:

Szerző: Bodnár Ádám

2006. március 16. 11:02

Itt az első alacsony feszültségű kétmagos Xeon

Az Intel kedden hivatalosan is útjára bocsátotta az első alacsony feszültségű kétmagos Xeon processzorát, amely valójában a Yonah mobil chip szerverekhez igazított változata. Ez egyben azt is jelenti, hogy a processzor csak 32 bites, ami legalábbis kérdésessé teszi a sikerét ebben a szegmensben. A HP például mellőzi is a Sossaman kódnevű processzor felhasználását a szervereiben, csupán egy ATCA-kompatibilis speciális blade-et készít telekommunikációs cégek számára, az IBM azonban jelezte, hogy felveszi a kínálatába a Sossaman-alapú blade kiszolgálókat.

[HWSW] Az Intel kedden hivatalosan is útjára bocsátotta az első alacsony feszültségű kétmagos Xeon processzorát, amely valójában a Yonah mobil chip szerverekhez igazított változata. Ez egyben azt is jelenti, hogy a processzor "csak" 32 bites, ami legalábbis kérdésessé teszi a sikerét ebben a szegmensben. A HP például mellőzi is a Sossaman kódnevű processzor felhasználását a szervereiben, csupán egy ATCA-kompatibilis speciális blade-et készít telekommunikációs cégek számára, az IBM azonban jelezte, hogy felveszi a kínálatába a Sossaman-alapú blade kiszolgálókat.

A Yonah-t az Intel mérnökei úgy modosították, hogy képes legyen kétprocesszoros konfigurációban műköni, így jött létre a Sossaman. Az 1,6 és 2 GHz-es kivitelben elérhető lapka maximális fogyasztása 31 watt, szemben a "rendes" Xeonok 100 wattot jócskán meghaladó energiafelvételével. Az új, kétmagos Xeon LV processzorok listaára az órajeltől függően 209 és 423 dollár.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 10:49

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.