Szerző: Bizó Dániel

2007. július 10. 13:28

Csökentette asztali processzorainak árait az AMD

Az Intel hasonló lépését megelőzve az AMD tegnap jelentősen csökkentette Athlon 64 processzorcsaládjának árait, aminek következtében már 15 ezer forint alá is mehet a kétmagos processzorok belépő ára, és a vállalat kínálatának csúcsáért sem kell 35-36 ezernél többet fizetni. A vállalat ugyanakkor nem dobott piacra gyorsabb modellt, így ez a lépés pusztán a kereslet szinten tartását célozza. Az Intel várhatóan július 22-én hajtja végre következő drasztikus leárazását, amivel egyidőben gyorsabb Core 2 modelleket is piacra dob.

[HWSW] Az Intel hasonló lépését megelőzve az AMD tegnap jelentősen csökkentette Athlon 64 processzorcsaládjának árait, aminek következtében már 15 ezer forint alá is mehet a kétmagos processzorok belépő ára, és a vállalat kínálatának csúcsáért sem kell 35-36 ezernél többet fizetni. A vállalat ugyanakkor nem dobott piacra gyorsabb modellt, így ez a lépés pusztán a kereslet szinten tartását célozza. Az Intel várhatóan július 22-én hajtja végre következő drasztikus leárazását, amivel egyidőben gyorsabb Core 2 modelleket is piacra dob.

Az AMD által meghirdetett árcsökkentés mértéke 15 és 30 százalék közé esik, és az energiahatékony (45 watt) Athlon X2-ket kivéve a teljes asztali palettát érinti, beleértve az FX-eket és a Sempronokat is. Az AMD gyártástechnológiájának határát feszegető 3 gigahertzes Athlon 64 X2 6000+ listaára (ezer darabos nettó gyártói ár) 26 százalékkal 178 dollárra csökken, és nagyjából az Intel Core 2 Duo E6420 (2,13 gigahertz) modellel kerül partiba. A kétmagos AMD-vonalon a további modellek esetében az árcsökkentés 15-25 százalék közé esik, a 4000+ ára azonban 30 százalékkal zuhan meg. Ezzel három sebességfokozat került 100 dollár alá, így akár 2,3 gigahertzes kétmagos chipet is vásárolhatunk barátságos áron.

Az árcsökkentéssel nem érkeztek újabb, erősebb vagy drágább modellek, így az AMD asztali portfóliója (árazási szempontból) még lejjebb szorult a piacon. A lépés az Intel árcsökkentését megelőzéseként értékelhető, melynek célja valószínűleg az értékesítési volumen fokozása vagy szinten tartása, hogy minél kevesebb területet veszítsen el a vállalat a következő generációs termékek megérkezéséig. A Phenom márkanéven piacra kerülő új, két- és négymagos asztali chipeket azonban vélhetően az év legvége előtt nem lesz képes az AMD tömegesen szállítani, így a felfutás jövő év elejére tehető.

Az Intel eközben erősíti Core 2 Duo és Quad termékvonalát, miközben nemhogy árat nem emel, de még agresszív csökkentést is végrehajt. Meg nem erősített értesülések szerint a vállalat gyorsabb, 1333 megahertzes adatbuszt alkalmazó Core 2 Duo modelleket mutat be, ami önmagában 5-10 százalékos gyorsulást is hozhat sávszélesség-korlátolt teljesítményigényes alkalmazások alatt. A gyorsabb buszra váltás mellett megjelenik a 3 gigahertzes Core 2 Duo is, ráadásul mintegy 20 százalékkal olcsóbb lesz a jelenlegi csúcsverziónál, a 2,66 gigahertzes (1066 MHz FSB) E6700-nál. Az E6700 utódja, az E6750 42 százalékkal kerül majd kevesebbe néhány héten belül.

Az AMD-nek az árazáson kívül gyakorlatilag nincs mozgástere, és nem is lesz még egészen addig, míg fel nem tudja futtatni következő generációs chipjeinek termelését, és teljesítményben és energiahatékonyságban versenyképes termékeket nem tud a piacra dobni. Az AMD-hez közel álló partnerek információi alapján a korábban remélt év közepei rajthoz képest a Barcelona kódnéven ismert négymagos Opteronok szélesebb körben és remélhetőleg versenyképes órajeleken csak november magasságában bukkanhatnak fel. Elemzők szerint az AMD a második negyedévben szekvenciálisan stagnáló vagy csökkenő forgalmat jelent majd, súlyos veszteségek mellet, és ez vélhetően a harmadik negyedévben sem változik majd.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról