:

Szerző: Budai Péter

2005. március 10. 09:09

Linus Torvalds Apple-re váltott

[News.com] A Linux megalkotója, Linus Torvalds átállt egy Apple Macintosh számítógép használatára, állítása szerint leginkább munkaokokból kifolyólag, valamint azért, mert nem akart elszalasztani egy jó üzletet.

[News.com] A Linux megalkotója, Linus Torvalds átállt egy Apple Macintosh számítógép használatára, állítása szerint leginkább munkaokokból kifolyólag, valamint azért, mert nem akart elszalasztani egy jó üzletet.

Torvalds, aki eredetileg a Linux Intel x86 platformra történő fejlesztésén dolgozott, februárban a Linux Kernel levelezőlistán a kernel méretének csökkentésével kapcsolatban megemlítette, hogy asztali gépében már nem egy x86-os processzor dolgozik. Be is ismerte, hogy az egyik általa küldött, x86 platformra készített hibajavítást le sem tesztelte emiatt. "A gépem mostanában egy kétprocesszoros, 2 GHz-es G5 (vagyis egy PowerPC 970) -- ez fizikailag egy szokványos Apple Mac, bár csak Linuxot futtat, szóval nehezen lehetne Macintoshnak nevezni ;)" -- írta.

"Hogy miért? Egyrészt egyszerűen mást is ki akartam próbálni, és már egyébként is úgy éreztem, hogy túl sokan tesztelik az x86-os oldalt, amihez rám már nem volt szükség. Részben az is oka a váltásnak, hogy személy szerint két eltérő platformot látok a piacon: a Powert, és az x86-64-et, és szerintem ezek ketten a legfontosabbak, ezért úgy döntöttem, hogy legalább egyszer kipróbálom a másik oldalt is, ha már egyszer így gondoltam" -- mesélte.

Ugyanakkor a kernelguru elejét vette a további meggyanúsításoknak, miszerint egyes platformokkal szemben elfogultabb lenne: "Ne gondoljatok semmi mélyebbet ennél -- a Linux több mint 20 különféle architektúrát támogat, és valójában nincs semmi komoly jelentősége annak, ha azt hiszem, hogy kettő fontosabb a többinél. Ez csak a személyes megjegyzésem volt" -- folytatta Torvalds.

Ebből is látszik, hogy a Linux életre hívója sem mentes azoktól a vonásoktól, ami a többi technikai megszállottat jellemzi. "Ja és hozzá kell azt is tennem, hogy a gépet ingyen kaptam. Valójában egy technológiai kurva [sic!] vagyok" -- azt azonban nem említette meg, hogy a számítógépet kitől kapta.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 00:41

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.