:

Szerző: Ady Krisztián

2007. június 6. 10:18

A Ciscótól igazol elnök-vezérigazgatót a Joost

A Cisco Systems egyik részlegének vezérigazgatója, alelnöke, Michelangelo Mike Volpi lett a Joost alelnöke, aki a vállalat alapító CEO-ját, Fredrik de Wahl-t váltja a székben. A Joost -- amelyet korábban Venice Project néven emlegettek -- egy internetszolgáltatóktól független IP-televíziós, illetve videomegosztó szolgáltatásnak készül.

[HWSW] A Cisco Systems egyik részlegének vezérigazgatója, alelnöke, Michelangelo "Mike" Volpi lett a Joost alelnöke, aki a vállalat alapító CEO-ját, Fredrik de Wahl-t váltja a székben. A Joost -- amelyet korábban Venice Project néven emlegettek -- egy internetszolgáltatóktól független IP-televíziós, illetve videomegosztó szolgáltatásnak készül.

A vállalat célja olcsó és nagy tömegeket elérő disztribúciós csatornát biztosítani a filmstúdióknak, tévécsatornáknak, vagy bárkinek, aki nagyfelbontású, jó minőségű videókat szeretne terjeszteni. A Joost azonban jelentősen különbözik az általános videomegosztó és -letöltő szolgáltatásoktól, akár a Youtube-tól, vagy az iTunes-tól, ugyanis a tévézéshez hasonló élményt nyújt.

A műsorok és reklámok lényegében ugyanúgy váltják folyamatosan egymást, mint az igazi tévécsatornáknál. A felhasználók kapcsolgathatnak az egyes csatornák között, de akár le is hívhatnak műsorokat, szabadon előre és hátratekerhetik őket, ebből a szempontból a Joost inkább tekinthető egy teljesen kötetlen, P2P-alapú IPTV-szolgáltatásnak, mint videomegosztónak.

A szolgáltatás nem központi szervereken alapul, a Kazaa és a Skype alapítói ezt a szolgáltatást is peer-to-peer alapokra helyezték, azaz állománymegosztó szolgáltatásokhoz hasonlóan a Joost futtatásakor, a videók megtekintésekor mi magunk is az elosztó rendszer részei leszünk. Feltöltési sávszélességünket egy részét is igénybe veszik az állományok újabb nézőkhöz történő eljuttatásához.

Joost béta
Meghívásos alapon már működik a béta

A Joost már meghívásos alapon, béta üzemben kipróbálható, és az már most, a 0.10.3-as változatnál is látható, hogy az alig több mint egy éve létrehozott szolgáltatás jelentős sikerek elé néz. A rendszernek már most fél millió felhasználója van, akik körülbelül száz "csatorna" kínálatából válogathatnak.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 16:30

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.