:

Szerző: Bodnár Ádám

2005. május 24. 14:19

Kijátszható a Microsoft kalózellenes védelme

A Microsoft saját szoftvere segít a Windows kalózváltozatait használóknak abban, hogy átejtsék a cég weboldalán a letöltések előtt immár kötelezővé váló ellenőrzést. A februárban bevezetett Windows Genuine Advantage, magyar nevén Eredeti Windows - Valódi Előny program keretén belül a Microsoft hamarosan már csak azon felhasználók számára teszi lehetővé a Windowshoz kiadott javítások, illetve ingyenes kiegészítők letöltését, akik a letöltés előtt ellenőrzik operációs rendszerük jogtisztaságát.

[HWSW] A Microsoft saját szoftvere segít a Windows kalózváltozatait használóknak abban, hogy átejtsék a cég weboldalán a letöltések előtt immár kötelezővé váló ellenőrzést. A februárban bevezetett Windows Genuine Advantage, magyar nevén "Eredeti Windows - Valódi Előny" program keretén belül a Microsoft hamarosan már csak azon felhasználók számára teszi lehetővé a Windowshoz kiadott javítások, illetve ingyenes kiegészítők letöltését, akik a letöltés előtt ellenőrzik operációs rendszerük jogtisztaságát.

Egy informatikai biztonsági levelezőlistán azonban tegnap napvilágot látott, hogyan játszható ki az ellenőrzés. A turpissághoz használatos GenuineCheck.exe szoftvert ráadásul éppen a Microsoft adta ki azzal a céllal, hogy azok is ellenőrizhessék a számítógépükön futó operációs rendszer eredetiségét, akik nem Internet Explorer böngészőt használnak és nem tudják igénybe venni a Download Centerben elérhető ellenőrzést, amely ActiveX technológián alapul.

Hosszú távon a Microsoft célja az, hogy kizárja a kalózmásolatok felhasználóit, így azok nem érhetnek el számos ingyenes szoftvert és eszközt, amelyet a vállalat kiad. Lapunk úgy tudja, Magyarországon eleinte csak néhány szoftver letöltése lesz az operációs rendszer jogtisztaságához kötve, később azonban egyre több alkalmazás kerül be ebbe a körbe. Nem zárható ki, hogy pár hónap, esetleg egy év múlva már a legújabb DirectX, az AntiSpyWare vagy akár az Internet Explorer is csak azok számára lesz elérhető, akik jogtiszta Windowst futtatnak.

A GenuineCheck.exe által generált kód segítségével azonban egy kalóz-Windows is valódivá változtatható, legalábbis arra az időre, amíg a felhasználó letölti az általa kívánt szoftvereket, frissítéseket. A Microsoft elismerte, hogy a GeniuneCheck.exe segítségével kijátszható az ellenőrzés, azonban Redmond szerint a módszer nem jelent komoly fenyegetést, mivel a program által generált kulcsok "igen hamar" érvényüket vesztik. Éppen ezért az sem jelentene megoldást, ha valaki a GenuineCheck.exe segítségével generált kulcsokat egy weboldalon közzétenné. További "nehezítést" jelent, hogy a GenuineCheck.exe csak jogtiszta Windowson futtatva képes ilyen kódokat generálni.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 14:26

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.