Szerző: Bizó Dániel

2007. június 12. 09:43

A Dell a kétutas rack szerverekre fogad

A Dell szerint riválisai indokolatlanul erőltetik rá blade rendszereiket a piacra, ugyanis a szerverszobák és adatközpontok nem mindegyike áll készen a nagy teljesítmény- és energiasűrűséget produkáló blade-ek fogadására, ráadásul számos feladat futtatására alkalmasabbak lehetnek a rack kivitelű gépek. A vállalat úgy látja, hogy nem formátum alapján kellene a szervereket megközelíteni, hanem a feladathoz és a környezethez igazítani a használatukat. A Dell ugyanakkor új blade-megoldást is piacra dob hamarosan, melynek sűrűsége a HP c-Class blade rendszeréhez hasonló.

[HWSW] A Dell szerint riválisai indokolatlanul erőltetik rá blade rendszereiket a piacra, ugyanis a szerverszobák és adatközpontok nem mindegyike áll készen a nagy teljesítmény- és energiasűrűséget produkáló blade-ek fogadására, ráadásul számos feladat futtatására alkalmasabbak lehetnek a rack kivitelű gépek. A vállalat úgy látja, hogy nem formátum alapján kellene a szervereket megközelíteni, hanem a feladathoz és a környezethez igazítani a használatukat. A Dell ugyanakkor új blade-megoldást is piacra dob hamarosan, melynek sűrűsége a HP c-Class blade rendszeréhez hasonló.

A rack sokszor jobb a blade-nél

A Dell azzal vádolja riválisait, meg nem nevezve azokat, de nyilvánvalóan a HP-t és az IBM-et, melyek a blade-piac háromnegyedét uralják, hogy az ügyfelekre erőltetik blade-rendszereiket, amivel magukhoz láncolják azokat. A vállalat szerint számos, ha nem a legtöbb létező szerverszobában és adatközpontban a blade rendszerek fogadásához nem áll készen a fizikai és elektromos infrastruktúra, miközben a teljesítménybeli igény növekszik. "Az ügyfelek azonnali megoldást akarnak, nem akarnak, nem tudnak várni, vagy beruházni egy új [adatközpont] infrastruktúrába" -- mondta el Jon Weisblatt egy nemrég London mellett megrendezett Dell konferencián.

Egy blade kiszolgálókkal teljesen populált állvány fogyasztása és hőleadása meghaladhatja a 20 kilowattot is, miközben a legtöbb adatközpont sztenderd sűrűséggel csak 5-6 kilowattot tud lekezelni, vagyis nem használható ki a blade egyik alapvető előnye, a sűrűség. E fölött ritkítani kell a szekrények számát, hogy a klímaberendezések képesek legyen megfelelően lehűteni a gépeket -- vagy súlyos beruházásokat kell eszközölni. Ebből fakadóan a blade egyáltalán nem költséghatékony megoldás az elmúlt évtizedek során épült központok számára, hiába energia- és helyhatékony, vélik a hiperhatékony logisztikájáról ismert Dellnél. A cég ezért alacsonyabb fogyasztásra optimalizált rack szerverekkel igyekszik rést ütni a HP és az IBM blade-stratégiáján.

Az energiahatékony rack-szerverek Energy Smart utónévvel futnak a Dellnél, melyek alapmodellek speciális verziói. Ezekben a rendszerekben számos saját fejlesztésű (a magukról kialakított kép javítása céljából ezt az aspektust kiemelten hangsúlyozták Londonban) trükköt alkalmaz a Dell a fogyasztás leszorítása céljából, így többek között magas hatékonyságú tápegységeket, és alacsony fordulatszámú, nagyméretű ventilátorokat. Az energiahatékonysághoz hozzátartoznak a notebookokba szereltekkel megegyező méretű, alacsonyabb fogyasztású merevlemezek, ahogyan az alacsony fogyasztásra belőtt processzorok és más chipek is. A PowerEdge Energy Smart (1950/2950/2970) szerverek ezekkel a fogásokkal akár 20 százalékkal alacsonyabb fogyasztást ígérnek, ami 4 helyett akár 5 gépet is megenged ugyanazon az energialimiten belül.

