:

Szerző: Ady Krisztián

2006. január 25. 13:31

Kipróbáltuk: ASUS W5F subnotebook, Jónás könyve

Különleges vendéget köszönhetett szerkesztőségünk egy hétvége erejéig, a birtokunkba került ASUS W5F kisméretű, subnotebookban ugyanis az Intel egyik legerősebb mobil processzora, a Yonah kódnéven fejlesztett vadonatúj kétmagos chip dolgozott. A többféle órajelű változatból ráadásul szinte a legerősebb, 2 GHz-es változatot kapta a sajtó számára készült bemutatódarab.

Különleges vendéget köszönhetett szerkesztőségünk egy hétvége erejéig, a birtokunkba került ASUS W5F kisméretű, subnotebookban ugyanis az Intel egyik legerősebb mobil processzora, a Yonah kódnéven fejlesztett vadonatúj kétmagos chip dolgozott. A többféle órajelű változatból ráadásul szinte a legerősebb, 2 GHz-es változatot kapta a sajtó számára készült bemutatódarab.

Jónás könyve

A bivalyerős processzort a Napa kódnevű mobil platform, a Centrino Duo köríti, mely a 945-ös asztali lapkakészlet mobil változatára épül, és része a 802.11a/b/g szabványú vezeték nélküli kapcsolatokat támogató Intel PRO/Wireless 3945ABG Wi-Fi vezérlő is. A 945G-ben -- ezzel a lapkakészlettel szerelték ezt a W5F noteszt is -- található integrált grafikus vezérlő is megpróbál takarékosan bánni az energiával, így ez a komponens is képes az órajelét dinamikusan változtatni. A lapos noteszt DDR2 memóriával bővíthetjük az egyetlen memóriafoglalaton keresztül, így a beépített 512 megabájtnyi memóriát maximum 1,5 gigabájtosra növelhetjük.

A W5F subnotebook kijelzője 12,1 hüvelyk képátlójú, úgynevezett "glare" típusú, mely gyönyörű színeket, széles láthatósági szöget és jó kontrasztot biztosít. A speciális kivitelű kijelző azonban némileg tükröződő felülettel rendelkezik, ez néha zavaró lehet. A kijelző natív felbontása 1280 x 800 pixel, a szélesvásznú kijelzőnek köszönhetően az ASUS notesze alig nagyobb egy A4-es lapnál, 30,5 x 22 cm-es. A készülék vastagsága 31 mm, mely nem a legvékonyabb kivitelt jelenti, cserébe azonban az optikai meghajtó is elfért a noteszgépben.

A DVD-RAM lemezek írására is alkalmas multiformátumú meghajtó mellett 100 gigabájtos, 5400-as fordulatszámú 2,5 hüvelykes merevlemezt találtunk a mini számítógépben, a WLAN vezérlőt pedig Bluetooth 2.0 adapter egészítette ki, melyet az egyik belső USB2.0 port kivezetésére kötöttek. A vezeték nélküli vezérlőket dedikált gombbal lehetett ki-be kapcsolni, így ha nincs szükségünk valamelyikre, kikapcsolhatjuk, ezzel energiát spórolhatunk. A noteszgép 3 külső USB2.0 porttal, egy FireWire porttal, egy-egy monitor- és tv-kimenettel, illetve hálózati és modem-csatlakozóval rendelkezett. A készülék oldalán egy Secure Digital, MultiMedia Card, Memory Stick (Pro) memóriakártyák fogadására alkalmas kártyaolvasó nyílása is helyet kapott. A sztereó hangkimenet digitális audiokimenetként is használható.

A W5F kijelzője felett és mellett egy forgatható, 1,3 megapixeles webkamera, illetve egy mikrofon is megtalálható, mely nem csak webes üzenetküldésre, chatre használható, hanem kifelé fordítva akár egy kisebb terület megfigyelésére is alkalmassá teszi a noteszt. A készülék dizájnja letisztult, a tapipad különleges kivitele, egyenetlen felülete pedig jóval több visszaigazolást nyújt ujjainknak, mint a sima változatok. Az ASUS noteszén ráadásul a tapipad szintben van a noteszgép felületével, mely határozottan kellemesebb látványt nyújt. A tapipad széle itt is közvetlenül vezérli a gördítősávokat.

A kivitelezés egyetlen -- és igen komoly -- hátrányaként a fedlap rögzítetlenségét emlegethetjük fel, illetve azt, hogy nincs egyetlen "kapaszkodó" sem rajta, körömmel kell a fedlapot felnyitni, vagy legalább addig kinyitni, amig ujjunk a két rész közé nem fér. A rögzítetlen, csupán rugóerővel leszorított fedlap ráadásul a táskánkban akár ki is nyílhat, közé olyan tárgyak is becsúszhatnak (péládul egy toll), melyek hatalmas károkat okozhatnak a kijelzőben. Hatalmas fekete pont a tervezőknek.

Yonah

A külsőségek után térjünk vissza a Yonah processzorhoz: a világ első kétmagos mobil processzora az Intel szerint nem csak nagyobb teljesítményt nyújt elődeinél, de kevesebbet is fogyaszt. A lapkát a legmodernebb eljárásokkal, 65 nanométeres csíkszélességgel gyártják. A processzor 2 megabájt egyesített másodszintű, energiatakarékos gyorsítótárat tartalmaz. Ennek a megoldásnak az az előnye, hogy a gyorsítótár teljes kapacitásával a magok külön-külön is rendelkezhetnek, akár az egyik mag is birtokolhatja mind a 2 megabájtot.

