:

Szerző: Bodnár Ádám

2005. március 8. 09:49

Második éve nő az adatbáziskezelők piaca

Az IDC piackutató intézet becslései szerint az adatbáziskezelők piaca egészséges növekedésnek indult, az eladások tavaly 11,6 százalékkal 14,9 milliárd dollárra nőttek. A remek eredményekhez azonban hozzájárult a dollár gyengülése is -- jegyzi meg az IDC. Nem kérdéses, hogy a trend kedvező, azonban ha figyelembe vesszük az árfolyam változását, a növekedés mértéke már nem olyan nagy -- mondta Carl Olofson, az IDC elemzője.

[HWSW] Az IDC piackutató intézet becslései szerint az adatbáziskezelők piaca egészséges növekedésnek indult, az eladások tavaly 11,6 százalékkal 14,9 milliárd dollárra nőttek. A remek eredményekhez azonban hozzájárult a dollár gyengülése is -- jegyzi meg az IDC. "Nem kérdéses, hogy a trend kedvező, azonban ha figyelembe vesszük az árfolyam változását, a növekedés mértéke már nem olyan nagy" -- mondta Carl Olofson, az IDC elemzője.

A relációs adatbáziskezelők királya tavaly is az Oracle volt, a cég 41,3 százalékos részesedést szerzett, ez némi javulás az előző évhez képest. A második helyet az IBM szerezte meg, a Nagy Kék a piac 30,6 százalékát kaparintotta meg, míg a Microsoft lendületes növekedés után 13,4 százalékos befolyást szerzett. A redmondi vállalat 11 százalékkal növelte eladásait -- állítja az IDC. A Sybase és az NCR egyaránt 3,1 százalékos részesedést tudhattak magukénak.

A tavalyi év volt sorozatban a második, amikor az adatbáziskezelők piaca növekedett, 2001 és 2002 között ugyanis 2 százalékos visszaesés volt tapasztalható. Olofson előrejelzése szerint az elkövetkező években a verseny főképp a középvállalati szegmensben lesz erős, ez pedig a Microsoft számára "hazai pályát" jelent, a cégnek már most is jelentős számú ügyfele van ezen a területen. A cégeknek emellett figyelniük kell a nyílt forrású megoldásokra, amelyek egyre nagyobb fenyegetést fognak jelenteni.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 05:45

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.