Dell PowerEdge 2950

A processzoroknál maradva egy pillanatra, a négymagos processzorokkal drasztikus előrelépés érhető el az egységnyi fogyasztásra jutó teljesítmény terén -- vélik a Dellnél. A Xeon 5300-as sorozatra alapozva nemcsak kevesebb energiából, akár kevesebb géppel végezhető el ugyanaz a feladat, hanem a korábban több fizikai szerveren futó alkalmazások egy része is konszolidálhatóvá válik, vagyis egyszerre csökkenthetjük a szükséges gépek számát és az összfogyasztást. A Dell a négymagos Xeonok legelkötelezettebb hívének mutatja magát: Eric Velfre, EMEA szervermarketing igazgató elmondta, hogy a vezető szállítók között a Dell értékesítésében képezik a legnagyobb arányt a Clovertown-alapú szerverek, mégpedig 24 százalékot, míg a többi gyártónál ez 18, 10 és 7 százalék körülire tehető.

Kétutas gépek konszolidációra

Az egyre inkább virtualizációval megoldott konszolidáció egyik következménye, hogy a gépek memória-, tár- és hálózati kapacitása megugrik. Ennek a trendnek megtámogatására a Dell olyan kétutas gépeket tervez a közeljövőben piacra dobni, melyek a szokásosnál jobban bővíthetőek, vagyis nagyobb memóriakapacitást, több merevlemezt és perifériát támogatnak. Az Intel által szállított kétutas Bensley platform jelenleg 64 gigabájt memóriát támogat legfeljebb, hasonlóan az Opteron-alapú rendszerekhez, az év második felében megjelenő kétutas Stoakleyval azonban akár 128 gigabájtban is matathatnak a processzorok.

A neten korábban felbukkant rémhírekkel ellentétben a Dell a jövőben is fog négyutas konfigurációkat szállítani, ugyanakkor a vállalat víziója szerint a piacon növekedni fog a kétutas x86-rendszerek aránya, ahogyan a többmagos szerverchipek és a konszolidációra tervezett gépek népszerűvé válnak. Eric Velfre elárulta, hogy számos, a következő 3 év során megjelenő négyutas kiszolgáló áll fejlesztés alatt.

Azért blade is van, és lesz is

A riválisok kritizálása mellett ugyanakkor a Dell is folytatja saját blade-jeinek forgalmazását és fejlesztését. Mint fogalmaznak, ha a blade a megfelelő megoldás, akkor a Dell erős kínálattal rendelkezik. A vállalat új, 10G névvel illetett blade kerete és a beleillő szerverek a negyedik negyedévben érkeznek. A PowerEdge M1000e magas sűrűséget kínál: egy 10U magas keretbe akár 16 kétutas gép is illeszthető, AMD- vagy Intel-alapokon. A jelenlegi vevők befektetéseinek védelme érdekében a 2008 első felében még szállítja a jelenlegi keretbe illeszkedő PowerEdge 1955 gépeket is, közölte Velfre.

Arra a kérdésre, hogy hol látják a blade létjogosultságát, a Dell képviselői úgy feleltek, hogy ez egy összetett kérdés, de lényegében olyan helyekre, ahol megvan a fizikai infrastruktúra, és költséghatékony és egyszerű skálázódásra (megfogom, berakom), vagy nagy helysűrűségre van szükség (például belvárosi környezetbe egy kiskereskedelmi egységbe, vagy egy képviseletnél, bankfiókban), a blade a megfelelő válasz, hiszen itt az ingatlanköltség ára horrorisztikus is lehet, ha egyáltalán vásárolható extra terület.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról