:

Szerző: Bodnár Ádám

2006. január 17. 12:55

Európa saját internetes keresőt fejleszt

Francia-német összefogással indulhat útjára az az internetes kereső, amellyel a Google-nak és a Yahoonak állítanának konkurenciát az európai országok és vállalatok. A Quaero projekt mögött olyan cégek állnak mint a Thomson, a Bertelsmann, a France Telecom, a Deutsche Telekom, a Bertin Technologies, emellett számos tudományos kutatóintézet és egyetem támogatja a kezdeményezést, amelynek megvalósítására 150 millió eurót kívánnak összegyűjteni.

[HWSW] Francia-német összefogással indulhat útjára az az internetes kereső, amellyel a Google-nak és a Yahoonak állítanának konkurenciát az európai országok és vállalatok. A Quaero projekt mögött olyan cégek állnak mint a Thomson, a Bertelsmann, a France Telecom, a Deutsche Telekom, a Bertin Technologies, emellett számos tudományos kutatóintézet és egyetem támogatja a kezdeményezést, amelynek megvalósítására 150 millió eurót kívánnak összegyűjteni.

Szívügy

A Quaero (latinul: keresek) egy elsősorban multimédiás tartalmak felkutatására szolgáló kereső lenne, amely az Exalead technológiáján alapul. A Quaero próbaváltozata egy ideig nyilvánosan elérhető volt a Thomson weboldalán, most azonban eltávolították onnan.

A projekt a francia köztársasági elnök, Jacques Chirac személyes szívügye, az európai kereső fontosságát a nemzethez intézett beszédében is kiemelte. "A Quaero az első multimédiás kereső amely szembeszáll a Google-lal és a Yahoo-val, az amerikai óriásokkal. Ezért indítjuk el az európai keresőt, a Quaerót" -- mondta Chirac. "Ma kirajzolódnak a tudomány és kultúra új határai. Holnap már ami nem lesz elérhető online, az a világ számára láthatatlan marad."

"Kényelmetlen érzés hogy a világ összes információjához és tudásához való olyan keresőkön keresztül férünk hozzá, amelyek külföldiek" -- mondta Alex Waibel, a Quaerót támogató Karlsruhei Egyetem InterACT Centerének igazgatója. "De a vágyunk az is, hogy a keresés egy olyan élmény legyen, amely multimédiában és többnyelvű információban gazdag." A Quaero felhasználói az előzetes tervek szerint szövegeket is fordíthatnak majd egyik nyelvről a másikra.

Nem csak kereső, történelmi és kultúrális archívum

A kereső készítői azon dolgoznak, hogy a Quaero felismerje, "megértse" az interneten közzétett képeket, hangokat, videókat és úgy is el tudjon igazodni köztük, ha nem tartozik hozzájuk semmiféle magyarázó szöveg. Ez azért rendkívül fontos, mert egyre szaporodnak az interneten közzétett multimédiás tartalmak, amelyek között ma még csak igen kicsi hatékonysággal lehet keresni.

A Quaero a nagyközönség számára nyújt majd multimédiás keresési szolgáltatást, professzionális keresőként is működik, illetve audiovizuális archívumként is használható, hozzáférést nyújtva többek között a Francia Nemzeti Audiovizuális Intézet és a Studio Hamburg gigászi adattárához. A francia-német kezdeményezés célja azonban nem csupán egy multimédiás kereső létrehozása, a távlati tervek között az európai kutatás-fejlesztési tevékenység felvirágoztatása is szerepel és felzárkózás az amerikai, illetve japán színvonalhoz.

Digitális örökség

A francia nemzeti könyvtár feje és elismert történésze, Jean-Noel Jeanneney tavaly februárban a Le Mond francia napilapnak írt cikkében aggodalmát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a Google amerikai és brit könyvtárakkal együttműködve azok digitalizálását tűzte ki célul. Jeanneney szerint ez az amerikai, angolszász eszmék és az angol nyelv dominanciájához vezethet, ha Európa és a világ többi része nem tesz lépéseket hasonló programok elindítására.

Májusban ezután Jean-Claude Juncker luxemburgi miniszterelnök cselekvésre szólított fel az európai kulturális örökség megőrzése érdekében. Az Unió 19 országa által támogatott program grandiózus célja, hogy digitalizálja az írott európai műveket, biztosítva azok fennmaradását és ismertségét az elkövetkező idők technológiai világában. Az Európai Bizottság októberi felhívásának részeként első körben 2006. január 20-ig várják a témával kapcsolatos különféle véleményeket, észrevételeket, javaslatokat. A feladat gigantikus méretű és nem is egyszerű: Európa könyvtáraiban becslések szerint 2,5 milliárd könyv és lap, több millió óra video- és hanganyag található a legkülönfélébb formákban és hordozókon.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 16:12

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.