A processzor különleges képessége, hogy magok egymástól függetlenül kikapcsolhatók, ha éppen nincs rájuk szükség. Sajnos ezt szoftveresen -- egyelőre? -- nem aktiválhatjuk, pedig ez rengeteg energiát spórolhatna meg akkumulátoros üzem alatt. Mivel az operációs rendszerek úgy ütemezik a feladatokat, hogy mindkét mag lehetőleg egyforma terheléssel működjön, ezt a lehetőséget sajnos szinte sosem aktiválja processzorunk. A Yonah már támogatja az SSE3 utasításokat is, illetve számos optimalizációt kapott a nagyobb multimédiás teljesítmény érdekében. A processzor gyakorlatilag már támogatna hardveres virtualizációs technológiát is, azonban ezt egyelőre nem aktiválták.

Gyors

A W5F a leggyorsabb subnoteszgép, mely valaha az ASUS műhelyeiből a vásárlók kezébe került, ezt biztosan állíthatjuk. Az idő rövidsége miatt komolyabb teszteket sajnos nem végezhettünk, így a rendszer összteljesítményét a FutureMark PCMark 2005 tesztprogramjával ellenőriztük, mely több, akár négy fizikai vagy logikai processzort is képes ellátni feldogozandó feladattal, illetve mérni az azok által nyújtott összes teljesítményt.

A PCMark 2005 alatt elért 3143 pontos végeredmény önmagáért beszél. A magas eredményt a gyenge integrált grafikus (926) és merevlemez-teljesítményt (3600) ellenúlyozó processzor- (4631 !) és memóriapontszámoknak (3095) köszönheti a rendszer. A két processzormag óriási, komoly asztali konfigurációkat is jócskán leköröző számítási teljesítményt biztosít az 1 gigabájtnyi memóriával ellátott apró noteszgépnek, melyet már akkor is kiaknázhatunk, ha párhuzamosan több feladatot futtatunk a számítógépen.

A Yonah energiafogyasztása az Intel szerint nem nagyon változott az előző generációhoz képest, mely egy ilyen méretű noteszgépnél az akkumulátoros üzemidő miatt rendkívül fontos kérdés. A noteszgép a vártnál kevésbé melegedett, bár ez valószínűleg elsősorban a W5F kissé zajos hűtéséből adódott. A készülék keltette zaj azért nem volt zavaróan magas. A W5F-et háromféle akkumulátorral lehet használni, a 3-, 6- és 9-cellás, 2400, 4800 és 7800 mAh kapacitású akkumulátorok közül az első kettő kapott helyett a tesztcsomagban.

Mennyit bír?

Az akkumulátoros üzemidőt a BatteryMark 4.0 programmal és a közepes, a készülékből kicsit kilógó, az 1,6 kg-os tömeget közel 2 kg-ra növelő 4800 mAh kapacitású akkumulátorral mértük le. A szoftver segítségével teljes terhelés alá helyezett, kikapcsolt WLAN/Bluetooth vezérlővel, illetve 50 százalékos fényerejű LCD-kijelzővel üzemeltetett noteszgép pontosan 2 óra és 5 perc után aludt el.

Az átlagos felhasználást jobban modellező "Life teszt", mely időnként némi gondolkodási időt is adott a noteszgépnek -- szimulálva ezzel például egy weboldal áttekintését, vagy egy dokumentum elolvasását -- közel három órás, 2 óra 56 perces futási időt jelzett, ráadásul ez utóbbi tesztet bekapcsolt Wi-Fi és Bluetooth mellett végeztük el. Mindez csak iránymutatás lehet egy átlagos üzemidőhöz, hiszen az aktuális érték több körülménytől függ -- péládul a kijelző alacsonyabb vagy magasabb fényereje, WLAN-kapcsolat, Bluetooth aktiválása, gyakori használata, processzorigényes alkalmazások, feladatok futtatása --, s akár az itt jelzett értékeknél is alacsonyabb, vagy magasabb is lehet.

A készülék kisebb egységével, a 2400 mAh kapacitású akkumulátorral ezeknek az üzemidőknek csupán a felét érhettük volna el. Azt egyelőre nem tudtuk kideríteni, hogy a kereskedelmi csomagban is helyet kap-e mindkét akkumulátor. A két energiaforrás együttes használatával már egy jó kompromisszum lenne elérhető az akkumulátoros üzemidő területén is.

Az ASUS W5F subnotesze egy kisméretű, de hatalmas teljesítményű noteszgép, melyben nehezen csalódhatunk. A közepes akkumulátorral körülbelül 3 órán át használható, de ha szükség van rá, felsőkategóriás asztali processzorokat megszégyenítő teljestményre kapcsolhatunk fel a Yonah két processzormagjának köszönhetően, melyek csúcssebességét egyre több erre optimalizált alkalmazás képes önállóan is kihasználni. A W5F noteszgép hazai ára egyelőre nem ismert, külföldi árlistákban 1900-2000 euróért (~470-500e forintért) lehet megrendelni az 1,66 GHz-es processzorral szerelt változatokat.

ASUS W5F subnotebook értékelés

   
Minőség 8
Képességek 10
Ár/érték 9
Összbenyomás 10
Az értékelés szubjektív véleményünkön alapul

Az ASUS W5F subnoteszt az ASUS biztosította.

Véleménye van?

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 22:58

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.