Szerző: Bodnár Ádám

2006. október 6. 11:35

A cégek még nem fordítanak kellő figyelmet vezeték nélküli hálózataik, eszközeik védelmére

A vezeték nélküli hálózatok biztonságát szavatoló kulcsfontoságú szabványok megléte ellenére a vállalatok túlnyomó része nem fordít kellő figyelmet a Wi-Fi hálózatának védelmére -- derül ki az In-Stat által készített felmérésből. Az elemzőcég szerint ugyanakkor a jövőben jelentős változás várható ezen a téren, ahogy egyre több vállalat épít ki vezeték nélküli hálózatot, így meg fog növekedni a vezeték nélküli eszközöket, illetve az infrastruktúrát védő megoldások iránti igény. 2010-re már 4,4 milliárd dolláros forgalmat jelez előre ezen a piacon az In-Stat.

[HWSW] A vezeték nélküli hálózatok biztonságát szavatoló kulcsfontoságú szabványok megléte ellenére a vállalatok túlnyomó része nem fordít kellő figyelmet a Wi-Fi hálózatának védelmére -- derül ki az In-Stat által készített felmérésből. Az elemzőcég szerint ugyanakkor a jövőben jelentős változás várható ezen a téren, ahogy egyre több vállalat épít ki vezeték nélküli hálózatot, így meg fog növekedni a vezeték nélküli eszközöket, illetve az infrastruktúrát védő megoldások iránti igény. 2010-re már 4,4 milliárd dolláros forgalmat jelez előre ezen a piacon az In-Stat.

A Symantec nyáron közzétett tanulmánya szerint a cégek 81 százaléka úgy véli, a mobil hálózatok ugyanakkora vagy nagyobb veszélyforrást jelentenek mint a vezetékes hálózatok, emellett jelentős a kockázata az eszközök ellopásának, elvesztésének is. Ugyanakkor a vállalatoknak 78 százaléka csak esetileg foglalkozik az új eszközök védelmi követelményeivel, 11 százalékuk pedig egyáltalán nem törődik a mobil eszközök biztonságával. Ez azért kockázatos, mert a vállalati felhasználók jelentős többsége eközben notebookján, PDA-ján vagy okostelefonján jelentős mennyiségű bizalmas adatot tárol, részben a cégük érzékeny adatait, másrészt az ügyfelekét.

"Hogy a WLAN-ok sikeresen kitörjenek a tárgyalótermekből és széles körben elterjedjenek, a vállalatoknak figyelmet kell fordítaniuk azok biztonságára" -- mondta Victoria Fodale, az In-Stat elemzője. "A vezeték nélküli biztonsági megoldások javát az olyan termékek teszik majd ki, amelyek az eszközökre küldött vagy ott tárolt adatok védelmét szolgálják, beleértve az olyan vállalati platformokat, amelyek központilag menedzselik a titkosító alkalmazásokat."

Az In-Stat adatai szerint a vállalatok 70 százaléka használ vezeték nélküli hálózatot és a cégek 2010-ig mintegy 460 millió új, Wi-Fi képes eszközt telepítenek majd, köztük noteszgépeket, tenyérgépeket és okostelefonokat. 2010-re az üzleti felhasználók által használt kliensek 94,9 százalékát már a vezeték nélkül csatlakozó notebookok, PDA-k és mobiltelefonok fogják kitenni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról