Szerző: Bodnár Ádám

2007. július 26. 14:44

Az Intel megkezdte négymagos Xeon MP chipjének szállítását

Megkezdte új Xeonjainak szállítását az Intel, a korábban Tigerton kódnéven ismert processzorok az elsők a négyutas gépekbe szánt Xeon MP sorozatban, amelyek már a Core mikroarchitektúrára épülnek. A kétmagos Xeon 7200 és a négymagos Xeon 7300 sorozatot a Clarksboro kódnéven ismert Intel 7300 chipkészlet egészíti ki. Az új processzorból és chipkészletből áll a Caneland platform.

[HWSW] Megkezdte új Xeonjainak szállítását az Intel, a korábban Tigerton kódnéven ismert processzorok az elsők a négyutas gépekbe szánt Xeon MP sorozatban, amelyek már a Core mikroarchitektúrára épülnek. A kétmagos Xeon 7200 és a négymagos Xeon 7300 sorozatot a Clarksboro kódnéven ismert Intel 7300 chipkészlet egészíti ki. Az új processzorból és chipkészletből áll a Caneland platform.

A vállalat előzetes becslései szerint a Tigerton kétszeres teljesítményt és több mint kétszeres energiahatékonyságot biztosít a korábbi generációs Xeon MP-hez, a kétmagos Tulsához képest, amely még a Pentium 4 által is használt, az előző évezredben fejlesztett NetBurst mikroarchitektúrára épült. A Caneland platformból a későbbiekben várható egy kifejezetten alacsony fogyasztásra optimalizált változat 50 wattos TDP-jű processzorokkal, amelyeket nagy sűrűségű szerverekbe, például blade-ekbe szán az Intel.

A megbízható működést és magas rendelkezésre állást célzó Caneland meghatározó újítása, hogy minden foglalathoz dedikált adatbuszt rendel, ami feleslegessé teszi a Tulsáéhoz hasonló hatalmas méretű (16 Mbyte) harmadszintű gyorsítótárat. Az új chipset nem csak közel háromszoros szélességet ér el a front side buszon, hanem 667 MHz-es FB-DIMM modulok támogatása révén a gépekbe építhető memória mennyisége is növekedik, négy processzoronként akár 256 gigabájtra, miközben a memória sávszélessége is nő az előző generációs Truland platformban használt DDR2-533 memóriához képest.

Az Intel Caneland platform

Az Intel rendkívül agresszív ütemben kívánja a jelenleg a Tulsa által dominált Xeon MP piacot átállítani: a harmadik negyedévben még 13, a negyedikre 55, jövő év első három hónapjára pedig már a szállítások 80 százalékát tenné ki a Caneland platform a cég tervei szerint. A Tigerton még 65 nanométeres csíkszélességű chip, de az év végén az Intel már megkezdheti a 45 nanométeres gyártástechnológiával készülő Penryn-generáció tömegggyártását is, amelyek közül a kétutas szerverekbe szánt processzorokat valószínűleg szállítani is fogja még az idén.

Az AMD augusztusra ígéri első négymagos processzorának, a Barcelonának a premierjét, azonban a tömeges szállítások nem indulnak meg a negyedik negyedév kezdete előtt, erre enged legalábbis következtetni az AMD negyedéves előrejelzése, amely csak a szezonálisan szokásos bevételnövekedéssel számol. A Barcelona ráadásul kezdetben csak 2 GHz körüli változatokban lesz hozzáférhető, amely az architekturális újításai ellenére sem valószínű hogy fel tudja venni majd a versenyt az Intel 3 GHz körül üzemelő négymagos Xeonjaival. Iparági források szerint a magasabb órajelű változatokra 2008 elejéig kell majd várni, addigra azonban az Intel gyárai már alighanem ontani fogják a 45 nanométeres négymagos Xeonokat, akár 3 GHz feletti órajelen.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról