:

Szerző: Bodnár Ádám

2006. július 4. 09:19

Újabb kemény büntetésre számíthat a Microsoft

Uniós források szerint Neelie Kroes versenyügyi biztos el fogja marasztalni a Microsoftot, amiért az nem tett eleget a 2004 márciusi ítéletben rá kirótt kötelezettségeknek. A redmondi szoftvervállalat 2005. december 15-ig visszamenőleg napi 2 millió eurós büntetésre számíthat, amelyet minden egyes nap kivetnek rá egészen addig, amíg az Európai Bizottság úgy nem találja, hogy a cég végre betartja az előírásokat. Több EU-s forrás szerint is bírságre számíthat a Microsoft, a hírek szerint az illetékesek egy júliusban tartandó ülésen határoznak a mértékről és július végén hozzák nyilvánosságra hivatalosan az ítéletet.

[HWSW] Uniós források szerint Neelie Kroes versenyügyi biztos el fogja marasztalni a Microsoftot, amiért az nem tett eleget a 2004 márciusi ítéletben rá kirótt kötelezettségeknek. A redmondi szoftvervállalat 2005. december 15-ig visszamenőleg napi 2 millió eurós büntetésre számíthat, amelyet minden egyes nap kivetnek rá egészen addig, amíg az Európai Bizottság úgy nem találja, hogy a cég végre betartja az előírásokat. Több EU-s forrás szerint is bírságre számíthat a Microsoft, a hírek szerint az illetékesek egy júliusban tartandó ülésen határoznak a mértékről és július végén hozzák nyilvánosságra hivatalosan az ítéletet.

Pengeváltás

Amint az ismert, az Európai Bizottság 2004 március végi ítéletében 497 millió euróra büntette a Microsoftot, ugyanis a cég illegálisan élt vissza a Windows operációs rendszer piaci hegemóniájával és ennek segítségével monopolizálni akarta a médialejátszók és a szerver-szoftverek piacát is. A Bizottság kötelezte a Microsoftot arra, hogy egy olyan Windows-változatot dobjon piacra, amely nem tartalmazza a Media Playert. Emellett a remondi cégnek meg kell osztani versenytársaival bizonyos információkat a Windows operációs rendszerről és a használt protokollokról, hogy a cégek egyenlő esélyekkel versenyezhessenek a szerver-szoftverek piacán.

A cég fellebbezett az ítélet ellen, azonban az nem halasztó hatályú, így a 497 millió eurót már be kellett fizetnie. A Windows Media Player nélküli operációs rendszer elkészült és a piacon is van, a kommunikációs protokollok dokumentációjával kapcsolatos kitétel azonban azóta is forró téma, a Microsoft ugyanis úgy véli, az EU olyan mélységig követelné meg technológiájának feltárását, ami már veszélyezteti szellemi tulajdonát. A Bizottság 2005. december 15-ig adott haladékot a cégnek, hogy elkészítse a szükséges dokumentációkat, azonban ez mind a mai napig nem történt meg.

A Microsoft állítása szerint 300 mérnöke 3 hónapja szakadatlan azon dolgozik, hogy létrejöjjenek a megfelelő dokumentációk. A cég már korábban is benyújtott ilyen iratokat az Európai Bizottságnak, azonban Neil Barrett, a Bizottság által kinevezett független szakértő úgy találta, a redmondiak által eddig kiadott dokumentumok teljesen használhatatlanok. A Microsoft arra hivatkozott, hogy nem világos, valójában mit vár tőle az EU.

A világ legnagyobb szoftvergyártója később egészen odáig merészkedett, hogy megkérdőjelezze az Európai Bizottság pártatlanságát az ellene folyó trösztellenes vizsgálatban, valamint versenytársakkal kötött titkos együttműködéssel is megvádolta. A vállalat emellett amerikai bíróságok közbenjárását is kérte az ügyben, illetve kérte, hogy betekinthessen Neal Barrett és a versenytárs cégek között zajló kommunikációba.

Az utolsó metrómegálló

Egy március végi londoni egyeztetésen azután sikerült közös nevezőre jutni a formátumokkal és a határidőkkel kapcsolatban, és azóta cég éjt nappallá téve munkálkodik hogy előállítsa a megfelelő dokumentációkat -- mondta Brad Smith, a Microsoft vezető jogásza. "Ez a feladat tényleg a végső erőfeszítésinkbe kerül. Egyes alkalmazottak valóban napi 24 órát töltenek bent a cégnél" -- vázolta a helyzetet Smith. A jogász szerint a redmondiak július 18-án adják be az Európai Bizottságnak a végleges iratokat, azonban a jogász tisztában van vele, hogy ettől függetlenül büntetésre számíthatnak.

A legenda szerint miután a Microsoft illetékesei Londonban találkoztak Barrettel, asszisztenseivel, valamint az EU képviselőivel, útban a repülőtérre a metró térképét böngészve jutottak arra az elhatározásra, hogy a dokumentálni kívánt protokollokat a város földalatti állomásairól nevezik el. A cég már beadta a Tower, a Liverpool, a Moorgate, a King's Cross, a Baker és az Edgware Road dokumentációját, július 18-án pedig a Paddington következik a sorban.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 18:17

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.