:

Szerző: Bodnár Ádám

2005. július 26. 10:19

Mától csak a jogtiszta Windowsok frissíthetők az interneten

Mától csak az eredeti, jogtiszta Windowok tulajdonosai jogosultak a kiegészítések, frissítések letöltésére az internetről. A redmondi cég által útjára indított Eredeti Windows -- Valódi Előny (Windows Genuine Advantage) program célja hogy visszaszorítsa az illegális szoftverhasználatot, és megkülönböztetett előnyöket biztosítson az eredeti Windowst használók számára.

[HWSW] Mától csak az eredeti, jogtiszta Windowok tulajdonosai jogosultak a kiegészítések, frissítések letöltésére az internetről. A redmondi cég által útjára indított "Eredeti Windows -- Valódi Előny" (Windows Genuine Advantage) program célja hogy visszaszorítsa az illegális szoftverhasználatot, és "megkülönböztetett előnyöket biztosítson az eredeti Windowst használók számára".

Kötelező ellenőrzés

A Microsoft mától csak az eredetiségvizsgálaton túljutott felhasználók számára teszi elérhetővé a Windows Update, a Letöltő Központ, és a Microsoft Update szolgáltatásait. A biztonsági frissítések azonban továbbra is elérhetők lesznek az összes felhasználó számára, függetlenül attól, hogy eredeti Windowst futtatnak-e. A rendszer egészen mostanáig a Microsoft Letöltő Központjába bejelentkezők felének bevonása mellett, véletlenszerű kiválasztással ajánlotta fel a lehetőséget az érvényesítési folyamatban való részvételre. A kezdeményezés tesztrendszerű üzemelése alatt a részvétel önkéntes volt, mostantól azonban mindenki számára kötelező.

Amikor az ügyfelek első alkalommal keresik fel a Microsoft Letöltő központot, a Windows Update vagy a Microsoft Update webhelyet, felkérést kapnak a programban való részvételre. A Windows szoftver eredetiségét az ActiveX vezérlő ellenőrzi, amely a letöltést és a sikeres érvényesítését követően a számítógépen egy speciális letöltőkulcsot helyez el a későbbi ellenőrzésekhez. A Microsoft szerint érvényesítési folyamat során a rendszer nem tárol semmilyen adatot, amelyet a felhasználó azonosítására vagy megkeresésére lehetne használni.

Olcsóbb Windows?

Azok a felhasználók, akik tudtukon kívül jutottak hamis Windows XP Professional és Home változatokhoz, és a jóhiszemű vásárlást nem tudják igazolni, de szeretnének jogtiszta szoftvert használni, a megfelelő nyilatkozatot kitöltve a Windows XP Home változatához 94 euróért (~23 ezer forintért), a Windows XP Professional változatához pedig 141 euróért (~35 ezer forintért) juthatnak hozzá, akár internetes vásárlás révén is.

A legális Windowst használók továbbá ingyenesen letölthetik és egy évig használhatják a Virusbuster Professional vírusirtót, valamint az AntiSpyWare kémprogram-eltávolító szoftvert. A kisvállalatok számára a Microsoft elérhetővé tesz több hasznos üzleti alkalmazást is: egy SZJA-számító, egy útelszámolás-készítő, valamint egy üzleti mérlegkészítő eszközt. Ezek mindegyike egy Excel-alapú alkalmazás.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 01:25

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.