:

Szerző: Bodnár Ádám

2006. április 21. 09:27

Növekedési pályán az SAP

Henning Kagermann
Henning Kagermann
[HWSW] Stabil negyedévet zárt az üzleti szoftverek legnagyobb gyártója, a német SAP AG. Bár a vállalat nyeresége elmaradt az elemzői várakozásoktól, az új szoftverlicencek forgalma megnyugtatóan növekedett és a cég piacot szerzett legfőbb riválisától, az Oracle-től. A cég megerősítette éves előrejelzését, amely szerint 15-17 százalékos bevétel-növekedést vár.

A német szoftvercég bevétele 18 százalékkal 2,04 milliárd euróra ugrott, a nyeresége pedig 254 millió euróról 282 millióra emelkedett. Az új szoftverlicencek eladásai 22 százalékkal 528 millió euróra nőttek, elsősorban az amerikai piacon elért látványos erősödésnek köszönhetően. Az Egyesólt Államokban az SAP 25 százalékkal növelte szoftver-eladásait, az egyik legnagyobb európai piacán, Németországban pedig 8 százalékkal. Ázsiában is jól teljesített a cég, itt a forgalom 28 százalékkal emelkedett, Japánban azonban 18 százalékkal visszaesett.

Henning Kagermann elnök-vezérigazgató elmondta, az SAP újabb piaci részesedést nyert el legfőbb versenytársaitól, a Microsofttól és az Oracle-től. Egyes szakértők szerint ennek oka, hogy míg az SAP főleg szerves növekedéssel és kisebb akvizíciókkal növeli piaci befolyását, addig a versenytársai -- főképp az Oracle -- elsősorban a nagy felvásárlásokra alapoznak, ez pedig elbizonytalanítja egyes ügyfeleket. Az Oracle az elmúlt két év során közel 15 milliárd dollárt költött akvizíciókra.

Az SAP történetének egyik legnagyobb termékbevezetésére készül, ugyanis az év végén várható a vállalat új szoftverplatformja, amelynek kifejlesztésére az elmúlt három évben közel 1,5 milliárd eurót költött a cég. Kagermann elmondása szerint ennek jegyében az SAP az idén 10 százalékkal, azaz több mint 3500 fővel tervezi megnövelni alkalmazottainak létszámát.

Emellett fontos mérföldkő lesz a vállalat számára az egyelőre Mendocino kódnéven fejlesztett szoftver megjelenése, amelyre a következő hónapok során kerülhet sor. A Mendocino a Microsoft Office szoftvereket integrálja a mySAP vállalatirányítási alkalmazással annak érdekében, hogy a vállalati dolgozók a számukra már ismerős felhasználói felületet és programokat használhassák arra, hogy az SAP rendszerébe adatokat vigyenek be, kérjenek le, vagy kimutatásokat készítsenek.

A Mendocinótól az SAP nagy sikereket vár elsősorban a középvállalati szegmensben, amelyre a jövőben kiemelten koncentrál majd a cég. A 2500 főnél kevesebbet foglalkoztató cégek jelenleg az SAP forgalmának kevesebb mint harmadát adják, 2010-re a vállalat ezt szeretné 40-45 százalékra növelni, ezért e szegmens számára dedikált megoldásokat fejlesztenek majd.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 02:42

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.