:

Szerző: Bodnár Ádám

2007. február 9. 08:53

Meghúzta a PC-eladásokat a Vista megjelenése

Látványos lökést adott a PC-eladásoknak a Windows Vista kiskereskedelmi megjelenése. A Current Analysis piackutató cég legnagyobb kiskereskedelmi áruházaktól származó adatai szerint a premier hetében 173 százalékkal több személyi számítógép talált gazdára az Egyesült Államokban mint egy héttel korábban és 67 százalékkal több mint 2006 azonos hetében.

[HWSW] Látványos lökést adott a PC-eladásoknak a Windows Vista kiskereskedelmi megjelenése. A Current Analysis piackutató cég legnagyobb kiskereskedelmi áruházaktól származó adatai szerint a premier hetében 173 százalékkal több személyi számítógép talált gazdára az Egyesült Államokban mint egy héttel korábban és 67 százalékkal több mint 2006 azonos hetében.

Nem meglepő módon a vevők a drágább, jobban felszerelt PC-ket keresték, a Windows Vista prémium változataival. A hét során eladott gépek 70 százalékán a Home Premium változat volt előre telepítve, a Home Basic mindössze 22 százalékos részesedést tudott szerezni. A legdrágább Ultimate változat részaránya ugyanakkor a 2 százalékot sem érte el.

A notebookok szegmensében az összes értékesített gép 76 százaléka Vista Home Premium operációs rendszert tartalmazott, a Home Basic csupán 16 százalékos szeletet tudott magának kihasítani az eladásokból. Az asztali gépek szegmensében is jobban fogyott a Vista Home Premium, itt azonban csak 59 százalékos részesedést szerzett, míg a Home Basic 33 százalékost. A legdrágább Ultimate változat részaránya ugyanakkor a 2 százalékot sem érte el.

Samir Bahvnani, a Current Analysis elemzője szerint a Vista igen jól szerepelt a piacon, figyelembe véve hogy a megjelenése ugyanarra a hétre esett, amikor az NFL nagydöntőjét, a Super Bowlt is játszották. A Super Bowl az Egyesült Államok legnézettebb tévés eseménye, a kereskedők pedig rendkívüli tévékészülék-akciókkal készültek rá, ehhez képest a Vista premierje kifejezetten erősnek mondható. Bhavnani ugyanakkor hozzáteszi, legalább fél év eladási adatait kellene látni ahhoz, hogy egyértelműen el lehessen dönteni az új operációs rendszerről, mennyire sikeres.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 14:21

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.