:

Szerző: Ady Krisztián

2006. augusztus 1. 13:17

Európában is bemutatkozik a PayPass érintés nélküli fizetési technológia

A MasterCard Worldwide Törökországban vezeti be elsőként a tengerentúlon már alaposan tesztelt MasterCard PayPass érintésnélküli fizetési technológiát. A török Garanti Bank 25 ezer bankkártyát lát el a rádiós azonosító lapkával, melynek elfogadásáról már meg is állapodtak a Starbucks, a Burger King, valamint az ország legnagyobb mozihálózatát üzemeltető CineBonus vállalatokkal.

[HWSW] A MasterCard Worldwide Törökországban vezeti be elsőként a tengerentúlon már alaposan tesztelt MasterCard PayPass "érintésnélküli" fizetési technológiát. A török Garanti Bank 25 ezer bankkártyát lát el a rádiós azonosító lapkával, melynek elfogadásáról már meg is állapodtak a Starbucks, a Burger King, valamint az ország legnagyobb mozihálózatát üzemeltető CineBonus vállalatokkal.

Kényelmes...

A MasterCard PayPass gyors és kényelmes alternatívát kínál a kisebb összegű tranzakciók lebonyolításához. A kártyabirtokosoknak az alacsonyabb összegű vásárlásoknál nem kell aláírniuk a vásárlást igazoló bizonylatot, és arra sincs szükség, hogy a pénztáros a kártyaelfogadó terminálon áthúzva ellenőrizze a bankkártyát. A PayPass technológiával a MasterCard ügyfeleinek csak a leolvasó közelébe kell helyezniük bankkártyáikat, és már meg is történt a fizetés.

A MasterCard adatai szerint a PayPass-t használók átlagosan 20 dollárt költenek egy-egy hitel-, vagy betéti kártyán végzett tranzakció során. Az adatokból az is kiderül, hogy a kártyabirtokosok 18 százalékkal gyakrabban veszik elő a plasztiklapot, ha az PayPass alkalmazásokra is képes.

PayPass

... de biztonságos?

A legfrissebb adatok szerint jelenleg közel 10 millió PayPass kártya és eszköz van forgalomban, és világszerte már közel 32 ezer elfogadóhelyen fizethetünk az érintés nélküli technológia segítségével. A megoldás kétségkívül kényelmes, de a biztonságról már megoszlanak a vélemények. A rádiófrekvenciás megoldás bankkártyákra ültetése régóta foglalkoztatja -- és megosztja -- a szakembereket, és a korábbi felmérések szerint a felhasználók sem fogadják feltétlenül kitörő örömmel ezt a megoldást.

Többen attól félnek, hogy a fizikai kontaktus nélkül "aktiválható" és olvasható kártya akár a zsebükben, pénztárcájukban is veszélyben lehet, ahol eddig teljes biztonságban volt. A tesztek alapján a félelmek nem alaptalanok. A korai tapasztalatok azt mutatták, hogy két, egymáshoz túl közel helyezett terminál -- mely egy áruház pénztáraiban könnyen előfordulhat -- is leolvashatja ugyanazt a kártyát egyidőben, sőt, esetenként az alig 10 centiméteres olvasási távolság 9 méterre is megnőtt. Így jogosan félhetnek a vásárlók attól, hogy a pénztárhoz túl közel tartózkodva esetleg mások tartozását egyenlíthetik ki.

A megnövekedett olvasási távolság rémisztően hangzik, főleg akkor, ha illetéktelen kezekbe kerül egy ilyen terminál. A készülék hatótávolságát megnövelve azok tulajdonosa tudta nélkül gyűjthetik be illetéktelen személyek a készülék mellett elhaladó kártyák adatait.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 01:15

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.