:

Szerző: Bodnár Ádám

2007. április 5. 09:34

Megérkeztek az AMD eddigi legerősebb Opteronjai

Az AMD tegnap piacra dobta Opteron 2222 SE és Opteron 8222 SE processzorait, előbbi a kétprocesszoros, utóbbi a négy- és nyolcprocesszoros szerverek számára tervezett lapka. Vélhetően ezek lesznek az AMD leggyorsabb kétmagos Opteronjai: az év közepére már a négymagos kivitel premierjét ígéri a cég.

[HWSW] Az AMD tegnap piacra dobta Opteron 2222 SE és Opteron 8222 SE processzorait, előbbi a kétprocesszoros, utóbbi a négy- és nyolcprocesszoros szerverek számára tervezett lapka. Vélhetően ezek lesznek az AMD leggyorsabb kétmagos Opteronjai: az év közepére már a négymagos kivitel premierjét ígéri a cég.

A legerősebb kétmagos Opteronok

Az új processzorok 3 GHz-es órajelen működnek és 2 megabájt másodszintű gyorsítótárat tartalmaznak, nevükben az SE megjelölés arra utal, hogy a szokásosnál több hőt termelnek (120W). A vállalat állítása szerint a chipek szállítása már zajlik és a rájuk épülő konfigurációk heteken belül elérhetők lesznek, illetve hamarosan érkeznek az egyprocesszoros rendszerekbe (szerverekbe, munkaállomásokba) szánt Opteron 1222 SE lapkák is. Az új processzorok árát egyelőre nem hozta nyilvánosságra az AMD.

Az AMD emellett nyilvánosságra hozott olyan új benchmark-eredményeket is, amelyekben a most bemutatott Opteronok megelőzik az Intel legerősebb kétmagos Xeonjait. Az eredmények szerint az Opteron 2222SE a fixpontos átereszrőképességet vizsgáló SPECint_rate2006 tesztben 56,6 pontot ért el, szemben a 3 GHz-es kétmagos Xeon 5160 által felmutatott 55,2 ponttal. A lebegőpontos áteresztőképességet tesztelő SPECfp_rate2006 benchmarkban nagyobb volt az Opteron előnye, az AMD processzora 52,1 pontot ért el, szemben a Xeon 45,1 pontjával. Egy harmadik, az AMD által idézett tesztben (SPECCompMbase2001) is az Opteron kerekedett felül.

AMD: senki sem vásárol négymagos processzort

Az Intel szerint az összehasonlítás azért sántít, mert az ő kínálatukban már négymagos Xeonok is szerepelnek, jelenleg ezek képezik a kínálat csúcsát, ezeket kellett volna "összeengedni" a legújabb Opteronokkal. A négymagos, 2,66 GHz-es Xeon X5355 SPECint_rate2006 eredménye 80,5 pont, míg ugyanez a chip a SPECfp_rate2006 tesztben 57,2 pontot ér el. Az AMD marketing-vezetője, Pat Patla szerint ugyanakkor a négymagos chipek által elért eredmények nem relevánsak, ugyanis "az emberek nem vásárolnak négymagos processzorokat". Patla úgy véli, a piac 95 százalékát a kétmagos processzorok uralják, ezért ezek azok, amelyeknek a képességei igazán számítanak.

Amint az ismert, az AMD az év közepére ígéri első négymagos processzorát, amelyet egyelőre Barcelona kódnéven ismer a szakma. A Barcelonáról az AMD nem kevesebbet állít, mint hogy akár 70 százalékkal is gyorsabb lehet a jelenlegi legerősebb kétmagos Opteronoknál, de a négymagos Xeonokat is megelőzi a tesztekben. A második számú processzorgyártó várakozásai szerint a chip lebegőpontos teljesítményben akár 40 százalékkal is maga mögé utasíthatja a leggyorsabb négymagos Intel Xeont, de fixpontos teljesítmény terén is kétszámjegyű százalékos előnyt várnak az AMD-nél.

Hol maradnak az Athlonok?

Egyes elemzők szerint azonban a cégnek nem egy erős négymagos processzorra van szüksége -- amelyekre még az AMD saját bevallása szerint sincsen kereslet --, hanem egy erős asztali chipre. Joe Osha, a Merril Lynch befolyásos szakértője úgy vélekedik, a vállalatnak erősítésre van szüksége az Athlonok terén, amelyektől az utóbbi időben elhúztak az Intel Core 2 Duók.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 16:06

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.