:

Szerző: Bodnár Ádám

2005. május 24. 09:44

Memóriachipekből áll a jövő mobil merevlemeze?

A Samsung hétfőn bejelentette, hogy egy mozgó alkatrészek nélküli lemezmeghajtót (Solid State Disk) fejlesztett ki. A szóban forgó eszköz valójában nem is tartalmaz lemezeket, mivel az adatok tárolása NAND-típusú flash memóriachipekben történik. Az első SSD meghajtók várhatóan augusztusban kerülnek piacra, legfeljebb 16 gigabájtos kapacitással, egyelőre ismeretlen áron. A Samsung elsősorban apró noteszgépekbe, tablet PC-kbe szánja a terméket.

[HWSW] A Samsung hétfőn bejelentette, hogy egy mozgó alkatrészek nélküli lemezmeghajtót (Solid State Disk) fejlesztett ki. A szóban forgó eszköz valójában nem is tartalmaz lemezeket, mivel az adatok tárolása NAND-típusú flash memóriachipekben történik. Az első SSD meghajtók várhatóan augusztusban kerülnek piacra, legfeljebb 16 gigabájtos kapacitással, egyelőre ismeretlen áron. A Samsung elsősorban apró noteszgépekbe, tablet PC-kbe szánja a terméket.

A koreai cég szerint a flash memórián alapuló eszköz könnyebb, gyorsabb, kevesebbet fogyaszt, kevesebb hőt termel és megbízhatóbb is, mint a merevlemezes meghajtók. Mivel nem tartalmaz mozgó alkatrészeket, az SSD teljesen zajtalanul működik. Hogy az SSD meghajtók kompatibilisek legyenek a ma kapható noteszgépekkel, kívülről teljesen olyanok, mint egy 2,5 vagy 1,8 hüvelykes mobil merevlemez. Az eszköz 32 megabájtos másodpercenkénti sebességgel írja és 57 megabájtos sebességgel olvassa az adatokat.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 15:13

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.