:

Szerző: Bodnár Ádám

2005. december 8. 16:15

Kapható a vállalati adatok kiszivárgását lehetetlenné tevő EagleEyeOS

Lezárult az EagleEyeOS béta tesztje, a fejlesztők az észlelt hibákat kijavították, így mától kapható a világújdonságnak számító magyar adatvédelmi szoftver. Az egygépes EagleEyeOS One ingyenesen letölthető és tíz nyelven beszél.

[HWSW] Lezárult az EagleEyeOS béta tesztje, a fejlesztők az észlelt hibákat kijavították, így mától kapható a világújdonságnak számító magyar adatvédelmi szoftver. Az egygépes EagleEyeOS One ingyenesen letölthető és tíz nyelven beszél.

Védelem a szivárgás ellen

Az EagleEyeOS feladata, hogy a gépeken nyomon kövessen minden adatot és dokumentumot, lehetetlenné tegye illetéktelenek hozzáférését a bizalmas anyagokhoz, és leleplezze azokat a hozzáférési jogosultsággal rendelkezőket, akik a titkokat illetékteleneknek adják át. A tapasztalatok e téren azt mutatják, hogy az elektronikus kémkedés mögött ugyanis a közhiedelemmel ellentétben a legritkább esetben állnak külső behatolók, azaz crackerek, sokkal jellemzőbb, hogy a titok kiszivárgása valamely belső munkatárs hanyagsága, rosszabb esetben szándékos rosszindulata, árulása áll.

A program egyedülálló módon kombinálja a teljes fájl-életút követést a gépek perifériákkal való kapcsolatának szabályozásával, így nyújtva a védelmet nyújtja a hanyag, vagy rosszindulatú belső felhasználókkal, munkatársakkal szemben. A program nem egyszerűen letiltja a mobil eszközök -- pl. USB drive, MP3-játszó, floppy, CD, PDA -- használatát, hanem lehetővé teszi, hogy az adatok használatára hozzáférési politikát alakítsunk ki, lehet egy eszközt teljesen blokkolni vagy akár read-only módban is használni. A program képes izolált dokumentumtereket kialakítani, amelyeken belül a munkák az eddig megszokottak szerint zajlanak, de a folyamatok kontrolláltak, az információszivárgás megakadályozható.

Ingyenes változatban is létezik

A szoftver hét verzióban kerül forgalomba. A legegyszerűbb EagleEyeOS ONE-t egyes gépek védelmére fejlesztették ki és ingyenesen letölthető. A tetszőleges számú gépre kiterjeszthető másik öt verzió közül a Professional Severe maga a totális védelem: a felhasználói tevékenységek monitorozásával, dokumentum-karanténok kialakításával, valamint a hordozható eszközök és nyomtatók kezelésével minden folyamatot kontrollál, és felrajzolja a dokumentumok teljes életútját. Mindezeken túl a kezelő által meghatározott eseményről, illetve azok eredményéről riasztást is küld.

Az FBI számítógépes károkat kutató felmérése szerint a belső munkatársak okozta adatlopások, kiszivárogtatások kárértéke 2004-hez képest 2005-ben megháromszorozódott. "Az EagleEyeOS olyan problémára kínál megoldást, amely a világ valamennyi cégénél foglalkoztatja az informatikusokat, ezért bízunk a szoftver nemzetközi sikerében" -- nyilatkozta Meksz Dezső a SaveAs Rt. vezérigazgatója, aki szerint ma már minden 40 évnél fiatalabb számítógéppel dolgozó munkatárs hord magával olyan elektronikus eszközt, amely alkalmas a vállalati információk eltulajdonítására.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 20:59

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.