:

Szerző: Ady Krisztián

2005. március 21. 11:49

Feltörték az Apple iTunes zenebolt másolásvédelmét

Jon Lech Johansen
Jon Lech Johansen
[HWSW, PC World] Újra középső ujját mutatja az Apple Computernek a DVD-ken alkalmazott Content Scrambling System (CSS) védelem feltöréséért korábban beperelt norvég fiatalember, Jon Lech Johansen, aki korábban már az Apple AirPort Express vezeték nélküli hálózati eszközök szoftverét is megbuherálta. A problémásnak nevezhető tinédzser nevét most egy PyMusique névre keresztelt alkalmazással hozták kapcsolatba, mely teljes egészében mellőzhetővé teszi az Apple iTunes kliensszoftverét és sokkal szabadabb hozzáférést nyújt az Apple zeneboltjában található, több mint egymillió jogvédett dalhoz.

Tisztességes?

A fejlesztők által csak "tisztességes felület az iTunes zenebolthoz" szlogennel reklámozott PyMusique alkalmazás lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy csatlakozzanak az Apple iTunes Music Store boltjához, majd onnan másolásvédelem nélküli, tehát teljesen szabadon felhasználható zeneállományokat vásároljanak. A PyMusique teljes egészében mellőzi az iTunes szoftvert, így nyilvánvalóan megsérti az iTunes zenebolt használati feltételeit.

A PyMusique alkalmazás segítségével regisztrálhatunk a zeneboltba, meghallgathatjuk a dalok ajánlóit, megvehetjük a dalokat, sőt -- az eredeti iTunes szoftver ezt nem teszi lehetővé -- az egyszer már megvásárolt zeneszámokat többször, későbbi időpontban is letölthetjük, akár másik számítógépre is. A letöltött dalok legfontosabb tulajdonsága azonban az, hogy nem védi őket az Apple saját fejlesztésű FairPlay másolásvédelme.

Forráskódként is elérhető

A szoftver nem csak bináris, futtatható állományként, hanem Python nyelven íródott forráskód formájában is letölthető, melyet nem csak a Mac OS X, hanem Windows és Linux operációs rendszerek alá is le lehet fordítani. A PyMusique szoftvert komplett linuxos és windosos telepítőkészlet formájában is le lehet tölteni, a Mac OS X-es változat egyelőre még nem elérhető.

A PyMusique szoftvert Travis Watkins, Cody Brocious és "DVD Jon", Jon Lech Johansen fejlesztette ki. Johansen már korábban is feltört egy Apple terméket: az általa bemutatott JustePort szoftvernek köszönhetően nem csak az iTunes alkalmazással lehetett kihasználni az AirPort Express vezeték nélküli hálózati eszközök audiostreamelési lehetőségét. Az AirPort Express többek között arra is alkalmas, hogy a számítógépről külön vezeték nélkül játszhassunk le zenét nappalink vagy hálószobánk hi-fi tornyán.

Nyíltan sért

Bár az Apple még nem kommentálta a MacCentral vonatkozó cikkét, a PyMusique szoftver nyilvánvalóan sérti a cég által megszabott használati feltételeket. Az iTunes Music Store ugyanis az Apple szövegezése szerint csakis kizárólag az iTunes szoftverrel használható: "a Szolgáltatás csakis kizárólag az Apple által a Szolgáltatás számára biztosított szoftverrel érhető el" -- olvasható a dokumentumban.

A FairPlay védelmet -- bár ezt nyíltan ki nem mondták -- korábban a RealNetworks is feltörte, hiszen a vállalat által működtetett Harmony zenebolt hasonló nevű szoftvere érzékelte, ha iPod készülékre szerette volna menteni a letöltött dalokat a felhasználó, majd ennek megfelelően konvertálta át a dalokat. Így az iPod tulajdonosok már nem csak az iTunes zeneboltból tudtak tartalmat vásárolni a lejátszóhoz. Ezt a lehetőséget később az Apple egy iPod szoftvermódosítással megszüntette.

Jon Lech Johansen

Johansent a DeCSS nevű szoftver kapcsán ismerhette meg a nagyvilág. A filmstúdiók azzal vádolták a fiatalembert, hogy a DVD-k másolásvédelmét feltörő szoftverének terjesztésével kalózmásolatok készítését lehetővé tevő, törvényellenes eszközt adott a felhasználók kezébe. A fiatal a tárgyalás során azzal védekezett, hogy csupán azért írta a programot, hogy linuxos számítógépén is megnézhesse a filmeket.

A bíróság végül úgy találta, hogy nem bizonyítható a törvénysértés, ahogy az sem, hogy a DeCSS szoftver megírásával Johansen a DVD-kalózkodás elterjedését segítette volna elő. A megvásárolt filmek felhasználását hosszú ideje korlátozni igyekvő stúdiók számára csalódást okozott a döntés.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 14:24

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.