Szerző: Bizó Dániel

2007. május 2. 18:00

A középkategóriás notebookok negyedében már nem lesz merevlemez három év múlva

[iSuppli/HWSW] 2009 végére a legtöbb laptopban lesz valamilyen formában beépített flash-memória, amit a flash drasztikusan zuhanó ára és előnyös tulajdonságai tesznek lehetővé -- állítja az iSuppli piackutató vállalat. A cég szerint a hibrid megoldások dominálnak majd.

[iSuppli/HWSW] 2009 végére a legtöbb laptopban lesz valamilyen formában beépített flash-memória, amit a flash drasztikusan zuhanó ára és előnyös tulajdonságai tesznek lehetővé -- állítja az iSuppli piackutató vállalat. A cég szerint a hibrid megoldások dominálnak majd.

Nulláról hatvanra: 11 negyedév

Az iSuppli szerint miközben jelenleg gyakorlatilag elhanyagolható a beépített flash-memóriával rendelkező notebookok aránya, addigra 2009-ben már dominálni fognak majd az ilyen gépek. A cég adatai szerint az idei első negyedév során elkelt 24 millió hordozható számítógépből 144 ezret szereltek flash-memóriát tartalmazó meghajtóval, ami mindössze 0,7 százalékot jelent. Ehhez képest mindössze 11 negyedév alatt, vagyis 2009 végére ez az arány 60 százalékra ugrik fel az akkor 40,1 milliósra becsült piacon.

Matthew Wilkins vezető elemző elmondta, hogy míg 2003-ban még a flash kapacitásarányosan százszorosába került a merevlemeznek, addig 2009-ben ez a mutató 14-re fog csökkenni. Ez lehetővé teszi, hogy egyre nagyobb kapacitású tárolóegységek legyenek építhetőek belőle. Mint az ismert, a flash számos előnyös tulajdonsággal rendelkezik a merevlemezekhez képest: alacsonyabb késleltetése és nagyobb átviteli sebessége révén drasztikusan gyorsulnak a lemezműveletek, mechanikus alkotóelem hiányában javul a megbízhatóság, valamint alacsonyabb a fogyasztása és teljesen zajtalan is.

Robson, HHD, SSD

Az iSuppli szerint háromféle formában lesz megtalálható a flash-memória a gépekben: az Intel-féle Robson technológia révén, hibrid meghajtó formájában, vagy szilárdtestes meghajtóként -- ez egyúttal integrációs skálának is felfogható. Az Intel Robson PCI Epxress felületet alkalmaz egy diszkrét flash-eszköz csatlakoztatására, melyet a Windows Vistán keresztül gyorsítótárként alkalmaz a gyakran használt rendszerállományok, alkalmazások, és esetleg adatok számára. A hibrid meghajtók (hybrid hard drive, HHD) a merevlemezbe ágyazva tartalmaznak flash-chipet, és akár kevesebb mint tizedére csökkentheti a lemezek használatának idejét -- mindez persze felhasználásfüggő.

A merevlemezt egyáltalán nem, csak flash-memóriát alkalmazó konstrukciókat nevezzük solid-state drive-oknak, vagyis SSD-nek. Az SSD csak korlátozott kapacitásban versenyképes a költséghátrány miatt, ugyanakkor méretben, fogyasztásban és teljesítményben a legnagyobb előnnyel rendelkezik.

Egyenletes terjedés

Érdekes módon az iSuppli szerint az ultrahordozható és mainstream gépek között nem lesz számottevő különbség sem a flash-memóriák penetrációja, sem a különböző formátumok megoszlása terén. A cég által a volumen nagyjából 10 százalékára becsült ultrahordozható szegmensből 54 százalékos részesedést szakítanak ki a HHD-k, és 28 százalékot az SSD-k. A Santa Rosával hamarosan érkező Robsonról nem tett közzé információt a vállalat, de látható, hogy az iSuppli szerint a flash-memória az ultrahordozható gépek több mint 80 százalékában felbukkan ekkor már.

A mainstream notebookok terén, melyek a volumen 57 százalékát képezik, 58 százalékos fog HHD-t, és 25 százalék SSD-t alkalmazni -- az ultrahordozhatók esetében tehát csak egy minimális eltolódás figyelhető meg a "mobilisabb" SSD-k felé. Jelenleg az HHD-k részesedése 1 százalék alá tehető, míg az SSD mérhetetlen mindkét publikált kategóriában. A penetráció vélhetően olcsóbb, 750 dollár alatti gépek szegmensében lesz alacsony.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

7

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.