő első szerverek pedig legkorábban szeptember végén jelennek meg a piacon. A Barcelona kódnevű processzorok kezdetben 1,7 és 2 GHz közötti órajelű változatokban lesznek kaphatók, magonként 512 kilobájt másodszintű és összesen 2 megabájt harmadszintű gyorsítótárral felszerelve.

A negyedik negyedévben már megjelenhetnek 2,4 vagy 2,5 GHz-es négymagos Opteronok is, azonban ezek a lapkák kizárólag a 120 wattos fogyasztási keretű "SE" sorozatban lesznek kaphatók a teljesítményt minden más elé helyező ügyfelek számára. A negyedik negyedévben a leggyorsabb nem-SE négymagos Opteron 2,3 GHz-en üzemel majd 95 wattos fogyasztási keretből.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 21:10

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.