:

Szerző: Ady Krisztián

2007. március 8. 10:14

Kaphatóak a Samsung első hibrid merevlemezei

A Samsung bejelentette, hogy szállítja első saját flashmemóriával ellátott, úgynevezett hibrid merevlemezeit. Az MH80 sorozatba tartozó, 2,5 hüvelykes, noteszgépekbe szánt merevlemezek 80, 120 és 160 gigabájtos kapacitással, 128 vagy 256 megabájtnyi flashmemóriával érhetők el.

[HWSW] A Samsung bejelentette, hogy szállítja első saját flashmemóriával ellátott, úgynevezett hibrid merevlemezeit. Az MH80 sorozatba tartozó, 2,5 hüvelykes, noteszgépekbe szánt merevlemezek 80, 120 és 160 gigabájtos kapacitással, 128 vagy 256 megabájtnyi flashmemóriával érhetők el.

A hibrid merevlemezek nem csak gyorsabbak lehetnek korábbi társaiknál, de jelentős mennyiségű energiát is spórolhatnak a mindennapi felhasználási területeken, például egy szövegszerkesztés során. Bár a flashmemóriák olvasási és írási sebessége elmarad a merevlemez tányérjainak sebességétől, a véletlenszerű hozzáférési idejük sokkal alacsonyabb, így számos kisebb állomány beolvasása esetén sokkal gyorsabbak lehetnek. A hibrid merevlemezek egyes tesztek szerint akár felére is csökkenthetik a rendszer betöltődésének, programok indításának idejét.

A hibrid merevlemez nem felejtő memóriája a kapacitása megteltéig gyűjti a merevlemezre írandó adatokat, így a merevlemez tányérjainak forgását eddig az időpontig le lehet lassítani, vagy akár le is lehet kapcsolni. Ez akár 70-90 százalékos energiamegtakarítást is jelenthet a folyamatosan pörgő tányérú változatokhoz képest. Az álló tányérok növelik a meghajtó megbízhatóságát is, mivel az jobban ellenáll az ütődéseknek, külső hatásoknak.

A Microsofttal közösen fejlesztett rendszert támogatja a Vista is, így különleges képességeit már az új operációs rendszerrel szerelt noteszgépek is kiaknázhatják. A hibrid merevlemezt elsőként a 2006. április végén megrendezett Windows Hardware Engineering Conference (WinHEC) konferencián lehetett működés közben megtekinteni.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 17:20

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.