:

Szerző: Bizó Dániel

2006. január 12. 16:13

Microsoft: az Xbox 360 akár támogathatja a Blu-rayt is

Peter Moore
Peter Moore
[GamesIndustry.biz/engadget.com] Peter Moore, a Microsoft Xbox 360-ért felelős üzleti egység vezetője egy japán lapnak megemlítette annak eshetőségét, hogy a konzol a rivális Sony Blu-ray formátumát is támogathatja. Moore szerint erre akkor kerülhet sor, ha végül a Blu-ray győzedelmeskedne a Toshiba által népszerűsített HD DVD formátummal szemben. Véleménye szerint a Microsoft ezáltal megteremtette annak lehetőségét, hogy olyan konzolt kínáljon, amely mindkét szabványt támogatja, bármelyik is kerüljön ki győztesen a végén.

Fontos jel a harcban

Az elhintett szándéknak nem elhanyagolható pszichológiai jelentősége lehet egy olyan szituációban, ahol még a filmkiadók, számítógépgyártók és elemzők sem teljesen bizonyosak a mérkőzés kimenetelében, még akkor sem, ha a Blu-ray kilátásai bíztatóbbak: a Sony több és nagyobb befolyással rendelkező filmstúdiót és elektronika-, illetve számítógépgyártót tud felmutatni táborában -- vélik az ipar és az elemzők.

A Microsoft eddig a HD DVD kőkemény támogatójaként tüntette fel magát, a redmondi óriáscégnek stratégiai ellenérdeke, hogy a Sony a Blu-ray sikerével dollár százmilliókhoz, akár milliárdokhoz jusson a befolyó licencdíjakból, amelyet aztán a digitális szórakoztatás piacán ellene is fordíthat. Azonban a Microsoft egy szoftvercég, így szerepének, szavának súlya megkérdőjelezhető, amire Michael Dell, a Blu-ray támogatójaként gúnyosan fel is hívta a figyelmet: a CD, vagy a DVD jelenlegi sikeréhez sincs az égvilágon semmi köze. A döntés a lemez-, filmkiadók, és elektronikai vállalatok kezében van.

A Microsoft ugyanakkor komoly, döntő tömeget képezhetett volna konzolpiaci szereplésével. Erről a lehetőségről azonban lemondott stratégiájával, amelynek központi eleme volt az Xbox 360 tavalyi bemutatása, a készülékbe így csak DVD-meghajtó került, a HD DVD külső extraként később lesz megvásárolható. Mindkét következő generációs formátum tábora elismeri, hogy a viszonylag olcsó, a következő években világszerte tízmilliós példányszámban értékesítésre kerülő konzolok is eldönthetik a Blu-ray és a HD DVD közti küzdelmet.

Semmivé foszlott előny

Nem tudni biztosan, de a Microsoft eredetileg akár HD DVD meghajtóval is tervezhette az Xbox 360-at. Egy évvel ezelőtt a Toshibának még tetemes előnyt tulajdonítottak, hiszen az akkori tervek szerint 2005 végére már piacon lettek volna a filmek és a lejátszók -- akár az Xbox 360-ban is. Az azóta elszenvedett csúszások azonban gyakorlatilag lenullázták az időbeli előnyt, a két tábor most fej-fej mellett verseng, hogy a termékek mielőbb piacon legyenek. Sőt a Blu-ray talán már némi előnyre is szert tett, ugyanis megkezdődött a végleges specifikációkkal rendelkező meghajtók, lemezek gyártása, miközben a Toshiba még mindig a véglegesítésre vár.

Ugyan a Pioneer már be is jelentette számítógépes Blu-ray íróját, a Samsung pedig már áprilisra ígéri asztali lejátszóját, a Blu-raynek van egy nagy hátránya, a magas ára. A Samsung lejátszója nem kevesebb mint 200 ezer forintnak megfelelő dollárért lesz hozzáférhető, míg a Toshiba asztali HD DVD-olvasói ennek feléért is hazavihetőek lesznek már. Ezen fog segíteni a Japánban valamikor tavasszal rajtoló PlayStation 3, amely nem csak csúcsteljesítményű játékgép lesz, hanem teljes értékű Blu-ray lejátszó is egyben, miközben árcédulája várhatóan nem fogja meghaladni az 5-600 dollárt, azaz a 100-125 ezer forintot.

A két formátum elhúzódó birkózásának gondolata rendkívül előnytelen a fogyasztók, lemez-, film- és szoftverkiadók számára, ahogyan a nagyobb amerikai szakkereskedők is frusztráltságuknak adtak hangot: nem érdekli őket melyik győz, csak győzzön minél előbb. A láncok vezetői attól tartanak, hogy a vesztes formátum vevői őket is hibáztatni fogják, és megbízható tanácsot nem lehet adni ilyen környezetben.

Ez a harc lesz a végső?

Bárhogy is legyen, Bill Gates az Endadget.com bigyóblognak adott interjújában azon véleményének adott hangot, mely szerint ez lesz az utolsó formátumháború, ugyanis a jövőben a tartalmakhoz, adatokhoz online fogunk hozzáférni. Hogyan fogjuk akkor a távoli jövőben korszerű módon tárolni személyes anyagainkat, archiválni, vagy Gates operációs rendszerét telepíteni, kérdéses marad. Azt viszont megtanultuk, hogy 640 kilobájt senkinek sem elég.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 18:29

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.