:

Szerző: Bizó Dániel

2007. július 30. 14:33

Brillírozott az NVIDIA, tovább bukdácsolt az AMD a második negyedévben

Az NVIDIA volt a grafikus piac második negyedévének sztárja, vonja le a konklúziót a Jon Peddie Research (JPR). A JPR előzetes jelentése alapján az NVIDIA tovább erősödött a korábbi negyedévekről, az egy évvel ezelőtti állapothoz képest pedig egyenesen robbantott a vállalat. Az AMD ezzel párhuzamosan drámaian visszaszorulóban van a piacon, egy negyedév alatt 2,4, egy év alatt pedig 7,2 százalékpontnyi részesedést vesztett volumen alapján, de szállításai is drámaian visszaestek. Az Intel továbbra is vezet.

[HWSW] Az NVIDIA volt a grafikus piac második negyedévének sztárja, vonja le a konklúziót a Jon Peddie Research (JPR). A JPR előzetes jelentése alapján az NVIDIA tovább erősödött a korábbi negyedévekről, az egy évvel ezelőtti állapothoz képest pedig egyenesen robbantott a vállalat. Az AMD ezzel párhuzamosan drámaian visszaszorulóban van a piacon, egy negyedév alatt 2,4, egy év alatt pedig 7,2 százalékpontnyi részesedést vesztett volumen alapján, de szállításai is drámaian visszaestek. Az Intel továbbra is vezet.

26,5 millió

A JPR előzetes becslése alapján a második negyedévben több mint 81 millió grafikus chipet szállítottak le személyi számítógépekbe világszerte, 10,6 százalékkal többet, mint tavaly ilyenkor. A szokásos szezonális mintázattal ellentétben a második negyedév valamivel erősebb volt az első negyedévesnél, és 3 százalékkal múlta felül azt. A növekedést gyakorlatilag egyedül az NVIDIA vitte el teljes egészében, miután az első negyedévhez képest 18 százalékkal, míg az egy évvel korábbihoz képest közel 83 százalékkal több PC-s grafikus chipet szállított le, szám szerint 26,5 milliót.

Az Intel továbbra is vezeti a piacot, köszönhetően integrált megoldásainak és 30,6 millió darab grafikus processzort szállított le az év második hónapja során, ami 37,6 százalékos részesedést jelent. Az NVIDIA előretörése következtében ugyanakkor részesedése 2,8 százalékot csökkent ez elmúlt évben. Az NVIDIA az első negyedévben átvette a vezetést az Inteltől az asztali PC-k terén, most pedig tovább növelte előnyét, 43 százalékra rúgott a részesedése.

A PC-piac növekedésének motorját képező notebookok szegmensében az Intel vezetése csökkent, de fölénye továbbra is magabiztos a Centrinónak termékcsaládnak köszönhetően, részesedése 51,5 százalék. Az NVIDIA ugyanakkor egyszerűen átlépte az AMD-t, és egy negyedév alatt közel 7 százalékponttal 27 százalékra növelte részesedését, miközben legfőbb riválisa eközben 2,2 százalékponttal 21 százalékpontra esett vissza.

Az NVIDIA legerősebb notebook chipje, GeForce 8600M GT
Az NVIDIA legerősebb notebook chipje, GeForce 8600M GT

G-pont

Az NVIDIA előretörése a legújabb G80 architektúrára alapuló GeForce 8 termékcsaládjának kiteljesedését követi, beleértve a mobil chipeket is, melyek gyakorlatilag ellenfél nélkül találták magukat a piacon. Az ATI-t felvásároló AMD eközben háromnegyed év késést követően tudta csak piacra dobni a választ, az R600 chipet, és mindössze e hónap elején jelentette meg az erre épülő közép- és belépőkategóriás asztali Radeon változatokat, melyektől a kedvezőtlen piaci trendek megfordulását reméli az év hátralévő részében.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 00:34

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.