:

Szerző: Bodnár Ádám

2007. február 27. 12:55

Lassú lenne a Windows Vista kezelőfelülete?

Egy francia elemző szerint a Windows Vista vadonatúj felhasználói felülete, az Aero sebesség tekintetében nagy csalódás, ráadásul kifejezetten hátráltatja a felhasználót a hétköznapi munkavégzésben. Rájöttünk, hogy a hétköznapi tesztek nem vesznek figyelembe számos tényezőt, például a felhasználói felület olyan elemeit, amelyek lelassítják a felhasználót -- mondta Andreas Pfeiffer.

[HWSW] Egy francia elemző szerint a Windows Vista vadonatúj felhasználói felülete, az Aero sebesség tekintetében nagy csalódás, ráadásul kifejezetten hátráltatja a felhasználót a hétköznapi munkavégzésben. "Rájöttünk, hogy a hétköznapi tesztek nem vesznek figyelembe számos tényezőt, például a felhasználói felület olyan elemeit, amelyek lelassítják a felhasználót" -- mondta Andreas Pfeiffer.

A felhasználói felület ellenállása

Pfeiffer tavaly végzett egy kutatást, amelyben a Windows XP és a Mac OS X használhatóságát hasonlította össze, és bevezetett egy új fogalmat, amit a felhasználói felület ellenállásaként (User Interface Friction, UIF) jelölt. Ez olyan tényezőkből áll, mint a menük sebessége, az ikonok elrendezése és észlelhetősége vagy például az egérmutató precizitása, ami nagyban befolyásolja a munkavégzés sebességét. Szintén ezek közé a tényezők közé tartozik hogy a munkafelületen mennyi opció érhető el, ha ugyanis túl sok, a felhasználó sok időt tölt a bogarászással, mire megtalálja a neki szükséges választást.

Természetesen a felhasználói felület ellenállása nem hat egyformán minden felhasználóra, hiszen egy adott rendszert jól ismerők, a mélyebb technikai tudásúak könnyebben eligazodnak mint a kezdők. A szakember szerint azonban ezek a tényezők mérhetők és összehasonlíthatók, ez alapján pedig az egyes operációs rendszerek vagy akár más szoftverek is egyértelműen sorrendbe állíthatók.

A Vista Aero lassabb mint a Windows XP

Nemrég Pfeiffer a fenti teszteket elvégezte a Windows Vistán is, és azt találta, hogy a Microsoft vadonatúj operációs rendszerének egyik legfontosabb újdonsága, az Aero felhasználói felület lényegesen lassabb mint a Windows XP-é. Pfeiffer mérései szerint egy olyan átlagos feladatok elvégzésekor, mint egy mappa megnyitása vagy fájlok törlése, a Vista 14 százalékkal lassabb a Windows XP-nél.

Az elemző azt találta, hogy a Windows Vistában például a menük alapesetben nagyon lassan jelennek meg, de ez nem azért van mert az operációs rendszer vagy az azt futtató hardver teljesítménye nem elegendő, hanem mert így tervezték a szoftvert. "A Vistában a mappák nem egyszerűen megjelennek, hanem lassan előtűnnek. Ez látványos, de egy idő után az ember rájön, hogy időpocsékolás erre várni" -- vélekedik Pfeiffer.

Az elemző szerint a Windows XP felhasználói felülete használhatóság tekintetben előrelépett a korábbi Windows-változatokhoz képest, azonban a Windows Vista felülete visszalépést jelent és ugyanolyan szintre esett vissza mint ahol a Windows 98 volt. A szakember ugyan elismeri, hogy a Windows Vista kezelőfelületén ki- és bekapcsolhatók egyes finomságok, ugyanakkor szerinte ezeket a lehetőségeket csak nagyon kevesen használják. Sokkal elterjedtebb -- főleg vállalati környezetben -- a felület lebutítása a korábbi Windows-verziókéhoz hasonlóra (Classic nézet), de ezzel a Vista az egyik legfontosabb újdonságát veszíti el.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 19:00

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.