Szerző: Ady Krisztián

2007. július 6. 11:17

Adatmegsemmisítő alkalmazást tett elérhetővé a Lenovo

Saját alkalmazással segíti az érzékeny digitális adatok megsemmisítését a Lenovo, a Secure Data Disposal szoftverrel megbízhatóan törölhető a merevlemezek tartalma a számítógépek szétszerelése, megsemmisítése előtt. A felmérések szerint a kidobott számítógépek egyharmadáról visszaállíthatók az érzékeny vállalati adatok.

[HWSW] Saját alkalmazással segíti az érzékeny digitális adatok megsemmisítését a Lenovo, a Secure Data Disposal szoftverrel megbízhatóan törölhető a merevlemezek tartalma a számítógépek szétszerelése, megsemmisítése előtt. A felmérések szerint a "kidobott" számítógépek egyharmadáról visszaállíthatók az érzékeny vállalati adatok.

A Secure Data Disposal használatához azonban egy ősrégi, a legújabb gépekből már garantáltan kimaradó perifériára, floppy lemezmeghajtóra is szükség van, a szoftver ugyanis a lemezről bootolva fejti ki jótékony hatását. Ennek megfelelően az USB-s merevlemezek megtisztítására sajnos alkalmatlan. A floppys korlátozást trükkökkel természetesen fel lehet oldani, így akár bootolható CD-ről is futtathatóvá válik a DOS-os alkalmazás.

Secure Data DisposalA Lenovo által szponzorált felmérés szerint körülbelül a kidobott számítógépek egyharmadán maradnak olyan adatok, melyek személyesnek, vagy vállalatunk szempontjából érzékenynek mondhatók. Ez az arány egybecseng korábbi más felmérések adataival.

Az adatok megbízható törléséhez nem elegendő egy formázás, vagy szimpla törlés, ugyanis a merevlemezről akár a felülírt adatok is visszaállíthatók, egyes szakértők szerint akár hétszer, kilencszer is felül kell írni a merevlemez tartalmát, vagy egy-egy állományt, hogy az ne lehessen visszanyerhető. A Secure Data Disposal éppen ezt teszi. Az ingyenesen elérhető alkalmazás a fenti linkről tölthető le.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról