:

Szerző: Bizó Dániel

2005. augusztus 11. 14:36

Vírus támadja a Windows Vistát, avagy a fejlett parancssor körüli vesszőfutás

[Computerworld/HWSW] A Vista nyilvános bétájának megjelenését követően rendkívül rövid időn belül felbukkant az első vírus -- adták hírül múlt héten különböző hírforrások. Biztonsági szakértők, köztük több vállalat képviselői is meglepődésüknek adott hangot, hogy ilyen hamar, mindössze 8 nap alatt megjelenhetett az első rosszindulatú kód. Az eset egyúttal felvetette azt a kérdést is, hogy a vírus által kiaknázott képességeket a redmondi vállalatnak bele szabad-e tennie a végleges változatba.

[Computerworld/HWSW] A Vista nyilvános bétájának megjelenését követően rendkívül rövid időn belül felbukkant az első vírus -- adták hírül múlt héten különböző hírforrások. Biztonsági szakértők, köztük több vállalat képviselői is meglepődésüknek adott hangot, hogy ilyen hamar, mindössze 8 nap alatt megjelenhetett az első rosszindulatú kód. Az eset egyúttal felvetette azt a kérdést is, hogy a vírus által kiaknázott képességeket a redmondi vállalatnak bele szabad-e tennie a végleges változatba.

A nyolcadik napon

A vírus felbukkanásának gyorsaságára választ ad, hogy az a már korábban nyilvánosságra hozott Monad technológia nyújtotta képességeket használja ki. A Monad a UNIX/Linux világából ismert parancssorokat (pl. bash) idézi, segítségével a hozzáértő felhasználó rendkívül hatékonyan és eredményesen adhat ki utasításokat a számítógépnek. Ezek a fejlett parancssorok összetett feladatok elvégzésére sokkal alkalmasabbak, mint a lassú és körülményes egerészős-kattintgatós felület.

A Windowsok korábbi változatai nem alkalmaznak a Monadhoz hasonló konzisztens parancssort, amely szofisztikált programozhatósági lehetőségeket is rejteget, bár utasítás-szkripteket már a Windows 98 is képes volt futtatni, ami a mai napig komoly sebezhetőséget is jelent.

A Monad-vírust egy magát Second Part To Hellnek nevező hacker publikálta. A finn F-Secure tudni véli, hogy az ugyanaz az osztrák illető, aki Mario néven is ismert. A biztonságtechnikai vállalat már új víruscsaládot is alapított Danom néven (amely a Monad visszafelé), és kétli, hogy a szakértők számára használható képességeket a fogyasztók számára szánt Vista-verziókban engedélyezni szabadna. A rosszindulatú szkript egyszerűen olyan utasításokat ad ki a Monadon keresztül az operációs rendszernek, amelyek károsak lehetnek a felhasználó számára.

Nem is vírus, és nem is lesz Monad...vagy mégis...

A Monadért felelős csapat egyik fejlesztője, Lee Holmes személyes blogján viszont leírta, hogy szerinte a most felbukkant kártevő nem tekinthető vírusnak, ugyanis semmiféle biztonsági hiányosságot nem használ ki, egyszerűen a felhasználó közreműködésével hajtat végre utasításokat a Monadon keresztül.

Válaszul a felmerült kérdésekre Eric Berg, a Microsoft termékekért felelős igazgatója azt mondta, hogy a Vista első kereskedelmi változataiban nem lesz beépítve a Monad, hanem a Microsoft termékeibe fokozatosan építik bele a technológiát, elsőkét az Exchange levelezőszerver 12-es verziójában. Berg állítása szerint a különböző Windowsok a következő 3-5 évben kapják meg a fejlett parancssort.

Ha ez így túl ésszerű és egyszerű lenne, akkor hallgassuk meg Bill Hilfet, aki a platformtechnológiákért felelős igazgató a Microsoftnál. Hilf a LinuxWorldön tartott előadása során elmondta, hogy a korábbi híradásokkal ellentétben a Monad nem került ki a Vistából, sőt nagyon is a részét képezi majd az operációs rendszernek.

Csak a PR-gépezet...(?)

Nehezen hihető, hogy a Föld második legértékesebb vállalatának két vezető beosztású alkalmazottja rövid időn belül egymásnak gyökeresen ellentmondó információt közöl pusztán tévedésből. Konklúzió: valószínűbb a szándékosság. A Vistát, azon belül is kizárólag a Monadot érintő vírusok valójában nem sokakat érintenek a világszerte néhány ezer főt kitevő tesztelőkön kívül, így az ezzel kapcsolatos hírek szigorúan nézve legfeljebb érdekességek a szélesebb közönség számára. A Microsoft PR-gépezete ugyanakkor igyekszik hullámokat kelteni egy pohár vízben, ami az egymásnak ellentmondó, homályos utalások és média (köztük a HWSW) hathatós segítségével láthatóan sikerül is.

A Vista megjelenése még jóval több mint egy év, hiszen 2006 végére esedékes, de úgy néz ki, a figyelemért folyó harc már elkezdődött, és a piaci premierre a Microsoft már az elmékbe jó mélyen beásva akarja tudni a Vistát. A vállalat talán legsikeresebb pr-hadjárata eddig a Windows 95 megjelenésével volt kapcsolatos, mikor is gyakorlatilag fizetett hirdetések nélkül szereztek példátlan felhatjtást az operációs rendszer körül, amely eladásai rekordméreteket öltöttek az első napokban.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 18:34

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.