:

Szerző: Bodnár Ádám

2006. április 11. 14:53

Fúziókkal erednek a nagyok nyomába a tajvani vállalatok

Az elmúlt napokban tajvani hardvergyártó vállalatok több jelentős összeolvadást is bejelentettek. A sort a laposkijelzőket gyártó AU Optronics nyitotta, amely nem egészen 2,2 milliárd dollárért felvásárolta a Quanta hasonló részlegét, tegnap pedig a Lite-On kebelezte be a BenQ optikai meghajtókat gyártó divízióját.

[HWSW] Az elmúlt napokban tajvani hardvergyártó vállalatok több jelentős összeolvadást is bejelentettek. A sort a laposkijelzőket gyártó AU Optronics nyitotta, amely nem egészen 2,2 milliárd dollárért felvásárolta a Quanta hasonló részlegét, tegnap pedig a Lite-On kebelezte be a BenQ optikai meghajtókat gyártó divízióját.

Felzárkózik az AU Optronics

Április 7-én jelentette be az AU Optronics, hogy egy részvénycserés ügylettel bekebelezi a Quanta Displayt. Az akvizíció lezárása után az AU Optronics TFT-piaci részesedése 20 százalék környékére duzzadhat, ezzel meg fogja közelíteni a piacvezető LG.Philipsét és a Samsungét, gyártósorainak fejlettsége pedig felül is múlja majd a koreai cégekét. Az AU Optronics a negyedik negyedévben egy hetedik generációs gyártósort állít üzembe, emellett jelenleg egy hatodik, három ötödik, egy negyedik és három harmadik generációs gyártósor ontja a paneleket.

A tavaly több mint 6,5 milliárd dolláros forgalmat bonyolító AU Optronics elnöke, H.B. Chen rámutatott, hogy a Quanta Display felvásárlása révén jobb alkupozícióba kerülhetnek a beszállítóknál, az egyesített kutatás-fejlesztési tevékenység révén jobb termékeket gyárthatnak, emellett az egymást kiegészítő termékportfolió révén bővülni fog a kínálat is, elsősorban a noteszgépekbe és tévékbe szánt panelek terén.

Megszabadul az alkatrészgyártástól a BenQ

A Siemens mobiltelefon-üzletágát tavaly benyelő BenQ erre a termékkategóriára kíván összpontosítani és ennek érdekében meg akar szabadulni egyéb érdekeltségeitől -- jelentette be Lee Kun-yao, az igazgatótanács elnöke. Az optikai meghajtókat gyártó részleget mintegy 200 millió dollárért veszi meg a Lite-On, amely az ügylet után a piac második legnagyobb szereplőjévé lép elő és "megörökli" a BenQ ügyfeleit, köztük a Sonyt. Az ügylet várhatóan június 1-én zárul le.

Piaci elemzések szerint az optikai meghajtók piacát a Hitachi és az LG vegyesvállalata, a Hitachi LG Data Storage (HLDS) vezeti 32 százalékos részesedéssel, jelenleg a Toshiba-Samsung Storage Technologies (TSST) a második 21 százalékos piacrésszel. A Lite-Onnak 18 százaléknyi, a BenQ-nak 9 százaléknyi részesedése van, így az egyesült cég könnyedén megelőzi a TSST-t és hamarosan megközelítheti akár a HLDS-t is.

A BenQ úgy tűnik egyre inkább kivonul az alkatrészgyártásból, hogy a mobiltelefonokra, szórakoztató termékekre és kommunikációs berendezésekre koncentráljon. A rendkívül alacsony nyereséget termelő optikai meghajtók mindössze 6 százalékát adták a BenQ forgalmának. Egyes hírek szerint a vállalat már LCD-monitorokat gyártó divíziójának eladását is fontolgatja.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 22:59

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.