:

Szerző: Bodnár Ádám

2005. november 22. 09:21

Flash memóriagyártó vegyesvállalatot alapít az Intel és a Micron

Vegyesvállalatot alapít flash memóriachipek gyártására az Intel és a Micron Technology. A két cég összesen 5,2 milliárd dollárt fektet az IM Flash Technologies nevű vállalatba.

[HWSW] Vegyesvállalatot alapít flash memóriachipek gyártására az Intel és a Micron Technology. A két cég összesen 5,2 milliárd dollárt fektet az IM Flash Technologies nevű vállalatba.

A vegyesvállalatban a Micron 51 százalékos, az Intel 49 százalékos tulajdonrészt birtokol. A tervek szerint az IM Flash 2,4 milliárd dollár értékben három amerikai chipgyárat épít, ahol NAND típusú flash memóriák készülnek majd, a tervek szerint már jövő év elejétől. Az IM Flashnek meg is van az első megrendelője, az Apple Computer, amely félmilliárd dollár értékben vásárol majd memóriachipeket az iPod lejátszókhoz.

A NAND típusú memóriák leginkább a digitális kamerák és MP3-lejátszók terjedésével váltak rendkívül népszerűvé, de az okostelefonokba is ilyet építenek a felhasználói programok, adatok, zenék, képek tárolására. A NAND chipek elsősorban írási sebességben jeleskednek, és azonos kapacitás esetén lényegesen olcsóbbak a NOR memóriáknál.

A NOR memóriachipekkel nagy olvasási sebesség érhető el, ezek a chipek elsősorban mobiltelefonokban terjedtek el. Az Intel jelenleg a NOR-típusú flash memóriák legnagyobb gyártója, míg a NAND-piacot a Samsung vezeti toronymagasan. A NAND-chipek iránti igény folyamatosan fokozódik. Az iSuppli piackutató cég jelentése szerint az idei harmadik negyedévben a NAND-piac közel 30 százalékos szekvenciális növekedés után 2,98 milliárd dollárt ért el.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 15:54

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.