Szerző: Bodnár Ádám

2007. március 8. 14:48

Az IBM megelőzte a HP-t a tárolópiacon, az élen továbbra is az EMC

Az IBM megelőzte a HP-t a tárolóeszközök piacán 2006-ban, amelyet továbbra is az EMC vezetett -- így lehetne összefoglalni a Gartner által ma kiadott jelentést, amelyből kiderül továbbá, hogy a tárolópiacon egyre erőteljesebb a koncentráció, a hét legnagyobb szereplő a bevételeknek már összesen 84 százalékát teszi zsebre.

[HWSW] Az IBM megelőzte a HP-t a tárolóeszközök piacán 2006-ban, amelyet továbbra is az EMC vezetett -- így lehetne összefoglalni a Gartner által ma kiadott jelentést, amelyből kiderül továbbá, hogy a tárolópiacon egyre erőteljesebb a koncentráció, a hét legnagyobb szereplő a bevételeknek már összesen 84 százalékát teszi zsebre.

Az IBM bevételeket tekintve 15,8 százalékos részesedést szerzett a külső merevlemezes tárolók piacán, ez 2005-höz képest 1,3 százalékpontos növekedést jelent. Eközben a HP igen gyengén teljesített, részesedése 14,7 százalékról 13,1 százalékra apadt, így az IBM átvette a második helyet a rangsorban, de még így is messze áll attól, hogy letaszítsa a trónról az EMC-t, amelynek részesedése 23,4 százalékról 24,8 százalékra nőtt.

A HP tíz éve még mintegy 15 százalékponttal vezetett a Nagy Kék előtt, hosszú évek kitartó munkájának köszönhetően az IBM azonban végre megelőzte. A Gartner elemzői szerint ennek oka esősorban az, hogy az IBM termékek helyett teljes rendszerekben gondolkodik, egyre jobban koncentrál a kis- és közepes vállalatokra, valamint termékportfolióját is megújtíotta. Mark Hurd, a HP elnök-vezérigazgatója is elismerte, hogy a cég nem muzsikál fényesen a tárolópiacon, az első negyedéves eredmények kapcsán tartott sajtótájékoztatón Hurd elmondta, a cégnek túl kicsi az értékesítési csapata.

A Gartner által összeállított gyártói rangsorban a HP-t a Hitachi Data Systems követi, amely tavaly 9,6 százalékos piaci részesedést szerzett, majd a Dell (7,6%), a Network Appliance (7,3%) és a Sun Microsystems (6,1%) következik. A jelentős gyártók közül a Network Appliance érte el a legnagyobb, 21 százalékos növekedést, a Gartner szerint a cég a közeljövőben akár utol is érheti és le is hagyhatja a tavaly mindössze 3,5 százalékkal növekedő Dellt.

A piackutató cég adatai szerint a teljes piac 15,2 milliárd dollárt tett ki tavaly, ami éves szinten 4,1 százalékos növekedést jelent. Az EMEA régió ebből 4,7 milliárd dollárral növekedett, itt az eladások 4,2 százalékkal nőttek. Az EMEA régióban is az EMC (24,1%) volt a piacvezető, a második és harmadik helyet az IBM (18,6%) és a HP (18,4%) szerezték meg. A rangsorban a Network Appliance (7,4%), a Hitachi Data Systems (6,6%), a Sun Microsystems (6,4%) és a Dell (5,8%) következtek ezután.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról