:

Szerző: Bodnár Ádám

2005. április 29. 10:02

A müncheni önkormányzat a Debian Linuxra szavazott

München városa a Debian Linuxra szavazott a SuSE ellenében, a nem kereskedelmi disztribúciót az önkormányzat összesen 14 ezer számítógépre telepíti.

[HWSW] München városa a Debian Linuxra szavazott a SuSE ellenében, a nem kereskedelmi disztribúciót az önkormányzat összesen 14 ezer számítógépre telepíti.

A város döntése meglepő annak fényében, hogy a Novell által tavaly felvásárolt SuSE Linux központja Münchenben található és a kaméleonos disztribúció egész Európában nagy népszerűségnek örvend. Peter Hofmann, a "LiMux projekt" vezetője szerint azért döntöttek végül a Debian mellett, hogy a lehető legnagyobb mértékben függetlenek legyenek minden szállítótól. A Debian Linux mögött nem áll egyetlen vállalat sem, noha vannak cégek, amelyek a Debian alapjaira építve adnak ki kereskedelmi disztribúciókat.

Bajorország fővárosa annak ellenére döntött a szabad forrású operációs rendszer mellett, hogy 2003-ban személyesen Steve Ballmer, a Microsoft elnök-vezérigazgatója tárgyalt a város vezetőivel és állítólag jelentős kedvezményeket ajánlott fel, ha mégis a Windows és az Office mellett maradnak. München már korábban meg kívánta kezdeni a linuxos migrációt, azonban a projekt tavaly jogi problémák miatt csúszott és legkorábban csak az év végén kezdődhet el.

A "LiMux projekt" kivitelezésében a Gonicus és Softcon lesz majd a városi önkormányzat segítségére. A két helyi cég olyan óriásvállalatokkal szemben nyerte el a Linux bevezetésének lehetőségét, mint az IBM, az EDS és a T-Systems. A Gonicus és a Softcon két választási lehetőséget ajánlott Münchennek és a város a Debian mellett szavazott.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 12:10

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.